« Takaisin

Sistersin veljekset (The Sisters Brothers)

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Maailma kehittyy ja siinä ohessa myös lännenelokuvat. Sistersin veljekset on varsin mainio elokuva. Historia ja sen tuntemus näkyy filmissä, ja sen hengessä onkin osattu tehdä nasevan tuntuista toimintaa ja nautinnollista puuhastelua. Myös näyttelijöiden käytös on tässäkin mielessä melkoisen todentuntuista. Kameran käyttö ja tyylikeinot ovat onnistuneita ja oikeita asioita painotetaan oikealla hetkellä, juuri niin että katsomisen nautinto on riemukas. Mitään ei ole kuitenkaan liikaa.

Elokuva sisältää ihmismielen psykologiaa sopivan toteavaan, eikä selittelevään tyyliin, jolloin katsojan omalle pohdinnalle annetaan tarvittavasti tilaa. Vaikka elokuvassa ammuskellaan, räiske saa sopivan painoarvon, eikä väkivallalla mässäillä aivottomasti. Juoni etenee fiksusti rytmitettynä ja loppuratkaisutkin ovat varsin nerokkaita. Lisämausteen tuo kemiallisten aineiden käytön, ”työturvallisuuden” ja olemattoman ”yhteiskuntavastuun” sen ajan toteutuma epähilpeä ”tietopläjäys” esim. siitä, miten emäksiset aineet vaikuttavat. 

Näyttelijät ovat pääosin hyviä tai jopa mainioita ja roolit tehdään kunnialla. Pääosan esittäjät, John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Riz Ahmed ja Jake Gyllenhaal ovat kehumisen ansainneet. Myös ohjaus on hyvätasoista. Palkitun Jacques Audiardin ohjaama elokuva perustuu Patrick deWittinromaaniin.

Jutun juoni ja tarina: Eletään aikaa, jolloin laki oli usein veteen piirretty viiva ja vahvimman sanelema. 1850-luvun Villin lännen pahamaineiset palkkatappajat, Sistersin veljekset eli Elija Charlie (John C. Reilly ja Joaquin Phoenix) ratsastavat Oregonista kohti Kaliforniaa tappaakseen kemistin, kullankaivajan ja varkaaksi syytetyn Hermann Kermit Warmin (Riz Ahmed). Molemmilla tappajilla on sekä syyttömien että syyllisten verta käsissään eikä kumpikaan tiedä muunlaisesta elämästä. 

Veljeksistä vanhempi, syvällisiä pohdiskeleva, itseään tutkiskeleva ja vakavamielinen Eliviettää veljensä kanssa hurjaa ja väkivaltaista elämää, mutta unelmoi rauhallisemmasta tulevaisuudesta ja ehkäpä perheestäkin. Alkoholisoitunut, pinnallisesti huolettomampi, mutta sisimmässään ahdistunut, sekä tietysti mielenterveysongelmainen pikkuveli Charlieon ottanut kaksikon toimeksiannot johdettavakseen. Kaksikko on oppinut jo lapsesta asti toimimaan sulavasti yhdessä ja siten myös tappamaan tehokkaasti. 

Veljesten erot toki vaikuttavat tilanteisiin. Klassisen kerronnan tapaan matkan aikana veljessuhde joutuu koetukselle, mutta onneksi heitä yhdistää veren ja väkivallan lisäksi myös veljellinen rakkaus. Eräänä teemana rakentuu äänetön kysymys siitä, löytävätkö he vielä jäljelle jääneen inhimillisyytensä ja haluavatko he edes sitä tavoitella. Elokuva loppuu erinomaisesti ja sopivan yllättävästi, joten siitä voi antaa erityiskehuja. 

SISTERSIN VELJEKSET palkittiin neljällä Ranskan César-palkinnollaJacques Audiard palkittiin parhaana ohjaajana ja lisäksi elokuvalle jaettiin parhaan kuvauksen (Benoît Debie), lavastuksen (Michel Barthélémy) ja äänityksen (Brigitte TaillandierValérie de LoofCyril Holts) palkinnot. Elokuva ansaitsee ne helposti. 

Ensi-ilta: 29.03.2019

Ikäraja: 16

Pituus: 121 min.

Ohjaus: Jacques Audiard

Näyttelijät: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed

Genret: Komedia, Seikkailu, Western

« Takaisin