« Takaisin

Alita, Battle Angel

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Nyt on tarjolla katsottavaksi melko mainio scifitoimintapläjäys. Alita, Battle Angel on tyylilajissaan erinomainen elokuva. Käsikirjoittaja James Cameronin tyyli muistuttaa meitä Avatar -elokuvasta, mikä sinällään on jo kehu. Myös ohjaaja Robert Rodriguez ansaitsee kehuja. Leffatähti Christoph Waltz on yhtä erinomainen näyttelijä tässä tekeleessä kuin niin monesti ennenkin. Toisaalta pökkelönaamainen Keean Johnson kömpelyydessään laskee näyttelijöiden suoritustasoa. Ihmettelenkin näyttelijävalintaa tältä osin. Elokuvan lopputulos on kuitenkin melko hyvä, mutta varmimmaksi vakuudeksi totean, että tämä elokuva on ”pakko nähdä” 3D versiona.

Sopivan naivi tarina menee näin: Kaukaisessa tulevaisuudessa kyberneetikko Ido (Christoph Waltz), löytää Iron Cityn kaatopaikalta Alitan (Rosa Salazar), tajuttoman ja hylätyn kyborgin. Herätessään Idon klinikalta Alita ei muista kuka hän on eikä hän myöskään tiedä, millaisessa maailmassa elää. Kaikki on Alitalle uutta ja hän opettelee luovimaan uudessa elämässään vaarallisessa Rautakaupungissa. ”Isukki” Ido yrittää suojella Alitaa tämän salaperäiseltä menneisyydeltä, kun taas uusi ystävä Hugo (Keean Johnson) sitä vastoin tarjoutuu auttamaan Alitaa muistojen palauttamisessa. 

Tarina jatkuu… Seuraa etsintäteema. Vähitellen Alitalle valkenee, että hänellä on erityisiä taisteluvoimia, joita hän voi käyttää turpaan vetoon, ja siinä ohessa toki ”pelastaakseen ystävänsä ja perheensä, joita hän on oppinut rakastamaan”, kuten leffan mainos sanoo. (Markkinointi huijaa, taas kerran…) Alitan selvittäessä totuutta alkuperästään, hän pääsee tietysti tappelemaan monella tapaa ja vaikka minkälaisia friikkejä vastaan. Juoni ei ole maailman paras, mutta elokuvan muu toteutus on melko kiva. Siksi tätä elokuvaa voi suositella sopivan leppoisalla asenteella varustetuille ei liian nirsoille toiminnan ja scifin ystäville.

Rakkausjutut meinaavat lässäyttää koko toimintaelokuvan, kuten niin usein muissa vastaavissa elokuvissa. Toki juoneen usein tarvitaan romantiikka, mutta väkisinkin alkaa myös samalla miettiä, millaista seksi näillä koneihmisillä mahtaa olla, pelkkää pussailuako? Melko koominen juttu tässä mielessä. Tunteet Alitan ja Hugon välillä kasvavat ja kehittyvät, mutta väkivaltaisen elämän raadollisuus häiritsee suhdetta. Tässä kohdassa juoni ontuu pahasti ja monesta suunnasta. Elokuva ei siis sovi älykkäille pakkoromantikoille.

Leffan lopussa Alita osoittelee ihmemiekallaan vaativasti taivaalla leijuvaan luksuskaupunkiin päin. On selvääkin selvempää, että tälle rainalle suunnitellaan jatkoa, jotta kassat saadaan laulamaan ja rahakirstut saadaan taas täytettyä. Jos siis pidät tästä elokuvasta, tiedosta, että sitä saa todennäköisesti piahkoin vielä lisää. Jatko-osan nimeksi arvaan; Battle Angel ja Taivasten valtakunta. Ja varmastikin kohta tulee taas joku uusi bittifanien tappopeli tällä teemalla.

Ensi-ilta: Torstaina 14.02.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 122 min.

Ohjaus: Robert Rodriguez

Käsikirjoitus: James Cameron, Laeta Kalogridis 

Näyttelijät: Jennifer Connelly, Rosa Salazar, Christoph Waltz, Michelle Rodriguez

Genret: Seikkailu, toiminta, scifi

« Takaisin