« Takaisin

Amatöörit

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Elokuvan alku on absurdi ja asia paiskataan vasten katsojan kasvoja. Humoristinen märkä rätti, joka huutaa: ”Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa.” Suomessa paikalle rientäisi heti joku ”konsultti tai muuten vain kiva jätkä”. Laforsissa hommat halutaan tehdä itse!

Suomessa on valtavasti humoristisia tuppukyliä ja kuolevia pikkukaupunkeja, kuten Kauniainen, Sammatti ja Juupajoki. Niin on myös Ruotsissa. Erojakin on, sillä maailman ruotsinkielisin kunta on Suomessa, ja Vaasaa loisiva Korsnäsin Korsbäckin kylä maailman ruotsinkielisin paikka. Ruotsissa taas on oikeaa (ja niin haastavaa) monikulttuurisuutta, joka sekoittuu ruotsalaiseen humoristiseen lässytyskulttuuriin, jossa tärkeintä on, ettei kukaan vain pahoita mieltään. Huh huh, kyllä siitä saa huumoria irti, myös Amatöörit elokuvan ohjannut Gabriela Pichler.

Tarinan vire on seuraava: Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo mukanaan pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. Luvassa on jopa 500 uutta työpaikkaa, joten ”billyn” tulo saisi aikaan muutoksen! ”Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle”, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin koomisesti päätetty teettää paikkakunnasta elokuva. Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva ei-perusruotsalainen Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva oikein hienona kouluprojektina ruotsalaisen kaikkia miellyttävän demokratian hengessä. Sehän on nykyaikaa, innovatiivista ja eritoten ilmaista.

Gabriela Pichlerin aikaisempi menestyselokuva Syödä, nukkua, kuolla saa jatkoa uudesta komediasta, joka on täynnä yhteiskuntakriittistä tekopyhän ruotsalaiskulttuurin läpäisevää rivoa ja nokkavaa huumoria, joka ruhjoo sopuisasti Laforsin pikkukaupungin hidasta, puutunutta ja yliturvallista olemusta. Elokuvan mainostahot väittävät, että ”harva kykenee tekemään ajankuvaa niin kevyin vedoin sekä kärjistäen että lämmöllä kuin Gabriela Pichler”. Moinen väite pitää osin paikkansa. Tosin liika kännykällä kuvattu ei-mitään näyttävä kuvaus on yhtä aikaa elokuvan vahvuus ja heikkous. Kuitenkin, kuten Pichlerin läpimurtoelokuvansa Syödä, nukkua, kuolla, myös Amatörer tarjoaa ruotsalaisvireistä feelgood-komedia kaikille.

Elokuva on saanut myös ylistystä. Tässä ruotsalaiseen malliin kehut: "VUODEN PARAS RUOTSALAINEN ELOKUVA" (Svenska Dagbladet)

Ensi-ilta: 02.11.2018

Ikäraja: 7

Pituus: 110 min.

Ohjaus: Gabriela Pichler

Käsikirjoitus: Gabriela Pichler, Jonas Hassen Khemiri

Näyttelijät: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl

Genret: Komedia

« Takaisin