« Takaisin

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 

Fakiirileffa sisältää monia vivahteita useista muista elokuvista ja juoneen on kerätty niitä onnistuneesti. Eräs maailman parhaista elokuvista, eli Slummien Miljonääri (Slumdog Millionaire) on antanut vaikutteita tähänkin komediaan. Voisi sanoa, että fakiirileffa on eräänlainen lapsellinen ja lapsille sopiva eurooppalaisintialainen onnistunut komedia.

Tarinassa Aja, nuori intialainen fakiiri, lähtee äitinsä ennenaikaisen kuoleman jälkeen ja mafian hänet hakattuaan etsimään isäänsä Pariisiin. Mukana on väärä sadan euron seteli, jemmassa taskussa. Product placement on vahvaa. Aja on melko pervo heppu, sillä hän fanittaa IKEAa ja sen halpakalusteita. Voisiko olla sairaampaa juttua, eli kyllä naurua riittää. Pyhiinvaelluksella Ikeaan hän löytää tarjouksen piikkimaton sijaan upean misukan, eli tarinamme rakkauden. Mutta karma ei petä: kaappiin piiloutunut Aja joutuu noidankehään, joka vie hänet Lontooseen, Barcelonaan, Roomaan ja Tripoliin, milloin Vuittonin salkussa, milloin kuumailmapallossa, huijaamansa tomppeli taksikuski perässään.

Ken Scottin ohjaama lapsille sopiva, mutta tavallaan aikuisten satu yhdistelee tyylilajeja Bollywood-tanssiesityksistä Monty Pythonin komedioihin ja tekee sen onnistuneen leppoisasti. Kummallisella matkallaan Aja saa myös kokea 2000-luvun todellisen seikkailijan eli pakolaisen osan. Elokuva perustuu Romain Puértolasin bestselleriin, joka on käännetty kymmenille kielille. Ajaa näyttelee intialaistähti Dhanush, ja muissa rooleissa ovat mm. Bérénice Bejo (The Artist) ja Erin Moriarty (Captain Fantastic). Fakiiri joka juuttui vaatekaappiinon erittäin hyvä ja onnistunut komedia ja sitä voi suositella lähes kenelle tahansa, paitsi tietysti mielensä pahoittajille.

Ensi-ilta:17.08.2018

Ikäraja: 7

Pituus: 95 min.

Ohjaus: Ken Scott

Käsikirjoitus: Romain Puértolas, Luc Bossi

Näyttelijät: Dhanush, Gerard Jugnot, Berenice Bejo ja Erin Moriarty

Perustuu Romain Puértolas'n romaaniin Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin (Otava 2014)

Genret: Draama, Komedia

« Takaisin