« Takaisin

Free Solo

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 

Kiipeily on turvallista ja monien mielestä myös hauskaa hommaa, kun se tehdään järkevästi. On myös olemassa toinen ”vaihtoehto” eli vapaakiipeily (freesolo), jossa kiipeillään ilman varmistuksia ja sen vuoksi ”ilman tervettä järkeä”. Järjettömyys paljastuu riskiskenaarion suuruudesta. Käytännössä suurin osa vapaakiipeilyä tehneistä ammattilaisista ovat kuolleet noin viisikymppiseksi mennessä ja ne jotka eivät ole, ovat alkaneet pelätä ja lopettaneet lajin ja ovat siksi ja etenkin älyttömän suuren tuurin vuoksi vielä hengissä. Maallikon silmin vapaakiipeilyssä on kyse itsetuhoisuuden yhdestä muodosta.

Tästä aiheesta voi saada aikaan melko jännittävän elokuvan. Free Soloon dokumenttielokuva, jossa seurataan yhden ”itsemurhahakuisen” hepun, eli Alex Honnold, pakkomielteistä tarvetta kiivetä eräs maailman hienoimmista kiipeilyseinistä ylös ilman varmistuksia ja älykästä turvallisuutta. Toki Alex valmistautuu parhaan kykynsä mukaan ja tällä kertaa jää myös henkiin tässä kiipeilyssään. Samalla elokuva seuraa hepun ympärillä olevien ihmisten reaktioita ”itsemurhatehtävään” valmistautumiseen ja sen läpivientiin. 

Free Solo on tunteisiin vetoava elokuva, jonka katsominen saa aikaan kihelmöivän jännityksen myös katsojalle. Voi vain arvata, miten vahvat kiksit itse kiipeilijä Alex Honnold saa. Hän käy elokuvan aikana myös tutkituttamassa päänsä (aivonsa) ja lääkäri tulkitsee hänen erittäin alhaisen virittymistason melko myönteisesti, vaikka psykologiaan perehtynyt tajuaa heti, että heppu on aivotoiminnoiltaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä melkoisen poikkeava. Monilla psykopaateilla ja sosiopaateilla on myös sama ominaisuus. Alex Honnold keskeyttää kuitenkin yhden vapaakiipeilykerran, koska alkaa pelätä, joten joku tolkku hänelläkin on

Elokuvaa on ollut tekemässä alan tunnettu konkari Elizabeth Chai Vasarhelyi sekä tunnettu kiipeilijä ja valokuvaaja Jimmy Chin. Elokuva on National Geographic Documentary Film’s-korporaation tekele ja se on kuvattu El Capitan in Yosemite National Park-nimisellä aidolla luonnon tarjoamalla ”kiipeilyseinällä”. Elokuvakokemuksena Free Solo on laadukas ja nautinnollinen, joten suosittelen sitä kaikille kiipeilystä ja extreme-urheilusta, sekä ihmismielen outoudesta, aidosta elämästä ja sen tuomasta jännityksestäkin kiinnostuneille.

Ensi-ilta: 13.02.2019

Ikäraja: 7

Pituus: 97 min.

Ohjaus: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

Näyttelijät: Tommy Caldwell, Jimmy Chin, Alex Honnold, Sanni McCandless

Genret: Dokumentti, kiipeilyelokuva

« Takaisin