« Takaisin

Gemini Man 3D+ -formaatissa

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Tämä syksy tuo elokuvien pariin uusia muotoja ja tyylejä. Joker toi juuri erilaista näkemystä hulluuden ja pahuuden teemaan. Myös elokuvan tekniikka kehittyy ja siitä hyvänä esimerkkinä toimii 11.10. ensi-iltansa saava Gemini Man. 3D ei ole enää entisensä. Gemini Man tuo valkokankaille uuden aikakauden elokuvaelämyksen 3D+ -formaatissa. Suomessa elokuvateatterit valmistautuvat 3D+ -näytösten järjestämiseen parhaillaan. 

Gemini Man -elokuvaan on ladattu kyllä muutenkin odotuksia. Elokuvan on ohjannut taiwanilainen kahdesti Oscar-palkittu Ang Lee ja tuottanut Jerry Bruckheimer, David Ellison, Dana Goldberg ja Don Granger.  Toimintatähti Will Smith tähdittää elokuvan. Muissa rooleissa nähdään Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen ja Benedict Wong. Elokuvan ikärajaksi on määrätty 12 vuotta.

Teattereilla sopeutuminen menossa

Tekniikka kehittyy nopeammin kuin leffateatterit. Kaikkialla ei vielä pysty 3D+ -formaattia näkemään. Ennakkotietojen mukaan formaattia pystyvät esittämään seuraavat elokuvateatterit: Pääkaupunkiseudulla Finnkino Tennispalatsi, Finnkino Itis ja Cinamon Redi Helsingissä, Finnkino Omena Espoossa, Finnkino Flamingo Vantaalla. 

Maaseudulla elokuvaa näyttävät: Finnkino Plaza ja elokuvateatteri Star Oulussa, Finnkino Kinopalatsi Turussa, Finnkino Fantasia Jyväskylässä, Finnkino Kuvapalatsi Lahdessa, Finnkino Scala Kuopiossa, Finnkino Promenadi Porissa, Kino 123 Kouvolassa, elokuvateatteri Tapio Joensuussa, Finnkino Strand Lappeenrannassa, Bio Rex Vaasa Vaasassa, Bio Rex Verkatehdas Hämeenlinnassa, Bio Rex Tornio Torniossa, Kino-Sampo Valkeakoskella, Elo Heinolassa ja Jalasjärven Kino Jalasjärvellä, Finnkino Plevna Tampereella.

Formaatti aiempaa nopeampi

Ohjaaja Ang Leen vision välittävä 3D+ on täysin uusi esitysformaatti, jossa kuvataajuus on 60 kuvaa sekunnissa, eli yli kaksi kertaa enemmän kuin elokuvissa perinteisesti. Katsojalle uusi formaatti tarjoaa entistä vahvemman ja vaikuttavamman 3D-elämyksen.

Itse elokuva on sekin melkoista vauhtia. Gemini Man on toimintatrilleri, jossa huippuluokan salamurhaaja Henry Brogan (Will Smith) joutuu itse takaa-ajon kohteeksi. Hänen kintereillään on mystinen nuori agentti, jolla vaikuttaa olevan kyky ennustaa hänen jokainen liikkeensä. Elokuvan pää- eli kaksoisroolissa nähdään Will Smith 51-vuotiaana ammattitappajana ja nuorempana kloonina itsestään, 23-vuotiaana Juniorina. 

Katsojat on toki pyritty ottamaan huomioon

Yleisön näkökulmasta 3D+ -näytöksessä kuva valkokankaalla on lähempänä sitä, mitä ihmissilmä luonnossa näkee. Kun kuvien määrä ja taajuus kasvavat, valkokankaan kuvan syvyys ja tarkkuus paranevat. Kuvataajuuden nosto poistaa kuvasta myös liike-epäterävyyttä, mikä tekee erityisesti toimintakohtauksista entistä vaikuttavampia. 

Niin elokuvan tekijöiden kuin yleisönkin kannalta 3D+ merkitsee teknistä harppausta visuaalisessa kerronnassa. Se tarjoaa teknisessä mielessä vahvimman elokuvaelämyksen, mitä elokuvateatterissa voi tällä hetkellä kokea. Virtuaalimaailman eskapistinen olotila on aikaisempaakin vahvempi, eli tolkku ja todellisuuden taju sumenevat entistäkin vahvemmin. Ja siitähän moni nauttii.

Featurette, jossa tekijät kertovat 3D+ -formaatista löytyy täältä:

« Takaisin