« Takaisin

Green Book

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

1960-luvun alkuun sijoittuva elokuva tarjoaa hyvää mieltä ja koomisen humoristisia tilanteita läpi elokuvan. Siitähän tykkäävät lähes kaikki. Green Book-leffan aiheina ovat ihmisten ennakkoluulot, rasismi suunta ja toiseen, sosiaaliluokkien jännitteet, ihmiselon koomisuus noin yleensä, sekä huumori ja tosiystävyys, joka ylittää rotuun ja yhteiskuntaluokkaan liittyvät rajoitteet. Ohjaaja Peter Farrellyn elokuvaa tähdittävät Viggo Mortensen ja Oscar-voittaja Mahershala Ali

Teknisesti elokuva on hyvälaatuinen, kuvaus sopivan rauhallista, musiikki osuvaa ja nautittavaa, huumori sopivan terävää ja näyttelijät sopivan osaavia. Kulissit ovat onnistuneita ja auttavat luomaan autenttisen tunnelman. Myös amerikkalaisen roskaruuan kuvaus ja nautiskelu on aidon oloista.

Jutun juoni: Tony Lip (Mortensen) on portsari ehkäpä jostain New Yorkin Pikku-Italian kulmilta. Hän on jonkin sortin arkirasisti. Ravintola, jossa Tony on portieerina, menee remonttiin ja Tony saa työn muusikko Dr. Don Shirleyn (Ali) autonkuljettajana. Don Shirley on mustaihoinen maailmanluokan pianisti, jonka konserttikiertue ulottuu Manhattanilta aina syvään etelään. Siihen aikaan mustan miehen oli melko haastavaa mennä luksusduuniin etelävaltioihin.

Musta mies ei voi asua samassa hotellissa, ei syödä samassa ravintolassa, eikä edes käydä samassa vessassa kuin valkonaamat. Siksi Tony ja Don turvautuvat kiertuematkallaan ”vihreään kirjaan” (Green Book), joka kertoo heille ne harvat paikat, jotka tuolloin olivat turvallisia afroamerikkalaisille. Elämänkokemusten viisastuttamana Tonyn rasismi alkaa ”kulua pois”. Roadripillään he kohtaavat arjen rasismia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös yllättävää inhimillisyyttä ja huumoria. Tässä on oikeastaan elokuvan ydin.

Elokuvaa voi suositella monille ihmisille; kukkahattutädeille, rasisteille, muusikoille, mustille, italialaisille, suomalaisille, USA:n historiasta ja sosiokulttuurisesta kehityksestä kiinnostuneille, ties kelle, mutta parhaiten elokuva osuu elämän riemusta ja laadusta kiinnostuneille katsojille, jotka haluavat lähteä teatterista hymy huulillaan. Varoitus, elokuvassa ammutaan kaksi laukausta, tosin ilmaan, eikä seksikohtauksia tai paljasta pintaa näytetä.

Ensi-ilta: 18.01.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 130 min.

Ohjaus: Peter Farrelly

Käsikirjoitus: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly

Näyttelijät: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P.J. Byrne

Genret: Draama

« Takaisin