« Takaisin

Gringo

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Hyvä komedia yhdistää monia oman aikansa asioita ja näyttää niiden irvokkuuden ja tekopyhyyden niin, että niille on pakko nauraa. Gringo on tällainen elokuva. Se on riemastuttava sekoitus ihmisten tyhmyyden ja ahneuden tiivistymistä, seksinnälän aiheuttamaa tarpeetonta tuskaa, aikamme maailman kritiikkiä, osuvaa komediaa, mustaa huumoria, toimintaa ja kutkuttavaa juonittelua. Samalla elokuva syyllistyy osuvaan pohdiskeluun, antiseksismiin, huumevastaisuuteen, antirasismiin ja muuhun korkean älyn käyttöön. Tärkeimmät roolihahmot ovat tarpeellisessa määrin hauskoja ja sopivan karikatyyrisiä, joten riemu repeilee moneen kertaan. Mustaa komediaa tähdittää osaava musta mies, David Oyelowo. Muita kehuttavia näyttelijöitä ovat Copley, Edgerton ja  Theron.

Tarina: Tapahtumat käynnistyvät, kun hyväntahtoinen ja naiivi bisnesmies Harold Soyinka (David Oyelowo) pakotetaan pomojensa kanssa työmatkalle Meksikoon. Meksikossa pomot (näyttelijät Joel Edgerton ja Charlize Theron) huijaavat Haroldia ja vähitellen hän väkisinkin tajuaa sen. Harold alkaa viisastua pikku hiljaa ja kehitellä pelastussuunnitelmiaan, mutta alku ei lupaa paljoa menestystä. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin. Urpoillessaan kostoksi ja ahneuttaan kiristyssuunnitelmaa, Harold saa paikalliset huumepomot sekä moraalisten kysymysten kanssa painivan palkkasotilaan (Sharlto Copley) peräänsä. Tyhmät mutta tuurilla etenevät ratkaisut saavat hänet sotkeutumaan ämpäri kaupalla ongelmien vyyhtiin. Pikku hiljaa Harold muuttuu turhankin lainkuuliaisesta kansalaisesta vähemmän silotelluksi maailmanmieheksi ja kamppailee komediaan kuuluvalla taidolla ja etenkin tuurilla selviytyäkseen yhä vaarallisemmaksi muuttuvasta tilanteesta. Loppua kohti meno sen kun paranee ja loppukliimaksiin mahtuu toki Hollywood-komedioille tyypillinen postikorttivitsi, mutta tällä kertaa siinä on vanhan banaaninkuoren makua.

Tätä elokuvaa on helppo suositella mustan huumorin ja älykkyyttä ihailevien kikkailujen ystäville. Ja vaikka on kyse mustasta komediasta, touhu ei ammu yli. Elokuvassa on jopa eettistä ja oikeudenmukaisuuden pohdintaa, joka ei pilaa komedian käänteitä, vaan päin vastoin, saa katsojan nauramaan. Ikärajakin on kohdillaan, sillä varpaankynsien leikkaukset eivät sovi lapsille. Tiukkapipoisille kukkahattutädeille ja pelkän rivon splätter-toiminnan ystäville elokuva toki on pettymys.

Ensi-ilta: Perjantaina 27.04.2018
Ikäraja: 16
Pituus: 111 min.
Ohjaus: Nash Edgerton
Käsikirjoitus: Anthony Tambakis
Näyttelijät: David Oyelowo, Charlize Theron, Joel Edgerton, Thandie Newton, Yul Vázquez, Sharlto Copley, Amanda Seyfried
Genret: Draama, Komedia, Toiminta

« Takaisin