« Takaisin

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

Kulttuuri-ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Kaikille sallittu nautinto, mutta varsin lapsellinen elokuva, on 24.11.2017 ensi-illassa oleva Anna Dahlmanin ohjaama Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Elokuva on melkoista kohellusta ja naurattaa iloluonteista aikuista siinä missä pieniä lapsiakin. Leffa on täynnä sattumia. Mitään suurta ja älykästä ei elokuvakriitikon ole helppoa tästä leffasta sanoa, mutta mukana olleet lapset tykkäsivät kyllä elokuvasta, joten ei se ainakaan huono ole. Tandem-pyöräily saa kivasti uusia ulottuvuuksia, samoin pakettiautolla matkustelu, kesämökkikulttuuri, nykytaide, perhosten kasvattaminen ja stereotypiat poliisia kohtaan.

Kimurantti juoni on seuraava: Heinähatun ja Vilttitossun kovin omituinen perhe lähtee lomalle. Boheemilla hössöttäjääidillä Hannalla on ”ihana viikko” suunniteltuna ylellisessä huvilassa. Perheen ja paikallispoliisin välillä on erityisiä jännitteitä ja voisi sanoa, että ”perhe on poliisin vanha tuttu”. Ja kuinka sattuukin, että jeparitkin ovat lähdössä lomalle. Sattumalta melkeinpä samaan paikkaankin. Perheen sukunimi on Kattilakoski. Sattumalta Kattilakosket päätyvät kuitenkin väärään ”huvilaan” kylän poliisien mökkinaapureiksi. ”Ei niin terävät” konstaapelit huomaavat sattumalta kuitenkin tilanteen ajoissa ja sattumalta naamioituvat taiteilijaveljeksiksi saadakseen olla rauhassa Kattilakosken perheeltä. Perheen rasavillien lasten Heinähatun ja Vilttitossun epäilykset sattumalta heräävät heti, ja suuri vakoiluseikkailu alkaa kuin sattumalta. Kun kaiken lisäksi oikeat ja ah niin julmat vankikarkurit sattumalta piileskelevät lähimaastossa, väärinkäsitykset johtavat värikkääseen ja vallan lapselliseen seikkailukomediaan.

Elokuva perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamaan suosittuun kirjaan, Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjaan kuuluu 20 teosta, ja niitä on käännetty mm. ranskaksi ja japaniksi. Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto Anni Swan -mitalilla. Kirjasarjaa julkaisee kustannusosakeyhtiö Tammi.

Näyttelijät: Emily Shipway, Ella Kangas, Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Krisse Salminen, Pirjo Heikkilä, Kiti Kokkonen ja Pekka Strang

« Takaisin