« Takaisin

Hölmö nuori sydän

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Teinirakkaus ja vahinkolapset ovat kovin arkinen asia. Kun ne yhdistyvät, muuttuu asia hiukan harvinaisemmaksi, mutta edelleen melko tavalliseksi. Avioerokin on nykyisin melkein muotia. Ja Itäkeskuksen ympärillä aukeaa lähiöiden meri, joissa asuu valtaisa määrä myös maahanmuuttajia. Rasismi ja äärioikeistolaisuus on myös kasvava muoti-ilmiö. Nämä kun tietää, niin saattaa hiukan miettiä, voiko noista teemoista tehdä hyvää elokuvaa. Kyllä voi. Hölmö nuori sydän edustaa laadukasta nykypäivän suomielokuvaa. Kirsi Saaren käsikirjoitus on taitava ja Selma Vilhusen ohjaus hyvälaatuista. Päärooleissa esiintyvät näyttelijät ovat myös kehunsa ansainneet. Toki tarina ja elokuva hiukan ärsyttää stereotypioidensa kautta, mutta totta lienee toinen puoli, ainakin. Suomalaisen yhteiskunnan ja ihmiselämän kuvaaminen teinien näkökulmasta on arvokas asia, etenkin kun se tehdään näin toimivasti. Joku voisi toki haukkua suohon moisen stereotypioilla mässäilyn, mutta minä olen armollinen, sillä elokuvassa on niin monta pientä hyvää osumaa, että sitä uskaltaa jopa kehua.

Juonipaljastukset: Tarinassa pohditaan teinirakkautta ja sen suhdetta muuhun maailmaan. Rakastuneen nuoren miehen Lennin (Jere Ristseppä) elämä lähiössä saa täyskäännöksen, kun uusi tyttöystävä Kiira (Rosa Honkonen) tulee raskaaksi. Tarina on se tuttu juttu, jossa huonoa parisuhdetta ja vastuuta pakeneva mies syyllistetään monella tapaa. Isätön Lenni ei tiedä miten olla oikea mies. Olisi henkisen kasvun paikka, mutta ympärillä ei tunnu olevan sopivia aikuisia. Kiira on yhtä pihalla, eli ilman isää ja asuu lapsia tehtailleen yh-äitinsä kanssa. Kiiran äiti ei ehdi seurata tyttärensä touhuja, eikä rakkauttakaan tunnu riittävän. Lennin tilanne on aluksi umpikujassa, kunnes naapurin Janne tarjoaa selviytymiskeinoja ja oikotietä todelliseen miehuuteen. Metsäänhän se menee koko homma, kun natsipiireissä aletaan liikkua. Rasistinen tomppeli Janne (Ville Haapasalo) on kovin ristiriitainen mies, luuseri, joka ruikuttaa vaikeuksiaan ja haukkuu naisia, mutta samalla uhoaa vihaavansa valittajia. 

Kiiran maha kasvaa ennätysnopeasti, joten raskausajan pahoinvointikohtaukset on taitavasti ohitettu. Myös teinihölmöilyjen kuvaaminen jää kevyelle tasolle, mikä on kovin ansiokasta. Tarinassa on kuitenkin todellisuutta hyvässä muodossa. Epärealistista on kuitenkin lastenhuollon poissaolo. Ihmiselämän monimuotoisuus on saatu joka tapauksessa keskiöön. Hädän hetkellä ihmisillä on toisinaan kyky kasvaa henkisesti isommiksi. Siitä saa aikaan hyvää elokuvaa. Kiiran ja Lennin epätavallinen ensirakkaustarina on täynnä vastoinkäymisiä. Huolimatta monista sekoiluista horisontissa kajastaa myös Kiiralle ja Jerelle kuitenkin  se arkinen lapsiperheen härdelli, luultavasti.

Ensi-ilta: 12.10.2018

Ikäraja: 12

Pituus: 102 min.

Ohjaus: Selma Vilhunen

Käsikirjoitus: Kirsikka Saari

Näyttelijät:

Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Pihla Viitala, Katja Küttner, Ville Haapasalo, Abshir Sheikh Nur.

Genret: Draama, nuorisoelokuva

« Takaisin