« Takaisin

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Alkusyksyn paras komedia on tässä. Kirjailija Tuomas Kyrö on kyllä melkoinen maagikko. Sinällään vakavat perisuomalaiset aiheet on osattu pukea niin nätteihin ja huumoria ylistäviin asuihin, että katsojan nautinto on varma. Tarina on koominen, melko tavallinen ja supisuomalaisen oloinen. Mielensäpahoittaja (Heikki Kinnunen) aikoo kuolla, koska ”kaikki hommat on tehty” ja elämästä kadonnut tarkoitus. Tämän ”symbolisen itsemurhan” ajatus on varsin koominen. Alkaa mm. oman arkun rakentaminen. Mutta juuri kun oma arkku on valmistumassa, Mielensäpahoittajan luo saapuu uusi elämä. Lapsenlapsi, 17-vuotias Sofia (Satu Tuuli Karhu) on ongelmissa ja tarvitsee isoisänsä jääräpäisyyttä, viisautta ja takan lämpöä. Komedia on elämän mielekkyyden palauttamisen tarina, ja siitähän on helppo rakentaa hyvää kerrontaa, jos ja kun sen osaa. Mielensäpahoittaja taas siis saa elämäänsä tarkoituksen ja samalla suuren ja hankalan salaisuuden. Elokuvan markkinointikoneiston sanoin: ”Vanhan jäärän ja nuoren kaupunkilaistytön yhteiselämässä kahdesta puolikkaasta kasvaa enemmän kuin yksi kokonainen.”

Elokuva on niin hyvä, että sen tietää menestyvän ja tuovan myös mitä todennäköisimmin mukavasti euroja firman kassaan. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuva onkin tehnyt odotetusti loistavan avaustuloksen ensimmäisenä viikonloppunaan. Elokuva sai 39 144 katsojaa aikavälillä perjantai 24.8. – sunnuntai 26.8.2018 ja se on kerännyt ennakoineen jo reilusti yli 50 000 katsojaa. Kyseessä on kuluvan vuoden paras kotimaisen elokuvan avausviikonlopputulos (pe-su). Tulos on niin ikään 32 % parempi kuin Mielensäpahoittaja-elokuvalla, joka sai ensi-iltansa 5.9.2014 ja sai avausviikonloppunaan 29 670 katsojaa. Viikonlopun ovensuukyselyssä Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja sai katsojilta loistavaa palautetta: elokuvaa pidettiin erinomaisena ja suositteluaste oli ennätykselliset 95%.  Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on Suomen nyt neljänneksi katsotuin elokuva vuoden 1991 jälkeen.

Näyttelijät onnistuvat kautta linjan. Elokuvan päärooleja, Mielensäpahoittajaa ja hänen pojantytärtään Sofiaa, näyttelevät Heikki Kinnunen ja Satu Tuuli Karhu. Sofian vanhempia, poikaa ja miniää, näyttelevät Jani Volanen ja Elina Knihtilä. Muita rooleja elokuvassa näyttelevät muun muassa Sulevi Peltola, joka on naapuri Kolehmainen, Iikka Forss, joka on edelleen Mielensäpahoittajan toinen poika sekä Mari Perankoski, joka näyttelee edelleen miniää. Janne Reinikainen toimii elokuvassa lääkäri Kivinkisenä.

Tiina Lymi on käsikirjoittanut Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan yhdessä Tuomas Kyrön ja Juha Lehtolan kanssa. Elokuvan ovat tuottaneet Markus Selin ja Jukka Helle, jotka tuottivat myös ensimmäisen Mielensäpahoittajan. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuva kuvattiin Hämeenlinnan lisäksi Tuusulassa, Vihdissä, Helsingissä ja Kirkkonummella.

Elokuvan tiedot:

Ohjaus: Tiina Lymi

Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö, Tiina Lymi ja Juha Lehtola

Tuottajat: Markus Selin ja Jukka Helle 

Elokuvan levittäjä: Nordisk Film

Pääroolit: Heikki Kinnunen ja Satu Tuuli Karhu

Muut roolit: Sulevi Peltola, Jani Volanen, Elina Knihtilä, Mari Perankoski, Iikka Forss, Janne Reinikainen, Kaisa Hela, Sari Siikander

« Takaisin