« Takaisin

Iron Sky The Coming Race

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Iron Sky The Coming Race on tyylilajissaan ihan hyvä leffa, jota on ilo katsoa jo pelkästään siksi, että se on suomalaista liiketoimintaa. Myös vanha Nokian kännykkä saa siinä hyvää huomiota. Suosittelen elokuvaa kaikille kohellushuumorista ja seikkailusta pitäville, mutta en tosikoille enkä tekopyhille hienostelijoille.

On ilo seurata kuinka suomalaiset ovat oppineet tekemään kansainvälisesti toimivaa höpökomediaa. Iron Sky The Coming Race on kuunatsitrilogian toinen osa. Ensimmäinen, Iron Sky (2012), esitteli kuun pimeällä puolella lymynneet natsit sekä tahattoman tarkasti myös nykypäivää ennustaneen maailmanpoliittisesti räjähdysalttiin tilanteen. 

Uusi elokuva on onnistuttu tuotteistamaan niin monikulttuuriseksi, että sillä lienee ihan hyvät mahdollisuudet pärjätä jopa USA:n hömppäelokuvien markkinoilla. Näyttelijöissä on käytännössä lähes kaikkia värejä ja rotuja, sekä ”useita kieliä”, joten leffa kelpaa helposti ison rahan elokuvamarkkinoille 

Iron Sky The Coming Race sijoittuu ydinsodan jälkeiseen maailmaan, vuoteen 2043, jossa kuuhun majoittuneet ihmiskunnan rippeet etsivät suojapaikkaa ontosta maapallon keskipisteestä. Siellä onkin varsinainen paratiisi. Pikimustalla huumorilla kuorrutettu toimintaseikkailu irvailee kirjoitetulle historialle ennakkoluulottomasti ja esittelee myös humoristisen vaihtoehtoisen luomistarinan. Hörönaurusi saattaa välillä yllättää.

Suomalaisuus on tässä hieno asia. Iron Sky Universe on suomalainen tuotantoyhtiö, joka keskittyy Iron Sky -tuotemerkin laajentamiseen alkuperäisestä Iron Sky -elokuvasta, jonka on nähnyt noin 50 miljoonaa ihmistä teattereissa, televisiossa, streamaus-palveluissa ja internetissä. Tämä on hyvää ”vientiä”, juuri sellaista, jota onkin mukava nähdä. Parhaillaan yhtiöllä on valmistelussa n. 25 miljoonan euron budjetilla kiinalainen Iron Sky The Ark

Lisäksi kehittelyssä on usean tuotantokauden mittainen Iron Sky -maailmaan sijoittuva TV sarja.  Yhtiön omistavat Tero Kaukomaa ja Timo Vuorensola sekä yli 500 osakkeenomistajaa yli 30 maasta. Bisnes on älykästä. Yhtiö on joukkoistamisen edelläkävijä ja Iron Sky on kerännyt joukkorahoituksella noin 2,5 miljoonan euroa yhteisöltä.

Juonen paljastukset: Ydinsodan jälkeinen maailmaa, vuosi 2043, kuu ja maa. Kuutukikohdan komentajaksi nousseen Renate Richterin (Julia Dietze) tytär Obi (Lara Rossi) lähtee etsimään pelastuksen avainta, mystistä Graalin maljaa omintakeisen joukkonsa kanssa.

29 vuotta ensimmäisen Iron Sky -elokuvan tapahtumien jälkeen ihmiskunta on pulassa. Maapallo tuhoutui asuinkelvottomaksi ydinsodassa ja ne harvat, jotka onnistuivat pakenemaan, löysivät itsensä Kuun pimeältä puolelta, entisestä natsitukikohdasta, jonka raunioille he ovat yrittäneet rakentaa yhteiskuntaansa uudelleen. Tilanne näyttää kuitenkin toivottomalta, kunnes vanha vihollinen Wolfgang Kortzfleisch (Udo Kier) palaa, mukanaan pelastuksen avaimet. 

Wolfgang lähettää Obin johtaman pienen retkikunnan, johon kuuluvat venäläispilotti Sasha (Vladimir Burlakov) ja Obin uskollinen ystävä Malcolm (Kit Dale), sekä Donaldin (Tom Green) johtama Jobsistien uskonlahko matkalle Maan keskipisteeseen, tarunhohtoiseen Aghartan kaupunkiin, jossa pahat liskoihmiset piilottelevat mahtavaa voimanlähdettä, Vril-Ya:ta. Vastassaan heillä on kuitenkin julmia dinosaurussotilaita, maailman hirmuhallitsijat Tsingis Khanista Steve Jobsiin ja tyrannosauruksella ratsastava Adolf Hitler.

Ensi-ilta: 16.01.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 94 min.

Ohjaus: Timo Vuorensola

Käsikirjoitus: Dalan Musson

Näyttelijät: Lara Rossi, Vladimir Burlakov, Kit Dale, Tom Green, Julia Dietze, Udo Kier

Genret: Seikkailu, Scifi, Toiminta

« Takaisin