« Takaisin

James Bond 007 No Time To Die

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 30.09.2021. 12:42:51

Jälleen kerran J.B. tekee hommiaan kuten olemme tottuneet. Seksiä on aktiin asti vain yhden naisen kanssa ja toimiluvastaan sekä numeroistakin hän joutuu kinaamaan nuoren mustan naisen kanssa. Toimintaelokuvana uusin Bond, eli 007 No Time To Die täyttää paikkansa ja ajaa tehtävänsä. Katsoja viihtyy ja juoni rokkaa kuin entisen hirven poika. Eli kukaan ei oikein voi sanoa tästä mitään todella terävää.

Jotain voi silti todeta. Daniel Craig alkaa olla ns. vanha ukko Bondiksi. Ja muutenkin tulevaisuutta varten roolihahmoja pitää varmankin tuulettaa. Siihen viittaa moni elokuvan tapahtuma, eikä vähiten loppuratkaisu. Aivan lopuksi toki nostellaan maljoja, siis toki vasta sen jälkeen, kun muutama totuttu roolihahmo on poistettu draaman kaaren hehkutuksellisen ilotulituksen kautta ”pois lavalta”. Vinkkinä voin luvata, että vertauskuvallisia ”uuden elämän ilotulitusraketteja” ammutaan siististi brittiläisen armeijakunnan avulla.

Estetiikkaa on onnistuttu elokuvaan sisällyttämään kiitettävästi. Elokuvassa on heti alkuun laitettua runsas pläjäys symboliikkaa, eli yhdistelmä muinaista kreikkalaista jumaluuskimaraa, mystisiä tatuointeja iholla ja kehon sisällä, naamioleikkejä, sekä paljon muuta kätkettyyn ja salaisuuksina pidettäviin piilotajunnan tuotoksiin viittaavaa. Sama teema jatkuu konkreettisemmin, kun elokuva vie katsojan hautausmaille ja merenrannoille, sekä suomalaiselta luonnolta vaikuttavaan järvimaisemaan (joka sittemmin paljastuu norjalaiseksi). Muinaiset rakennukset, pyhän ja mystiikan tuntu, sekä kaunis luonto, niistä on esteettinen nautinto tehty.

Tätä elokuvaa voi luonnehtia turvalliseksi valinnaksi, sillä siinä on tolkullisen toimiva juoni, kauniisti tehtyjä maisemallisia kohtauksia, romanttiseen tunnenieluun uppoavia hehkutuksia ja toimintagenreen kuuluvia mahtipontisia pullisteluja, eli siis kaikkea sitä mitä jii-bondailuun kuuluukin. Draamaa saadaan aikaan taas kerran näistä perusteemoista; joukkotuho, geenileikit, huippuunsa kehittyneet aseet, yksittäisten ihmisten väliset viha-rakkaus yms. viritykset. Autoilu ja moottoripyörällä lentelyt kuuluvat tietysti asiaan. Ja yksi lentokonesukellusvene pitää olla, jotta uskottavuus säilyy.

Juoni ja sen kumppanit menee suht näin: ”Elokuvassa 007 No Time To Die Bond on jättänyt aktiivipalveluksen ja nauttii rauhallisesta elämästä Jamaikalla. Sitä ei kuitenkaan kauaa kestä, sillä hänen vanha ystävänsä Felix Leiter CIA:sta pyytää apua. Siepatun tutkijan pelastustehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi ja vie Bondin vaarallisella teknologialla aseistautuneen mysteeririkollisen jäljille.” Sitten elokuva (eli siis James!) toteuttaa tuon edellä mainitun jutun, ratkoo arvoitukset ja tappaa ns. pahat pojat. Siinä se. 

Rahasampo jatkaa toki myös tulevaisuudessa, vaikka nykyisistä näyttelijöistä moni jää pois. Bondista on tullut Daniel Craigin aikana suositumpi kuin koskaan. 007 No Time To Die -elokuvan budjetti on arviolta hieman yli 250 miljoona euroa, ja elokuvan tuottaja MGM-studiot tulee tahkoamaan sillä kivasti. Talouslehti Forbesin mukaan Craigin näyttelemät Bond-elokuvat ovat keränneet tähän mennessä yhteensä noin 2,7 miljardia euroa pääsylipputuloina ja se on toki hyvä raha mille tahansa firmalle.

Suosittelen elokuvaa kaikille Bondin kavereille. Tuttu ja turvallinen valinta. Parempi kuin ennakko-odotukset, jotka eivät olleet erityisen korkealla, sillä esim. 007 No Time To Die -elokuvan traileri on niin huono.

Ensi-ilta: 30.09.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 164 min.

Ohjaus: Cary Joji Fukunaga

Käsikirjoitus: Neal Purvis, Robert Wade, Cary Joji Fukunaga, Scott Z. Burns & Phoebe Waller-Bridge

Näyttelijät:

Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Naomie Harris, Billy Magnussen, Ana de Armas, Rory Kinnear, David Dencik, Dali Benssalah, Jeffrey Wright, Ralph Fiennes

Tuottajat: Michael G. Wilson & Barbara Broccoli

Genret: Jii-bondailu, Draama, Jännitys, Toiminta

Virallinen sivu: https://www.007.com/

« Takaisin