« Takaisin

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Kolmas osa on aina kolmas osa. Adrenaliinintäyteisessä toimintaelokuvassa tämä pätee korostuneen vahvasti.  Kun on kyse niin mainiosta toimintaelokuvasta kuin John Wick, kolmas osakin on parempaa kuin normaalisti. Suoraan sanoen, tämä kolmas osa on paras John Wick tähän asti. Juoni ja tarina pitää saada erityisen hyväksi, jos meinaa pistää paremmaksi. Nyt se tapahtui. Parabellum on erinomaisen laadukas teurastustoimintaleffa.

Elokuva on sopivan uskollinen edellisille osille ja tapahtuu New Yorkissa, jossain Saharassa, Venäjällä (tai jossain siellä päin) ja Marokossa. Uusia henkilöhahmoja ilmestyy, kansainvälisyys kukoistaa ja toimintakin on parempaa kuin aikaisemmissa osissa. Tällä kertaa mukaan tulee vielä toinen pyörä, vieläpä nainen (wau, Halle Berry!), sekä monia muita vekkuleita. Ja homma toimii. Sitä saa mitä tilaa.

Kuten aiemmista osista on voinut päätellä, nytkään tarina ei kerro hyviksistä vaan pääsankarikin on tolkuttoman paha supersalamurhaaja John Wick (eli Keanu Reeves). Juppiakin stailimpi ”sharp dressed man” Wick palaa tappamaan ja hänelläpä on joukko palkkionmetsästäjiä perässään. Pahis tappaa pahiksia. Syntyy kohtuuton läjä ruumiita, mutta niitä tehdään taitavien taistelutaitokohtausten aikana. Siinä on koko leffan ydinsubstanssi ja kantava voima. Elokuva kuuluisi olla K18, mutta lapsille iloksi, myös ikäraja on ruhjottu virallisesti eli K16.

Jutun juoni: John Wickin hengestä on luvassa aluksi vaatimaton 14 miljoonaa dollaria (mutta hinta toki kasvaa!), sillä hänen tapettuaan kansainvälisen High Table -salamurhaajajärjestön jäsenen, hänestä tulee järjestön vihollinen. Maailman armottomimmat palkkamurhaajat seuraavat nyt Wickin jokaista liikettä. Venäjän suunnalta ja Marokosta haetaan uutta neuvottelunäkökulmaa. Välillä käytetään polttorautaa ja tanssitaan balettia. Saharassa sekoillaan, taas palataan teurastamaan Isoon Omenaan, ja ”makkoilu” on niin överiä, että heikompaa huimaa. Takkeja käännellään tyylillä. Rikollisjärjestöjen lajeista saadaan omat kansainväliset uhoilumausteet.

Ruumiita tehdään niin paljon, ettei viitsi laskea. Veri tirskuu ja roiskuu melkein koko ajan. Tappoja tehdään paljain käsin, judolla, jujutsulla, combatsambolla ja ties millä tyylillä. Aseeton combat on vähintään yhtä korkeatasoista kuin edellisissä osissa, siis tyylikästä ja tehokasta. Näyttäviä pyyhkäiseviä lonkkaheittoja kuten Haraigoshi, käytetään suuressa määrin. Samoin suoria käsilukkoja. Taistelukoirat loikkivat. Stuntmanit ovat huimaa laatua. Väliin tulee rauhallisempia kidutusosioita. Astalovariaatio on sopivan suuri, aina kirveistä alkaen. Parhaat taistelijat ovat suomalaisten sotilaspoliisien tasoa, eli todella päteviä. Kivunlievitystä käytetään.

Toimintajaksot ovat jaoteltu selkeästi erilaisiin tyylilajeihin, joka lisää toimintanautintoa, vaikka onkin tietysti aivan epärealistista. Veitset heiluvat filippiiniläis- ja indonesialaislajien variaatioina. Veitsellä heiluvathan ammutaan tosielämässä sarjatuliaseelle lihaläjäksi, mutta nyt viiltelyt tehdään reiluun ”palkkatappajahenkeen”. Pistooleilla ammuskelu on totuttua ”Wick-praktiikkaa” ja toki sarjatuliaseet sekä pumppuhaulikot saavat oman mainososansa. Laadukkaat asefirmat kiittävät hyvästä yhteistyöstä. Revolverillakin ammutaan yksi hehkutettu otsalaukaus. Ai niin, ja toki mukana on jonkin sortin moderneja ninjojakin, jotka tosin potkivat kuin taekwondo kilpailijat.

Ensi-ilta: 15.05.2019

Ikäraja: 16

Pituus:131 min. 

Ohjaus: Chad Stahelski

Käsikirjoitus: Derek Kolstad 

Näyttelijät: Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne, Mark Dacascos, Asia Kate Dillon, Lance Reddick, Jason Mantzoukas, Tobias Segal, with Anjelica Huston ja Ian McShane

Genret: Toiminta

 

« Takaisin