« Takaisin

Jojo Rabbit

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 07.01.2020.  19:23:12

Tässäpä herkullinen elokuva, jossa tarina on varsin taitavasti käsikirjoitettu. Tarinan alkutilanne: Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva Jojo Rabbit kertoo kymmenvuotiaasta natsipojasta Jojosta (Roman Griffin Davis), jonka elämä mullistuu, kun hän saa ystäväkseen Hitlerin. Jojo tekee vaikka mitä kivaa Aatun kanssa ja Hitler myös käy hänen kanssa lapsenomaisen syvällisiä keskusteluja. 

Mutta Jojon yksinhuoltajaäitipä (Scarlett Johansson) ei olekaan tarpeeksi natsimielinen, joten pojan ja äidin välille syntyy kitkaa. Äidin nihkistelyyn syynä on se, että Jojo-poikaa koulitaan ”tyylikkäästi” Hitler-Jugendissa Kolmannen valtakunnan oppeihin, mikä siis epäilyttää pojan boheemia äiti Elsaa (se Scarlett Johansson).

Uusiseelantilainen ohjaaja Taika Waititi sijoittaa uusimman elokuvansa keskelle natsi-Saksaa, toisen maailmansodan viimeisiin kuukausiin. Elokuva sujahtaa tuohon aikaan tyylilleen sopivasti ja on samalla myös hyvää semihistoriallista ajan kuvaa sota-ajan Saksasta. Erinäisten tapahtumien jälkeen Jojon täytyy kohdata vahva kansallismielisyytensä, ja apunaan hänellä on ainoastaan sanavalmis mielikuvitusystävä Adolf Hitler (taas Taika Waititi).

Jojo Rabbit on erinomainen elokuva, jonka draaman kaari on herkullinen ja jossa symboliikka ja metaforat hehkuvat upeasti. Suosittelen vahvasti tätä elokuvaa kaikille, mutta erityisesti politiikasta ja historiasta kiinnostuneille älykkäille ihmisille. Harvoin on näin hyvä elokuva teattereissa tarjolla. Paljolti lapsista ja heidän tunnoistaan kertova elokuva on tyylissään mainio. Näyttelijäsuorituksesta Jojo-pojan lisäksi voi erityisesti kehua nuorta juutalaistyttöä (Thomasin McKenzie).

Elokuvan sanoma on erittäin ajankohtainen ja huumori suhahtaa maaliinsa kiitettävän usein. Elokuvassa saksalaisuuden olemus ei siitä laatuhuumorista pilaannu, vaikka se kansa ei tunnetusti ole mitään huumorin jättiläiskansaa. Noh, toki ohjaaja on alhaalta jostain (down under) ja kaikki näyttelijät tietysti puhuvat sujuvasti englantia. Dialogi on kuitenkin enimmäkseen herkullista ja aiheeseen sopivaa.  

Tunteiden kannalta elokuvissa se tärkein asia, eli ääni ja musiikki, on myös laadukkaasti otettu käyttöön ja musiikkikappaleet sopivat kuin porkkana lumiukon naamaan. Kamera liikkuu sopivan monipuolisesti ja vaikka kyseessä on villi ja jännittävä tarina, säilyy kuvaus riittävän rauhallisena. Myös leikkaus on hyvää tasoa. On helppoa ymmärtää, miksi elokuva on saanut jo nyt niin monta alan palkintoa. Tiedän myös, että jotkut nihilistikriitikot ovat antaneet tälle korkeatasoiselle elokuvalle vain neljä tähteä, mutta he saavat kantaa häpeänsä sillä välin, kun te käytte nauttimassa huippuelokuvasta.

Ensi-ilta: 10.01.2020

Ikäraja: 12

Pituus: 109 min.

Ohjaus: Taika Waititi

Käsikirjoitus: Christine Leunens, Taika Waititi

Näyttelijät: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Taika Waititi

Genret: Draama, Komedia, Satiiri

« Takaisin