« Takaisin

KOLME SEKUNTIA (The Informer)

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin.  15.11.2019

Hiukan (vain aivan hiukan) keskinkertaista parempaa toimintaa on tarjolla uudessa Andrea Di Stefanon ohjaamassa Kolme Sekuntia elokuvassa. Taas kerran en ymmärrä suomentajan aivoituksia, sillä elokuvan alkuperäinen amerikanenglantilainen nimi on kyllä paljon kuvaavampi. Elokuva kertoo siis ”vasikasta”. The Informer. Alkuperäinen tarina ja sen oleelliset (siis tärkeimmät) juonenkäänteet on taas kerran muilutettu ulos elokuvasta suorastaan häpeilemättä. Elokuva olisi todennäköisesti paljon parempi, jos se olisi tehty Skandinaviassa tai edes Euroopassa. Nyt hyvä tarina on istutettu jenkkeihin varsin kökösti.

Elokuvan taustalla on ruotsalainen rikoskirjallisuus. Ruotsalaisen dekkarikaksikon Anders Roslundin ja Börge Hellströmin romaani Kolme sekuntia on saanut huomattavia ruotsalaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Kirja on tyylilajiltaan soluttautujajännäri. Elokuvassa amerikkalaista jännityskirjallisuutta korkeatasoisempi ruotsalaisuus ”ei näy eikä kuulu”, mitä nyt pääosan esittäjä on kotoisin Ruotsista. Tosin amerikkalaisille hän kelpaa todennäköisesti oikein hyvin puolalaisesta, mikä sekin kertoo jotain. Alkuperäinen tarinahan liittyy Ruotsin huumemaailmaan.

Pääosaa esittää ruotsalainen Joel Kinnaman. Hän tekee roolinsa toimintatähdeksi melko hyvin. Toisaalta hänen vaimoaan esittävä Ana de Armas ja FBI-agentteja esittävät Rosamund Pike ja Clive Owen ovat melkoisen kliseisiä ponnistelijoita, joiden suorituksia ei liikaa voi kehua. Jos liikaa ponnistaa, niin tiedämme mitä housuun tulee. Clive Owen ponnistaa niin kovaa, että tuo ”housuennustus” taitaa pitää jopa paikkansa. Puolalaista mafiapomoa esittävä Eugene Lipinskion hyvä ja paikallisen poliisin virkamiestä esittävä Lonnie Rashid Lynn (eli Common) tekee roolinsa myös melko hyvin. 

Melko väsynyt ja väännelty juoni menee näin: Vapauduttuaan kunniallisesti palveluksestaan erikoisjoukoissa Pete Koslow (Joel Kinnaman) puolustaa vaimoaan typerässä kapakkatappelussa (Ana de Armas) kohtalokkain seurauksin ja joutuu ansaitusti vankilaan. FBI-agentit (Rosamund Pike ja Clive Owen) tarjoavat hänelle mahdollisuuden varhaiseen vapautumiseen, jos hän ryhtyy ilmiantajaksi operaatioon New Yorkin uutta rikollispomoa, puolalaista ”Kenraalia”, vastaan. FBI:n järjestämä peiteoperaatio kuitenkin epäonnistuu, kun eri peitetehtävässä ollut NYPD:n poliisi saa surmansa.

Koslow jää tapahtumien seurauksena FBI:n ja rikollisjengin kiristettäväksi. Kenraali vaatii Koslowta ottamaan syyt niskoilleen ja passittaa hänet hoitamaan huumekauppaa vankilasta käsin. FBI ryhtyy suunnitelmaan Koslown lähettämistä vankilaan saadakseen puolalaisen mafiapomo Kenraalin kiinni huumeiden jakelusta, josta palkkioksi Koslow saisi vapautensa. Koslow joutuu armottomasti harmittavien valintojen eteen, kun hänen on palattava takaisin vankilaan ja suunniteltava miten hän pääsee Kenraalin rikollisjengin, NYPD:n sekä FBI:n otteesta ja samalla pelastaa itsensä ja perheensä.

Olen kiltti ihminen, joten jollekinhan tätäkin on suositeltava. Suosittelen tätä leffaa toiminnan ystäville perjantain iltaan, kun hän haluaa laittaa aivot narikkaan, eikä jaksa välittää onko tarina huippulaatua vain ”valtavirtatuubaa” (vrt. mainstream). Vaikka tarjolla on myös (mukamas) draamaa, en elokuvaa ”sillä suunnalla” suosittelisi, sillä juoni on tuubaa. Itse en tätä maksullisella lipulla katsoisi.

Ensi-ilta: 22.11.2019

Ikäraja: 16

Pituus: 113 min.

Ohjaus: Andrea Di Stefano

Käsikirjoitus: Rowan Joffe , Andrea Di Stefano 

Näyttelijät: Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Clive

Owen, Common

Genret: Draama, Jännitys, Toiminta

« Takaisin