« Takaisin

Lasse vs Lasse (Sune vs Sune)

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Ruotsalainen lastenelokuva Lasse versus Lasse on koomisen ärsyttävän ”yliruotsalainen” elokuva ja samalla kohtuullisen räväkkä komedia. Niin räväkkä, että sen jaksaa ehkä teinikin katsoa. Elokuvassa keskitytään esim. ruotsalaisen kulttuurin tapasääntöihin ja mietitään tietysti ”miten pitää käyttäytyä jotta kaikilla on kivaa”. Samalla elokuvassa on mukana varhaisteinien romantiikkaa, joka toki on melkoisen turhauttavaa ja puuduttavaa katsottavaa aikuiselle, mutta joillekin lapsille se saattaa antaa isojakin ilonaiheita ja jännitystä elämään. Myös hyvää ja pahaa punnitaan lapsellisesti.

Ruotsalaiskomedioiden tyypillinen aikuishuumori sosiaalisen teeskentelyn ja näennäiskohteliaisuuden paljastelullaan on elokuvan kantavia teemoja. Tätä aikuispaljastelua kannattaa tosin katsoa jostain enemmän aikuisille suunnatusta ruotsalaiskomediasta. Lastenelokuvaksi Lasse vs Lasse on taidokas etenkin niiden kohtausten osalta, joissa lasten mielikuvitusleikit saavat konkreettisen asun ja kulissit. Mielikuvitusleikkien kuvaaminen saattaa järkyttää aikuista katsojaa, sillä ne herättävät hyviä muistoja lapsuudesta ja samalla tuovat pintaan kipeästi tietoisuuden siitä, että on itse muuttunut melkoiseksi kalkkikseksi. Tämä tuodaan myös elokuvassa esiin.

Tarinan kulku: Nelosluokkaa aloittavaa Lassea odottaa koulussa shokki, sillä luokalla on uusi poika, joka tuntuu olevan kaikkea, mitä Lasse itse haluaisi olla. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kaiken kukkuraksi uuden pojan nimi on myös Lasse! Siitä menevät ”vanhan Lassen” pasmat väkisinkin sekaisin. Elokuvan alussa on myös vinha opetus siitä, että kannattaa mennä ajoissa kouluun! Lassen nelosluokka ei siis ala ihan odotetusti. Vanhan Lassen täytyy käyttää kaikki temppunsa, jotta luokkakaveri Sophie, johon molemmat Lasset ovat ihastuneet, ei jättäisi häntä ja valitsisi väärää eli uutta Lassea. Voi mitä draamaa! (ja tätä kutsutaan vielä komediaksi).

Lassen tsäpäkkä pikkuveli Håkan touhuilee omiaan. Hän on varsin hyvä tyyppi. Kohta alkaa Håkanista tuntua, että tylsä aikuisten maailma on imaisemassa isoveljen pois ja sehän ei sovi. Samaan aikaan ikäkriisiä poteva Rudolf-isä alkaa sekoilla pahemman kerran. Hän aikoo luopua ehkä lupaavasta tylsänharmaasta virkamiesurastaan ja ”satsata musiikkiin”. Perheen äiti Karin on yhtä sekaisin kuin miehensä. Karin haluaa lisää maallista mammonaa ja pintaliitoa. Sitä kaipaillessaan Karin tuntee pistävää kateutta ”uuden Lassen” perheen täydellistä äitiä, heidän juppiluomuruokia ja muita hassuja tapoja, sekä jopa tuon perheen upeaa autoa kohtaan. Tässä ei auttaisi edes ruotsalainen lässytysterapia, joten Karin keksii jotain aivan muuta.

Ensi-ilta: 22.02.2019

Ikäraja: 7

Pituus: 89 min.

Ohjaus: Jon Holmberg

Näyttelijät: Elis Gerdt, Baxter Renman, Fredrik Hallgren, Tea Stjärne, Sissela Benn

Genret: Koko perheen draamallinen seikkailukomedia

« Takaisin