« Takaisin

Le Mans 66 - täydellä teholla

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 15.11.2019

Vaikka ei uskoisi, niin autolla ajamisesta ja kilpailuista voi tehdä viihdyttävän elokuvan. Etenkin, kun se vielä pohjautuu historiallisiin faktoihin. Le Mans 66 - täydellä teholla on ehkä hiukan ylipitkä elokuva, mutta tarina rakentuu soljuvasti ja siinä on draaman kaaren kannalta sopivia käänteitä, kurveja ja muita yllätyksiä, jotta elokuvan jaksaa hyvällä mielellä katsoa loppuun asti. Tajuntasi ei kuitenkaan oleellisesti laajene tai tietoisuutesi räjähdä, eli tarjolla on keskinkertaista ”tuubaa”. 153 minuuttia meni kuitenkin sujuvasti. Suosittelen tätä elokuvaa moottoriurheilun ystäville, Matt Damonin faneille ja ihan vain perusviihdettä kaipaaville.

Kameran käyttö on paikoittain hiukan tuhruista, mutta elokuvan tarina on rakennettu suhteellisen hyvin ja siinä on hauskoja jännitteitä, esim. perusinsinöörien ja luovien ”todellisten” insinöörien välillä, taitavien autonrakentajien ja tehdasinsinöörien välillä, kaupallisuuden ja asiaan aidosti sitoutuneen kilpaurheilun välillä, amerikkalaisuuden ja eurooppalaisuuden välillä, ”sieluttomien” markkinamiesten ja ”boheemien taitureiden” välillä jne. Näiden jännitteiden avulla saadaan kivasti tarinaan värettä. Lisäksi on draamaa ihmissuhteiden ja elämän arvaamattomuuden vuoksi. Ihminenkin on arvaamaton olento. Ja ei, tätä elokuvaa ei ole pilattu romanttisella siirapillajoten siitä iso kiitos.

Oscar-voittajat Matt Damon ja Christian Bale näyttelevät ns. tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa. Tarina kertoo visionäärisestä amerikkalaisesta autosuunnittelijasta Carroll Shelbystä (Damon) ja taitavasta, mutta liiankin pelottomasta englantilaisesta kilpa-ajajasta Ken Milesista (Bale). He seikkailevat yhdessä autoradoilla, ruinaavat rahaa autoyhtiötä sekä venkoilevat fysiikan lakeja vastaan. Tarinassa he kasvavat ihmisinä (ainakin ripauksen) ja ylittävät omat rajansa rakentaakseen mullistavan kilpa-auton Ford Motor Companylle. 

Tarinan taustalla olevan historian tarkkoja todellisia faktoja minulla ei ole käytössä, mutta Le Mans 66 - täydellä teholla kai pyrkii olemaan kohtuullisen todellisuuteen pohjautuva. Historiahan on aina kirjoittajan subjektiivista tuotosta, aina. Tarinassa sankariukoilla on tähtäimessä  vallata kilpa-autoilun kuninkuus Enzo Ferrarilta 24 tunnin Le Mansin kisassa Ranskassa vuonna 1966. Ford on valtava tehdasjätti ja Ferrari laatua tuottava pikkupaja. Taas yksi oleellinen jännite. Elokuva onnistuu hauskasti ja monin paikoin sen aikakauden todellisuuden kuvaamisessa, joten siitä ropisee lisäpisteitä leffan tuottajille, käsikirjoittajille ja ohjaajalle James Mangoldille.

Ensi-ilta: 15.11.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 153 min.

Ohjaus: James Mangold

Näyttelijät: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Ray McKinnon, JJ Feild

Genret: Draama

« Takaisin