« Takaisin

Mestari Cheng

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Mika Kaurismäki on ohjannut hyvän elokuvan, jossa tarina on tolkullinen, elämän todentuntuista ja elokuvan hahmoihin on helppo samaistua. Mestari Cheng kertoo ihmismäisen tarinan tavallisista ihmisistä, omien lahjojen käyttämisestä ja todellisen elämän normaaleista haasteista kansainvälisessäkin kontekstissa. Elokuvaa voivat katsoa myös lapset, sillä juonen kulku ja sen seurailu on miellyttävä elokuvakokemus.

Samalla Mestari Cheng on elokuva kansantajuisesta kokkaamisesta, suomalaisten suhtautumisesta muihin kulttuureihin, hyvästä parantavasta ruuasta, Suomen Lapista ja erilaisten tapojen kohtaamisesta hyvässä hengessä tavallisen ihmisen tasolla. Kaurismäen uutuus on totutun kansainvälinen. Se on tarina kulttuurien eroista, ihmisten syvempien tarpeiden ja ajattelun samankaltaisuudesta, erilaisista kulttuureista tulevien tavallisten ihmisten yllättävästä tapaamisesta ja tutustumisesta. Siis nykypäivän suomalaisesta arjesta.

Näyttelijät ovat osaavia. Kiinalainen Chu Pak Hong, joka on saanut parhaan nuoren näyttelijän palkinnon Hongkongissa, esittää elokuvan nimiroolin ja yhdessä Anna-Maija Tuokon kanssa he muodostavat elokuvan pääparin, jonka näyttelijätyö on tasokasta. Koomisuutta hiukan enemmän tavoittavisaa sivuosissa elokuvassa nähdään mm. Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen

Autenttista ympäristöä käytetään elokuvassa surutta hyväksi. On miellyttävää katsella suomalaista kansallismaisemaa Lapista. Mestari Cheng on kuvattu Raattamassa, Kittilässä, Sodankylässä ja Kiinassa. 

Jutun juoni: Mestari Cheng kertoo kiinalaisesta mestarikokki Chengistä (Chu Pak Hong), joka saapuu yllättäen poikansa kanssa suomen Lappiin, Kittilään. He etsivät jotain ”Fong Tronia”. Sattumien ja ahdinkotilan kautta Cheng päätyy kokkaamaan Sirkan (Anna-Maija Tuokko) baariin, aluksi suomimössöä, mutta jo kohta kiinalaista kansanruokaa. Mestarikokki Cheng tuo Lapin takamaiden ihmisille uusia ja erikoisia makuja, joita Stadin lounasruokalat ovat jo pullollaan, mutta joista Lapin pikkukylän paikalliset pääsevät järkyttymään ja nauttimaan. 

Vilppula ja Romppainen (Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen) käyvät syömässä baarissa joka päivä ja Mestari Chengin tulon jälkeen erityisesti kiinalaista. Pikkuhiljaa Cheng ystävystyy Sirkan baarin pitäjän ja asiakkaiden kanssa samalla kun Sirkka koittaa ratkaista ”Fong Tronin”arvoitusta ja keksiä todellista syytä Chengin tulolle Suomeen.

Suosittelen tätä elokuvaa kaikille, jotka haluavat katsoa selkeällä juonella varustettua suomalaista sujuvaa ja kilttiä komediaa. Elokuvassa seikkailee myös pieni poika, joten sen avulla elokuvasta rakentuu vielä enemmän myös lapsia kiinnostava.

Kansainväliseksi elokuva kasvaa varmasti. Elokuvan on tuottanut Marianna Films yhteistyössä kiinalaisten osatuottajien By Median, Han Ruan Yuan He:n ja QianJi Culture Co:n kanssa. Kansainvälisenä myyntiagenttina toimii Yellow Affair, joka on myynyt elokuvan levitysoikeudet jo mm. Japaniin, Australiaan, Sveitsiin, Unkariin, Viroon ja Israeliin. Elokuvalla on levityssopimus myös Kiinassa ja Pohjoismaissa. Suomen tv-oikeudet on ostanut Yle ja elokuvan levittää SF Studios 

Lopuksi mainostava lausahdus ohjaajalta. ”Mestari Cheng on elokuva globalisaatiosta - positiivisessa hengessä ja ruohonjuuritasolla. Se on kahden aivan erilaisista kulttuureista tulevan tavallisen ihmisen yllättävä ja lopulta heidän maailmojaan muuttava kohtaaminen”, ohjaaja-tuottaja Mika Kaurismäki sanoo.

Ensi-ilta: 27.09.2019

Ikäraja: 7

Pituus: 114 min.

Ohjaus: Mika Kaurismäki

Käsikirjoitus: Hannu Oravisto

Genret: Draama, Komedia

« Takaisin