« Takaisin

Minä, Kusama (Kusama Infinity)

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Vuonna 2016 Helsingin taidemuseossa (Helsinki Art Museum, HAM), oli Yayoi Kusaman näyttely In Infinity. HAMin vuosi 2016 huipentuu japanilaisen Kusaman (s. 1929) takautuvaan näyttelyyn. Näyttely oli ensimmäinen suuri retrospektiivinen katsaus Suomessa Kusaman taiteeseen. Tässä linkki silloin kirjoittamaani taidenäyttelyn arvioon: https://www.uutislahde.fi/kulttuuri/kusaman-upea-nayttely-helsingin-taidemuseossa 

Tuolloin Kusama lähetti myös terveisiä stadilaisille: ”Sydämeni on täynnä ihmetystä kun mietin, miten upea tästä hienosta näyttelystä tulee. Rakkaat kauniin Helsingin asukkaat, pyydän, että päästätte taiteen voiman elämäänne ja olette ikuisesti kiitollisia maailmankaikkeudelle. Haluan omistaa tämän rakkauden ja rauhan viestin kaukaa Japanista rakkaille helsinkiläisilleni.” -Yayoi Kusama

Taiteilijana Kusama on hyvin ristiriitainen henkilö. Nerous, mielisairaus ja narsismi ilmenevät vahvasti samassa paketissa. Nyt hänestä on tehty elokuva, jota voi luonnehtia erikoiseksi jo pelkästään siksi, että se kertoo juuri Kusamasta. Matsumoton pikkukaupungissa syntynyt Yayoi Kusama aloitti maalaamisen 13-vuotiaana, aikana jolloin japanilaisen neidon uran ajateltiin keskittyvän aviomieheen, kotitöihin ja kelpo avioliittoon. Tuohon aikaan naiset eivät Japanissa paljoa taidetta tehneet.

”Siihen aikaan Japani oli hyvin vanhoillinen ja miesten hallitsema maa. Äiti halusi minusta kotiäidin varakkaaseen sukuun, joten hän vei kaikki kankaani ja maalini. Minulla oli useita kosijoita, mutta koska halusin taidemaalariksi, torjuin heidät kaikki.”– Yayoi Kusama 

Maanisesti maalannut Yayoi Kusama sai vastuksista huolimatta järjestettyä ensimmäisen näyttelynsä Japanissa. Hänen maalauksiaan ei ymmärretty, eikä juuri kukaan käynyt katsomassa näyttelyä. Taideurallaan eteenpäin raivokkaasti pyrkivä Kusama päätyy New Yorkiin, ja 60-luvun radikaalien taidesuuntausten keulahahmoksi. Jo tuolloin mielenterveys rakoili, ja osan siitä lienee aiheuttanut sen ajan New Yorkin taidepiirien huumeiden raju käyttö.

Maaninen ja häikäilemättömästi menestymään pyrkivä taiteilija oli todellinen ”pilkunmaalaaja”. Kusama pilkutti autoja, Kusama pilkutti alastomia kollegoita ja hyväntuulisia vapaaehtoisia, Kusama järjesti nakumielenosoituksia, ja Kusama järjesti homoavioliittoja. Hänen tuotantonsa kattaa melkeinpä jokaisen kuvataiteen tekniikan ja lajin piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin. Ja Kusama teki melkein mitä vain saadakseen teoksilleen ja ajamilleen arvoille huomiota.  

Välillä Kusama kävi ”pohjalla” ja oli unohdettuna. Tapahtui hänen ”ihmepaluu”. Nykyisin Yayoi Kusama on maailmalla hyvin arvostettu taiteilija ja taiteilijaksikin ”värikäs” persoona. Hän on asunut japanilaisessa mielisairaalassa 70-luvulta asti. Yhtenä syynä tähän ovat taiteilijan saamat hallusinaatiot. Heather Lenzin elokuva MINÄ, KUSAMA kertoo elämänkaarena noista ällistyttävistä vuosista ja siitä miten Kusamasta tuli se Kusama.

Kusama on selkeästi mielenterveyspotilas. Hänen taide ei ole tästä kuitenkaan kärsinyt, vaan ehkäpä jopa päin vastoin. Kusama tunnetaan erityisesti suurikokoisista tilateoksistaan, joissa katsoja voi tulla osaksi taiteilijan luomaa mielikuvituksellista maailmaa. Niissä peilit ja vesi heijastavat loputtomasti pilkkuja, värejä, kurpitsoja tai palloja. Myös katsoja itse sulautuu osaksi muotojen ja värien loputonta toistoa.

Elokuvakokemuksena Minä, Kusama on melko tavallinen, mutta samalla kovin hämmentävä dokumentti. Tavalliseksi viihteeksi elokuvaa ei voi väittää, eikä oikein taide-elokuvaksikaan. Dokumenttina se kuitenkin sopii hyvin myös elokuvateatterissa katsottavaksi. Yayoi Kusama on erittäin laaja-alainen ja taitava taiteentekijä. Sisäinen todellisuus, hallusinaatiot, pelot ja pakkomielteet ovat Kusaman taiteen lähtökohtia. Niihin pääset tutustumaan tämän elokuvan kautta.

https://www.youtube.com/watch?v=U0icmqLmdBY

Ensi-ilta: Perjantaina11.1.2019 

Ikäraja: Sallittu 

Pituus: 76 min.

Ohjaus: Heather Lenz

Näyttelijät: Yayoi Kusama

Genret: Dokumentti

« Takaisin