« Takaisin

Mitä meistä puhutaan

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Nyt on tarjolla hyvällä tavalla feminismiä pursuava elokuva, jota miehetkin voivat katsoa tulematta pahoinvoiviksi. Tietysti tasa-arvo ja järkevä oikeudenmukaisuudelle rakentuva feminismi ovat tavallisen (kunnollisen) suomalaisen katsojan makuun. Naisia alistetaan tässä maailmassa monin tavoin ja lähes kaikissa kulttuureissa. Joskus kulttuurit ja niihin sisältyvät uskonnot kuitenkin ajautuvat niin vahvaan jännitteisyyteen, että sen seurauksena naisten ja lasten oikeudet ovat täysin toisarvoisia. Tuosta jännitteestä voi tehdä hyvän elokuvan ja juuri niin Mitä meistä puhutaan -elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Iram Haq onnistuukin tekemään. Myös näyttelijät ovat varsin luontevia, joten elokuvanautinto on kohdillaan.

Elokuva keskittyy Norjaan ja Pakistaniin. Oslossa asuva 16-vuotias Nisha (Maria Mozhdah) elää puun ja kuoren välissä. Ahdasmielinen muslimipohjainen pakistanilainen kotikulttuuri pakottaa tytön elämään kaksoiselämää. Nishan teeskentely on vahvaa ja aito itsenä oleminen kovin ontuvaa. Kotona perheen kesken hän on kunniallinen pakistanilainen tytär, mutta kodin ulkopuolella hän viettää tavallista norjalaisteinin arkea. Kavereiden kanssa lorvitaan, tehdään ”ei-mitään” eli hengaillaan, räpelletään pakonomaisesti kännykkää, käydään bileissä – ja ihastutaan.

Korttitalo romahtaa, kun isä (Adil Hussain) yllättää hänet poikaystävän kanssa. Isä saa raivokohtauksen ja hakkaa vonkamiehen, joka ei ole edes ehtinyt pukille, ei edes kunnolla ehtinyt pussata Nishaa, ennen kuin saa pahasti turpaansa. Nishan isän järjetön käytös kumpuaa elokuvan nimessäkin olevasta, suomalaisillekin niin tutusta ajatuksesta; ”mitä meistä ajatellaan”. Konservatiivi isä kantaa pakistanilaiskulttuuriseen tapaan huolta perheen kunniasta ja Nishan äiti on täysin sydämin mukana Nishan isän länsimaiselle ihmiselle melko vaikeasti käsitettävissä olevassa ja naisia pahasti alistavassa kulttuurimoodissa. Tuo toiminta ja sen pohjana oleva kulttuuri on länsimaisen sivistyksen ja lempeänkin feminismin raju vastakohta. 

Sulhoehdokkaan hakkaamisen jälkeen, hetken riuduttuaan ja mietittyään eri vaihtoehtoja, Nishan isä tekee dramaattisen päätöksen, jossa Nisha lähetetään heti asumaan sukulaisten luo Pakistaniin. Nishalle sinne joutuminen on kaikkea muuta kuin mieluisaa. Pakistan on käytännössä lähes tuntematon maa, missä hän joutuu sopeutumaan vanhempiensa kulttuuriin itselleen kovin vieraassa ympäristössä. Elokuva ja sen kerronta toimii Pakistanissa varsin osuvalla ja aidolla tavalla. Kuvaus on niin napakkaa ja elävän oloista, että se voi piirun verran jopa järkyttää sellaista suomalaista, joka ei ole käynyt oikeassa kehitysmaassa tai muslimimaassa. Tässä elokuva tarjoaa samalla eksoottisen todenmakuisen seikkailun, kaiken muun paatoksen ohessa.

Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Mitäpä voisi sanoa esim. isästä, joka yrittää pakottaa tyttärensä syöksymään rotkoon? Positiivisesti voi todeta, että Iram Haqilla on ”munaa”. Elokuva ei turhaan ole saanut sille selvästi kuuluvaa suitsutusta ja kunniaa. Leffa sopii suomalaiselle katsojalle, sillä suomalaisethan arvostavat laatua ja rehellisyyttä. Onneksi elokuvassa on vahva feministinen ote, joka tekee siitä rehellisemmän, eikä pakistanilaisen kulttuurin ihmisoikeuksia loukkaavaa ongelmakäyttäytymistä silitellä kukkahatulla pois. Elokuva onkin ollut kotimaassaan yleisömenestys ja palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa. 

Lopuksi otteita elokuvan muista arvioista:

"Säteilee aitoutta ja välittömyyttä" – Variety

"Loistava, vivahteikas elokuva" – Now Toronto

"Yhtä täynnä riemua, rakkautta ja inhimillisyyttä kuin hyytävää jännitystäkin" – The Film Corner

"Hienovaraisen tunteikas ja yllättävä joka käänteessä" – The Globe and Mail

"Provokatiivista ja latautunutta materiaalia käsitellään kypsästi ja itsevarmasti" – Screen International

Ensi-ilta: 18.05.2018
Ikäraja: 16
Pituus: 106 min.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Iram Haq
Näyttelijät: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf, Ekavali Khanna, Ali Arfan, Sheeba Chaddha, Lalit Parimoo, Jannat Zubair Rehmani, Isak Lie Harr, Nokokure Dahl
Genret: Draama

Ohjaaja Iram Haq

« Takaisin