« Takaisin

Moonlight

Moonlight on on elokuva joka jakaa mielipiteet. Siinä on litran verran turruttavan hidasta menoa, 5 desilitraa ahdistusta ja 6 desilitraa homoaiheen ihmetystä. Osuvaa yhteiskuntakritiikkiä siitä ei varsinaisesti voi löytää, vaikka se ajattelemattoman mielestä voikin siltä vaikuttaa. Elokuvan markkinointitahojen mukaan se on ”ajaton kertomus ihmisten välisestä yhteydestä ja itsensä löytämisestä”. Elokuva kertoo pienestä mustasta pojasta, joka kasvaa elokuvan aikana melko ikävällä tavalla juurettomaksi aikuiseksi, kipuilee homoutensa kanssa ja kärsii monin sävyin äitinsä narkomaniasta. Kyse on pitkälti herkästä nuoresta miehestä, joka yrittää löytää turvallista hyvyyttä ja oman paikkansa maailmassa levottomalla asuinalueella Miamissa.

Elokuva pureutuu elinvoimaisesti, mutta paikoin lipsuen amerikkalaiseen nykyelämään ja puntaroi voimakkaan henkilökohtaisella otteella identiteettiä, perhettä, ystävyyttä ja rakkautta, sekä elämänkaarien järjettömyyksiä. Elokuva saa katsojan tuntemaan monessa kohdassa ahdistusta ja myötähäpeää, joten mikään nautiskeluleffa se ei ole. Mustia ihmisiä elokuvassa kutsutaan huolettomasti neekereiksi, eikä siitä kukaan vedä hernettä nenään, paitsi se suomalainen kieroonkasvanut tekosiveä katsoja ehkä. Moonlight kuvaa kuitenkin onnistuneen koskettavalla tavalla niitä hetkiä, ihmisiä ja tuntemattomia voimia, jotka muovaavat elämäämme ja tekevät meistä sellaisia kuin olemme.

Moonlight on vuoden palkituimpia elokuvia. Se on palkittu mm. Critic's Choice Awardeilla (mm. paras ensemble), Gotham Awardeilla (mm. paras elokuva) ja Golden Globella (paras elokuva/draama). Lisäksi mm. The New York Times on kovin kovin kyseenalaisesti valinnut Moonlightin vuoden parhaaksi elokuvaksi. Elokuvassa on toki maukkaitakin kohtauksia, mutta ei tosiaan niin kelpoja. Osa näyttelijöistä onnistuu rooleissaan hienosti ja osan suorituksia voi mitata litran mitalla. Elokuva on ihan katsottava ja paikka paikoin jopa hieno, mutta palkintosadettaan se ei sillä ole ansainnut. Jotain on vinossa elokuvamaailman palkintoraadeissakin.

Ensi-ilta on 10.02.2017

« Takaisin