« Takaisin

Olen Suomalainen

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Laulaja Kari Tapio on tietysti kaikille tuttu useista hiteistään. Elokuva Olen Suomalainenon hänen elämäntarina, ja etenkin surullisen tavallinen viihdetyön uratarina. Elokuva pelaa nolosti varman päälle. Suurin osa viime aikoina suomalaisista viihdelaulajista tehdyistä elokuvista sisältää pitkälti samaa sylttyä kuin Kari Tapani Jalkasen urastakin nyt tehty elokuva. Hittien tehtailu onnistui elokuvan mukaan pitkälti sitkeän vaimon takia. Totuus jäänee katsojalta tavoittamatta.

Liian tutussa tarinassa tietysti juoppo ja vieraissa naisissakin viihtyvä maalaisraikulipoika kehittyy iskelmämusiikkibisneksen kurkoksi. Muuta elokuvassa ei oikeastaan olekaan. Viinanpiru vaivaa ja maneerit ovat kovin tuttuja. Surullista katsottavaahan tämä on, sekä elokuvalaadullisesti, tarinan tyypillisyyden, että suomalaisen viihdemusiikin historiankin kannalta. Näyttelijätyö on tasaisen paksua ja muka varman päälle tehtyä. Ihastuksen huokaukset jäävät uupumaan.

Elokuva ei mitenkään yllätä eikä säväytä, vaan on turvallisen tasaista puuroa, aivan kuin Jalkasen monet laulutkin. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat todennäköisesti asiaan myös kovin syyllisiä. Tarinassa viihdetyypit puukottelevat ”leppoisasti” toisiaan selkään, kuten ”yleensä” juttu menee. Herää väkisinkin kysymys, onko suomalainen viihde näin puuduttavaa? Elokuva stimuloi eniten tällaista pohdintaa, joten jos sitä kaipaat, käy katsomassa Olen Suomalainen. Äläkä väitä, ettei sinua varoitettu etukäteen.

Ikäraja: 12

Pituus: 113 min.

Ohjaus: Aleksi Mäkelä

Käsikirjoitus: Marko Leino ja Tomi Tuikkala

Näyttelijät: Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola, Iikka Forss, Ilkka Heiskanen, Aake Kalliala, Joni Leponiemi, Mikko Töyssy, Mikko Kouki, Joanna Haartti ja Sakari Kuosmanen

Genret:Draama

 

« Takaisin