« Takaisin

Oma maa

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Koin positiivisen yllätyksen. Ohjaaja Markku Pölönen tekee onnistuneen paluun valkokankaalle, kun hänen ohjaamansa elokuva Oma Maa tulee elokuvateattereihin. Historiallisesti ja lavasteiden, sekä puvustuksen suhteen elokuva on myös kiehtova. Pölönen on tunnetusti taitava kuvaamaan suomalaista sielunmaisemaa, eikä hänen dramaattisuutensa mene usein överiksi. Oma maa kertoo ajanjaksosta sodan päättymisestä vuonna 1945 olympiavuoteen 1952. Tapahtumaympäristö on pääosin metsäpöpelikköä, ruokapöytää, sekä leipomoa. Pääkaupunkiseudun lisäksi elokuvaa filmattiin Pohjois-Karjalassa, Rääkkylässä, Kontiolahdella ja Joensuussa. Myös elokuvan ainoa sotakohtaus on osattu tehdä sopivalla pieteetillä. Tarina jaksaa kantaa läpi koko elokuvan ja sitä katsoessa on helppoa samaistua sen ajan suomalaisiin ihmisiin. Mestarillista työtä siis tämä elokuva.

Tarina on sinällään melko tuttu, mutta kiinnostava. Turvattua elämää elänyt Anni (Oona Airola) rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon (Konsta Laakso). Päärooleissa Oona ja Konsta molemmat näyttelevät hienosti. Pääroolihenkilö Anni jättää kaiken taakseen ja lähtee uudisasukkaaksi Pohjois-Karjalan umpimetsään raivaamaan asutustilaa, eli niin sanottua kylmää tilaa. Tässä on nykyajan pehmoille järkyttävän realistiseksi saatu kohtauskertymä, sillä kylmätilalla joutui oikeasti tekemään aitoja fyysisiä töitä. Ruusuisen alun jälkeen kohtalo iskee Annin unelmat pirstaleiksi, esim. viinan kiron ja sotasairauksien vuoksi ja tietysti Annin rakkaus Veikkoon joutuu kovalle koetukselle. Elokuvassa on monta mainiota roolihahmoa, joista osataan draaman lisäksi ottaa myös huumoria irti. Hahmoissa on myös riittävää kepeyttä, jotta elokuvaa on mukava katsoa. Viihdettähän tämä pohjimmiltaan on.

Näyttelijöistä on syytä mainita lisäksi ainakin Antti Virmavirta, ilmeikäs Mika Nuojua, sekä kaunottaret Marjaana Maijala ja Marja Packalén. Markku Pölönen taitaa olla melko vekkuli ukkeli, kun on osannut ohjata tällaisen elokuvan. Antti Heikkinen on ollut tekemässä hyvää käsikirjoitusta ja Paula Vesala lienee tehnyt hyvin työnsä käsikirjoituksen dramaturgina. Eiköhän me tästä kolmikosta kuulla vielä jatkossakin. Elokuvan aiheet ovat melko aikuismaisia, mutta ne koskettavat yleensä kyllä koko perhettä. On hienoa, että tällaista kotimaista retrodraamaa tehdään. Elokuvaa voi mainiosti suositella myös nuorisolle ja elokuvan ikäraja onkin sopivasti seitsemän vuotta.

Ensi-ilta: 26.10.2018

Ikäraja: 7

Pituus: 109 min.

Ohjaus: Markku Pölönen

Käsikirjoitus: Markku Pölönen ja Antti Heikkinen

Näyttelijät: Oona Airola, Konsta Laakso, Antti Virmavirta, Marjaana Maijala, Mika Nuojua, Hannu-Pekka Björkman, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén

Genret: Draama, retrodraama

« Takaisin