« Takaisin

Once upon a time... in Hollywood

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Tavallisesti Hollywoodin perusleffan katsoo yhteen kertaan, mutta toinen kerta on jo kuin söisi kukkakaalia.  Hyvä elokuva paranee kun sitä katsoo useampaan kertaan. Sellaisia elokuvia ei enää paljoa tuoteta. Quentin Tarantinon monet elokuvat ovat parempia toisella katsomiskerralla ja ensimmäisellä kertaa saa mukavan adrenaliinipiikin, mutta syvemmät tasot saattavat mennä hiukan ohi. Miettikää sellaisia elokuvia kuin Django Unchained, Pulp Fiction, Reservoir Dogs ja Kunniattomat Paskiaiset.

Quentin Tarantinon uusin elokuva Once Upon a Time… in Hollywood on onnistunut elokuva, joka sijoittuu muutoksen kourissa olevaan vuoden 1969 Los Angelesiin. Tarantino on oppinut ohjaamaan sopivan rauhallisen elokuvan, jossa on muutakin kuin väkivaltaa. Elokuva ammentaa voimaa Hollywoodin legendoista. Tässä mielessä elokuva on Tarantinon paras. Kannattaa jopa katsoa tämä kahteen kertaan.

Elokuvan tarina on hyvä, virkistävä ja hauska, mutta elokuvaa kannattelevat myös sen huippunäyttelijät. Etenkin Leonardo DiCaprio ja Brad Pitt ovat pikku hiljaa oppineet näyttelemään kunnolla. Heidän ilmeily ja sanailukin on nyt hyvää luokkaa. Elokuvan juonessa ja sen tematiikassa on samankaltaisuutta Kunniattomat Paskiaiset -elokuvan kanssa. Historiaa voi muuttaa, kun kirjoitetaan hyvä käsikirjoitus.

Muutetut alkuperäiset tapahtumat liittyvät ”hippipsykopaatti” Charles Milles Mansonin perustamaan hulluun ”hippiperheeseen”, joka mm. valtasi ja pesi hylätyllä Spahn Ranchilla, jota oli aikoinaan käytetty lännenelokuvien kuvauksissa. ”Perhe”, syyllistyi useisiin murhiin. Mansonin kannattajat murhasivat elokuvaohjaaja Roman Polańskin vaimon, näyttelijä Sharon Taten, sekä Leno ja Rosemary LaBiancan raa’alla tavalla. 

Manson suunnitteli ja määräsi murhat tehtäväksi mutta ei osallistunut tappamiseen itse. Illalla 8. elokuuta 1969 joukko ”Perheen” jäseniä tunkeutui Rudi Altobellin Roman Polańskille ja Sharon Tatelle vuokraamaan Cielo Driven taloon. He olivat saaneet Mansonilta käskyn tappaa kaikki paikalla olijat mahdollisimman julmasti. Tehtävää lähtivät suorittamaan Charles ”Tex” Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins ja Linda Kasabian. 

Tarantinon elokuvan tarinassa TV-tähti Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) ja hänen pitkäaikainen sijaisnäyttelijänsä Cliff Booth (Brad Pitt) yrittävät selviytyä alalla, jota eivät enää ole tunnistaa omakseen. Sehän on ihan ihmisen elämää. Tarantinolle tyypillisesti varsinainen teurastelu sijoittuu elokuvan loppuun. Markkinointipropagandan mukaan: ”Tarinat ovat kunnianosoitus Hollywoodin kultaisen ajan viimeisille hetkille.”  Kuten jo kerroin, elokuva on hyvä, virkistävä ja hauska, joten tätä voi hyvin suositella Tarantinon elokuvien ystäville. Itse nautin leffan kahteen kertaan parin päivän sisällä.

Ensi-ilta: 16.08.2019

Ikäraja: 16

Pituus: 162 min.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino

Näyttelijät: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, James Marsden, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Tim Roth,
Margaret Qualley, Al Pacino, Kurt Russell, Luke Perry

Genret: Draama

« Takaisin