« Takaisin

Pako muurin takaa

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Elokuvateattereissa pyörii uutuus, miellyttävä ja onnistunut elokuva, joka on parempi kuin mitä mainoksistaan luulisi. Pako muurin takaa on hyvä elokuva.Toisinaan elokuvien traileri tehdään mahdollisimman myyväksi, mutta samalla melko valheelliseksi. Tuolloin markkinaporukkaa kohtaan joutuu potemaan myötähäpeää. Pako muurin takaa -elokuvan traileri on juuri tällainen. Elokuva on huomattavasti traileriaan parempi.

Pako muurin takaa on laadukas keitos. Se on sopivan kiinnostava, melko jännittävä ja sisältää taitavasti rakennetun draaman aineksen sopivassa suhteessa. Elokuvaa mainostetaan jännityselokuvana, mutta oikeastaan se on jännittävä draama. Elokuva ei ole sekoitus Wolfgang Beckerin ohjaama mainiota Goodbye Leniniä, erittäin hyvää Stalinin Kuolemaa ja onnistunutta toimintaleffaa Atomic Blondea, vaikka niiden sekoitus voisi olla lähes ”paras elokuva ikinä”. Pako muurin takaa on omanlaisensa Berliinin kuvaus, kuin menisi hienosti opastetulle moniaistilliselle kierrokselle DDR-museoon.

https://www.uutislahde.fi/elokuvat/stalinin-kuolema-the-death-of-stalin

https://www.uutislahde.fi/elokuvat/atomic-blonde

Elokuvassa kesällä 1979, kylmän sodan piinaamassa Itä-Saksassa kaksi tavallista perhettä haaveilee vapaudesta, ja haaveista ei tietenkään saa kertoa kenellekään. He suunnittelevat pakoa Berliinin muurin yli länteen ja rakentavat kuumailmapallon pienistä kangaspaloista ylittääkseen Länsi-Saksan rajan. Seuraa haasteita ja pakenevien määrä pienenee. Pako menee myös pieleen. Tästä alkaa se vieläkin jännempi tarina.

Pakon edessä perheiden pitää tehdä toinen pallo ja toinen yritys. Viikkojen ompelun ja rakentamisen jälkeen he päättävät yrittää uudelleen. Samalla on menossa kilpailu sekä aikaa että DDR:n raakalaismaista salaista poliisia Stasia vastaan. Elokuva kuvaa onnistuneesti kahta vastapuolta. Viranomaiset etsivät pettureita tietoisina heidän uusintayrityksestään ja samalla perheet rakentavat vauhdilla entistä kestävämpää kuumailmapalloa, ja tietenkin välttäen jättämästä liikaa vihjeitä jälkeensä.  

Elokuva on vieläkin nautinnollisempi, mikäli katsojalla on sivistystä ja historian tuntemusta, sillä elokuva osuu hekumallisesti moniin DDR-kliseisiin ja sosialismin mätäpaiseisiin. Sitä hekumaan tarvittavaa sivistystä voi lisätä helposti katsomalla ensin nuo kolme aiemmin mainitsemaani elokuvaa. Pako muurin takaa perustuu itä-saksalaisten perheiden Strelzykin ja Wetzelin perheiden tositarinaan, joka nousi syyskuussa 1979 otsikoihin ympäri maailmaa. Tarina saavutti suuren suosion Saksassa niin yleisön kuin kriitikoiden keskuudessa.

Ensi-ilta: 16.08.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 125 min.

Ohjaus: Michael Herbig

Näyttelijät: Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg

Genret: Draama, Jännitys

« Takaisin