« Takaisin

Pikkujalka

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Toisinaan ilmestyy lastenelokuvia, joita voi suositella erinomaisesti fiksuille aikuisille. Väitän, että tämän elokuvan parissa tyhjäpäiset tomppelit pitkästyvät ja älyköt viihtyvät. Tekniseltä osaamiseltaan elokuva on vain melko hyvä, eli tavallista siloteltua ja puuduttavaa jenkkiläistä nykylaatua, mutta syy tämän leffan katsomiseen on muualla. Elokuva yhdistää taitavasti erilaisia mytologian tarinoita ja hurvittelee uskontojen  sekä tabujen sokkeloisilla soilla. Elokuva paljastaa mitä lempeimmin tavoin ihmiskunnan tyhmyyden ja siitähän on aina helppoa tehdä hyvää huumoria.

Taustaksi kerrottakoon, että tarinassa yhdistyy oikeasti ainakin kaksi taruolentoa, eli isojalka ja lumimies. Lumimies eli Jeti on tuntematonta lajia edustavaksi väitetty olento, jonka kerrotaan liikkuvan Himalajan vuoristossa. Aasiassa lumimiehen legenda on tunnettu jo kauan, ja se kuuluu Himalajan seudun alkuperäisväestön mytologiaan. Se mainitaan 3000 vuotta vanhassa kiinalaisessa tietosanakirjassa, ja paikallisväestö pitää olennon olemassaoloa varmana. Lisäksi on Alma eli Almas, joka tunnetaan myös nimellä Siperian lumimies. Se on Jetin ja Isojalan kaltainen olento, joita väitetään elävän Kaukasuksella, Pamirilla, Altailla sekä Siperiassa. Alma kuvataan Isojalkaa pienemmäksi ja ihmismäisemmäksi. Ensimmäiset kirjatut havainnot Almasta ovat jo 1400-luvulta. Eikä tässä kaikki. Pendek-mies eli Orang Pendek on Indonesian Sumatran saaren olento. Sen kerrotaan olevan muuten kuin oranki, mutta kahdella jalalla kävelevä ja enintään puolentoista metrin mittainen. Yeren eli Yiren eli kiinalainen villimies on myös ihmisapinaa muistuttava olento, jonka väitetään elävän Etelä-Kiinassa sijaitsevan Hubein maakunnan tiheissä vuoristometsissä. Sen kiinankielinen nimi Yeh Ren merkitsee "villimiestä".

Tämän elokuvan olennot ovat eniten kuin lumimies ja nimi taas viittaa  jenkkiläisittäin Isojalka olennon vastapooliin eli ”pikkujalkaan”. Tuo jenkkien Isojalka eli sasquatch (engl. bigfoot) taas on tuntematonta apina tms. lajia edustavaksi väitetty olento, joita kerrotaan asuvan Pohjois-Amerikassa. Isojalkaa kuvaillaan normaalisti usein ihmistä pidemmäksi, noin 2,5-metriseksi apinamaiseksi olennoksi, jolla on pitkähkö turkki. Sen uskotaan elävän erämaissa etenkin Kalliovuorten ja Suurten järvien alueella USA:ssa.  

Ydinsubstanssiltaan ja syvällisemmältä sanomaltaan elokuva Pikkujalka on mainio leffa, jossa on ajattelun aihetta moneenkin nykypäivän tilanteeseen. Tieteen sisäiset ristiriidat ja koomisuus, auktoriteetteihin uskominen, rehellisyyden moninaisuus, uskontojen koomisuus, totuus ja sen utilitaristinen arvo… tässä vain osa niistä elämääkin suuremmista arvokkaista asioista, joita elokuva käsittelee lapsillekin sopivalla tavalla. Ontologisen ja eksistentiaalisen tuskan voi pukea myös lapsellisen seikkailun ja huumorin kaapuun. Nykyajan aikuiset tarvitsevat hyviä satuja nyt enemmän kuin koskaan.

Tarinan kulku: Animaatioelokuva Pikkujalka (Smallfoot) kääntää legendan Isojalasta päälaelleen. Kun nuori lumimies Migo löytää jotain, mitä hän ei uskonut olevan olemassa, pikkujalan eli ihmisen, alkaa asioiden ja tilanteiden vyörytys. Tabuja ja uskonnollista koodia rikkova uutinen ”pikkujalasta” saa aikaan leppoisassa lumimiesten yhteisössä odotetunlaisen paniikin, kun he alkavat pohtimaan, mitä kaikkea uutinen tarkoittaa. Jotkut alkavat jopa miettiä, mitä muuta heidän lumisen kylänsä ulkopuolelta, suuresta maailmasta mahtaakaan löytyä. Tarinassa mennään rajojen ulkopuolelle, sinne minne vain rohkeimmat ja uljaimmat menevät. Kyseessä ovat sekä mielen rajat että fyysisen maailman rajat. Pikkujalka tai paremminkin pikkujalat (ihmiset) osallistuvat myös tarinaa, sillä elokuvassa on paljolti kyse erilaisuuden kohtaamisesta ja sen tuottamista peloista. Lumimiehet koheltavat ihmisten maailmassa ja siitä saadaan aikaan paljon hauskaa seikkailua. Erityiskiitosta annan elokuvan hyvin kirjoitetulle ja toimivalle onnelliselle lopulle. Tämänkin lopun olisi voinut ryssiä ja väljähdyttää iljettävällä tavalla, mutta nyt loppu on ihan jees ja se sopii hyvin lapsille. Elokuvan ikäraja 7 vuotta on ihan kohdillaan.

Elokuvan suomenkielisinä ääninä kuullaan Elias Kaskinen lumimies-Migona sekä Thomas Kirjonen pikkujalka-Percynä. Muissa äänirooleissa kuullaan Nelli Matula, Iso H, Ernest Lawson, Joonas Saartamo, Heljä Heikkinen, Saara Lehtonen, Osku Äyrilä, Arto Nieminen sekä Petrus Kähkönen.

Ensi-ilta: 12.10.2018

Ikäraja: 7

Pituus: 97 min.

Ohjaus: Karey Kirkpatrick

Käsikirjoitus: Glenn Ficarra, Karey Kirkpatrick, Sergio Pablos, John Requa

Näyttelijät: Äänirooleissa (Suomi/alkuperäinen)

Migo: Elias Kaskinen/Channing Tatum

Percy: Thomas Kirjonen/James Corden

Meechee: Nelli Matula/Zendaya

Kivenhaltija/Stonekeeper: Iso H/Common

Gwangi: Joonas Saartamo/LeBron James

Kolka: Heljä Heikkinen/Gina Rodriguez

Brenda: Saara Lehtonen/Yara Shahidi

Fleem: Ernest Lawson/Ely Henry

Thorp: Osku Ärilä/Jimmy Tatro

Dorgle: Arto Nieminen

Gary: Petrus Kähkönen

Suomenkielinen versio, Ohjaaja: Joonathan Kettunen

Genret: Animaatio, Komedia, Seikkailu

« Takaisin