« Takaisin

Replicas

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 

Supertähti Keanu Reeves on taas mukana elokuvagenressä, jossa hän on hyvä ja se osin pelastaa tämän elokuvan. Replicas on keskinkertainen scifileffa, jossa pähkäillään lapsiystävällisesti ihmisen, koneiden ja niiden yhdistelmien välistä problematiikkaa jännityksellä viritetyn tarinankerronnan avulla. Tietoisuutta siirrellään niin helposti olennosta toiseen, että heikompaa alkaa huimata. 

Tässä aikuisten sadussa jonkin sortin neurotieteilijä William Foster (Keanu Reeves) on tutkimusryhmänsä kanssa läpimurron partaalla kehittäessään menetelmää, jonka avulla kuolettavasti haavoittuneiden ihmisten tietoisuus voidaan siirtää synteettiseen kehoon. Hommia rahoittaa tietysti joku hämärä taho, joka toimii lääkefirmaksi naamioituna. 

Williamin maailma kuitenkin romahtaa, kun hänen perheensä kuolee traagisessa auto-onnettomuudessa. Onnettomuus on melko uskottava, mutta sen seuraukset ovat sitten varsinaista satuilua. Surun murtamana William on valmis tekemään mitä hyvänsä saadakseen perheensä takaisin, vaikka se tarkoittaisi monien ”luonnonlakien rikkomista”, kuten elokuvassa asia ilmaistaan.  

Kollegansa Edward Whittlen (Thomas Middleditch) avustuksella, ja salassa omalta tutkimusryhmältään, William päättää kloonata perheenjäsenensä ja siirtää heidän kuolleiden ruumiiden tietoisuutensa uusiin kehoihin. William joutuu kuitenkin vaikean päätöksen eteen, kun esim. selviää, että ainoastaan kolme neljästä perheenjäsenestä voidaan herättää uudestaan henkiin. Ja ”eikä tässä vielä kaikki”, kuten markkinatyrkyttäjä sanoisi. Kloonailu sujuu kuitenkin kuin lasten leikki. 

Tämän elokuvan jaksaa katsoa, jos viitsii pitää kielen poskella ja haluaa leffakokemukseensa filosofista ja humanistista pohdiskelua. Seksiä elokuva ei sisällä, huumoria vajavaisesti ja kömpelöä teinilapsillekin sopivaa väkivaltaa tavallisen tv-leffan verran. Kyllä leffarahat voisi huonomminkin käyttää. Ota kuitenkin ”popkornit” mukaan, on meno sen verran ”cornia”, ja pysyt hereillä todennäköisesti koko elokuvan ajan. Sitä paitsi tälläkin sadulla on kaupallisen elokuvan onnellinen loppu.

Ensi-ilta: Perjantaina 01.02.2019

Ikäraja: Sopiva 12 vuotta

Pituus: 106 min.

Ohjaus: Jeffrey Nachmanoff

Näyttelijät: Keanu Reeves, Alice Eve, Thomas Middleditch

Genret: Scifi, jännitys

« Takaisin