« Takaisin

Shazam!!

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Teinimättöä on taas tarjolla.David F. Sandbergin ohjaama SHAZAM!-elokuva kertoo nimensä mukaisen, Zachary Levin esittämän supersankarin syntytarinan. Elokuva yhdistää kohtuullisen onnistuneesti teemoja Kick Ass-leffoista, normi supersankarileffoista, sekä myös taikuuden tematiikkaa ehkäpä Harry Potterin ja Marvelin Doctor Strangen tyyliin. Shazam! On sinällään ihan onnistunut elokuva genreensä.

Parhaimmillaan tämä elokuva voisi toimia isä-teini kaksikolle iloa tuovana katsomiskokemuksena. Toki monet tytöt (ja ehkä naisetkin!!) voivat tästä pitää. Juoni on toimintaa täysi ja todennäköisesti faijakaan ei nukahda kesken leffaa. Tästä ne teinit tykkää! Elokuva pelaa niin sanotusti varman päälle ja juoni on genreensä optimoidusti huumorin kyllästämää toimintaa. Katsojaa ei aliarvioida, mutta rakettitieteestä ei kuitenkaan ole kyse. Silkkaa viihdettä siis.

Elokuvan sankarin Billy Batsonin tapauksessa supersankarius toteutuu lausumalla yhden sanan: SHAZAM! Tämä 14-vuotias äitinsä hylkäämä sijaiskotien kasvatti voi muuttua aikuiseksi supersankari Shazamiksi muinaisen velhon taian ansiosta. Nyt teinit eivät tosiaan lorvi syljeskellen kädet taskuissa. Sydämeltään ja mieleltään yhä lapsena, mutta ulkoiselta olemukseltaan jumalallisena supersankarina ja toimintahahmona Shazam rellestää kuin kuka tahansa aktiivinen teini.

Jutun juoni (armoton mainosteksti): ”LAUSU VAIN TAIKASANA... Meissä kaikissa elää supersankari, jonka valloilleen päästäminen vaatii vain hiukkasen taikaa. Billy Batsonin tapauksessa tämä tarkoittaa, että lausumalla yhden sanan – SHAZAM! – tämä 14-vuotias katujen kasvatti voi muuttua aikuiseksi supersankari Shazamiksi (Zachary Levi) muinaisen velhon taian ansiosta. Sydämeltään yhä lapsena, mutta ulkoiselta olemukseltaan jumalallisena hahmona, Shazam rellestää tänä aikuisempana versiona itsestään tekemällä niin kuin kuka tahansa teini tekisi saadessaan supervoimia; pitämällä hauskaa niiden avulla! ”

Teinit ovat usein yllytyshulluja. Tuota tietoa käytetään myös tämän elokuvan juonessa. Shazam-teiniä avustava supersankareihin perehtynyt teinikaveri yllyttää selvittämään: Voiko Shazam lentää? Onko hänellä röntgenkatse? Voiko hän ampua salamoita käsistään? Voiko hän lintsata yhteiskuntaopin kokeesta? Shazam ryhtyy testaamaan kykyjensä äärirajoja lapsenomaisella innolla ja uhkarohkeudella. Mutta pian hänen täytyy oppia hallitsemaan nämä kykynsä taistellakseen tohtori Thaddeus Sivanan (Mark Strong) käskyttämiä henkimaailman pahan joukkoja vastaan.

Pienenä älyllisenä detaljina mainittakoon vielä: Akateemisesti koulutettuja ja filosofiseen ajatteluun perehtyneitä aikuisia voi huumorin vuoksi kiinnostaa myös katolisen kirkon kautta kulttuuriimme hiipineet kristilliset metaforiset seitsemän kuolemansyntiä, jotka Shazam -elokuvassa ovat myös konkreettisemmin päässeet seikkailulle, suorastaan ulkoilemaan ja kokeilemaan rajojaan. Elokuva uskoo selvästikin henkimaailman olemassa oloon.

Ensi-ilta: 05.04.2019

Ikäraja: 12

Pituus: 132 min.

Ohjaus: David F. Sandberg

Käsikirjoitus: Henry Gayden

Näyttelijät: Zachary Levi, Mark Strong, Michelle Borth, Djimon Hounsou, Jack Dylan Grazer, Adam Brody

Genret: Fantasia, Seikkailu, Scifi, Toiminta, Teinitoimintakohellushuumorileffa

« Takaisin