« Takaisin

Shock Wave

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Heinäkuun lopulla tulee ensi-iltaan virkistävää vaihtelua toimintaelokuvien kesäksi hiukan lässähtäneeseen genreen. Vuoden palkituimpiin toimintatrillereihin lukeutuva Shock Wave on kohtuullisen totuttu, mutta ihan vetävä yhdistelmä Hollywoodin riehuntaa ja modernin Hongkong-actionin 1980- ja 90-lukujen mestariteosten herkullisimpia elementtejä. Myös katastrofielokuvan perinteiset ainekset on ympätty elokuvaan mukaan.  Shock Wave tarjoaa kuitenkin joitakin kohtauksia, joissa se erottuu edukseen toiminnan normigenrestä. Myös loppukohtaus ja loppuratkaisu, siitä voi tätä elokuvaa erityisesti kehua.

Shock Wave elokuvaa ei oikein tunneta Suomessa, mutta palkintoja se on kerännyt melko kivasti.

Voittaja - Paras miespääosa (Andy Lau) - The Kongest Film Awards

Voittaja - Paras honkongilainen elokuva - The Kongest Film Awards

Voittaja - Paras miessivuosa (Philip Keung) - Hong Kong Film Awards

Ehdokas - Paras elokuva - Hong Kong Film Awards

Ehdokas - Paras ohjaus (Herman Yau) - Hong Kong Film Awards

Ehdokas - Paras miespääosa (Andy Lau) - Hong Kong Film Awards

Ehdokas - Paras leikkaus (Azrael Chung) - Hong Kong Film Awards

Ehdokas - Paras äänisuunnittelu (Nip Kei-wing, Yip Siu-kei) - Hong Kong Film Awards

Ehdokas- Parhaat visuaalitehosteet - Hong Kong Film Awards

Keskushenkilöä onstuvasti näyttelevä J.S. Cheung (Andy Lau), on roolissaan peitetehtävissä kannuksensa hankkinut sankaripoliisi, joka on ylennetty pommiryhmän päälliköksi. Tämä pieni machoukkeli tekee elokuvassa monta niin tyhmää juttua, että se täyttää helposti Hollywood-toimintalaadun (lue: laaduttomuuden). Todellisuus on siis kaukana, kuten kunnon toimintaleffoissa pitääkin. Kylmähermoisen pommimiehen pahin painajainen käy toteen pian virkanimityksen jälkeen, sillä sankarille kaunaa kantava rikollispomo iskee Hongkongissa, ensin sinne sun tänne ja lopuksi maailman vilkkaimmin liikennöityyn alikulkutunneliin, lataa sen täyteen räjähteitä ja uhkaa tehdä selvää sadoista jumiin jääneistä sivullisista.

Tietysti virkavaltaa edustavaksi neuvottelukumppaniksi päärikolliselle, jota erinomaisesti näyttelee mannerkiinalainen supertähti Jiang Wu, kelpaa vain ja ainoastaan Cheung eli Andy Lau. Hänen harteillaan lepää lopulta vastuu sadoista ihmishengistä sekä siitä sanoinkuvaamattomasta katastrofista, jonka tunnelin romahduttaminen räjähteillä saisi aikaan.

Elokuva on menestynyt suuressa maailmassa jo mainiosti, sillä Shock Wave kohosi Hongkongissa viime vuoden toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi ja nostatti samalla ohjaajansa Herman Yaun uran täysin uuteen nousuuun. 1980-luvun lopulla elokuvien kuvaajana työnsä aloittanut Yau on ohjannut toistaiseksi yli 60 pitkää elokuvaa, ja Shock Wavessa hän pääsi operoimaan uransa suurimmalla, noin 20 miljoonan euron budjetilla. Elokuvassa on toki reilusti rahalla saatua toimintapöhötystä. Resurssit näkyvät ja kuuluvat valkokankaalla, ja elokuvasta myös kasvoi Yaun kaikkien aikojen suurin kassamenestys.

Pääosassa mainiota roolityötä tekevä karismaattinen Andy Lau on suosionsa huipulla. Hän on lähes sadan pääroolin supertähti ja pop-idoli, jonka talouslehti Forbes on nostanut kuluvalla vuosikymmenellä kuudesti China Celebrity 100 -listan kärkijoukkoon. Listan ykkössijalle Lau kohotettiin vuonna 2011. Tuolloin Forbesin länsijulkkisten listan kärkikolmikkoon valikoituivat sellaiset tyypit kuin Lady Gaga, Oprah Winfrey ja Justin Bieber. Lau on työskennellyt urallaan liki kaikkien Aasian arvostetuimpien nykyelokuvantekijöiden (mm. Wong Kar-wai, Zhang Yimou, Tsui Hark, Johnnie To, Ringo Lam) ohjauksessa, vastanäyttelijöinään mm. Jackie Chan, Jet Li ja Chow Yun-fat.

Ensi-ilta: 27.07.2018

Ikäraja: 16

Pituus: 119 min.

Ohjaus: Herman Yau

Käsikirjoitus: Erica Lee, Herman Yau

Päärooleissa: Andy Lau, Jiang Wu, Song Jia, Louis Cheung, Philip Keung, Ron Ng, Wang Ziyi, Felix Wong

Genret: Jännitys, toiminta, pommileffat

« Takaisin