« Takaisin

Shoplifters - perhesalaisuuksia

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin ja TET-harjoittelija Onni Ruotsalainen (15 v)

Aluksi on hyvä tunnustaa, että tunnen ja pidän japanilaisesta kulttuurista ja olen oleskellut tuossa oudossa ja hurmaavassa maassa riittävän aikaa, että olen ehtinyt rakastua siihen. Sen vuoksi mielipiteeni on toki hiukan värittynyt. Ennen uutta vuotta ensi-iltaan tuleva Shoplifters on todennäköisesti paras näkemäni elokuva muutamaan vuoteen. Draaman kaarin ja kujeet ovat mahtavan tasapainoisia ja japanilaisen sosiokulttuurisen olemisen rujo kauneus läpäisee tämän japanilaista ihmiselämän kohmeloa kuvaavan elokuvan kuin upein samuraimiekka. Harvoin paatunut elokuvakriitikko katsoo elokuvan läpi koko ajan näin kiinnostuneena.

Elokuvaa on suitsutettu erittäin suurilla syillä. Hirokazu Kore-eda on Japanin arvostetuimpia nykyohjaajia ja se on helppo ymmärtää. Suomessa häneltä on aiemmin nähty elokuvat Isänsä poika ja Siskokset. SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA palkittiin jo keväällä 2018 Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla Kultaisella palmulla ja se on Japanin virallinen Oscar-ehdokas. Kerrankin menisi Oscar oikeasti hyvälle elokuvalle.

Onni Ruotsalainen: Hikazu Kore-edan kirjoittama ja ohjaama perhedraama kertoo hieman erilaisesta perhe-elämästä Japanissa. Perheen isä Shibata Osamu (Lily Franky) opettaa Shibata Shotaa (Jyo Kairia) myymälävarkaaksi, Shibata Aki (Matsuoka Mayu) Shotan isosisko on töissä strippiklubilla, perheen vanhin Shibata Hatsue (Kiki Kilin) huijaa eläkkeellään ylimääräistä rahaa, perheen äiti Shibata Nobuyo (Ando Sakura) työskentelee vaatepesulassa, jossa hän tyhjentää vaatteiden taskut.

Elokuva oli loistava. Se toi ilon tunteen. Hymyilin melkein koko elokuvan ajan. Elokuva on sekä rankka että hento. Pienen tytön Hojo Jurin (Sasaki Miyu) biologiset vanhemmat purkavat stressinsä ja vihansa häneen. Jurin biologisten vanhempien suhde on huono. Isä hakkaa vaimoaan ja äiti taas Juria. Shibatien perhe ottaa Jurin hoitoon, kun näkevät hänet ulkona kylmässä, joka on yksi koskettavimmista hetkistä elokuvaa.

Toinen koskettava hetki on, kun Hatsue kuolee. Hatsue oli Akille erittäin tärkeä. Aki kertoi kaikki tapahtumansa hänelle. Musiikki oli enimmäkseen rauhallista ja iloista. Näyttelijät onnistuivat rooleissaan erittäin hyvin. Vaikka Juri ja Shota ovatkin nuoria, he onnistuivat rooleissaan hyvin. Suosittelisin elokuvaa perheen jäsenille, teineille, jotka ovat kyllin vanhoja henkisesti. 

Ensi-ilta: 28.12.2018

Pituus: 121 min.

Ohjaus: Kore-eda Hirokazu

Näyttelijät: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu

Genret: Draama

« Takaisin