« Takaisin

Taistelulähetit – 1917

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 15.01.2020

Mukavaa, koska nyt pääsen kehumaan oikein olan takaa. Taistelulähetit on onnistunut elokuva, jossa tarina vie katsojaa eikä haukotella ehdi. Alusta loppuun juoni etenee kuin stadin metro, koko ajan ja tasaista tahtia. Draaman kaari ja sen aiheuttava käsikirjoitus ovat herkullisia. Oivaltavasti vaihteleva tarina on niin hyvä, ettei upean kameratyöskentelyn ja tunnetasolla erinomaisen äänimaiseman seuraamiseen meinaa riittää herkuttelukykyä. Kameraotot ovat erittäin pitkiä. Katsojalle tulee melkein ärsyttävä nautintoähky. 

Tällaista kameran käyttöä en ole usein nähnyt, jos koskaan. Tapa, jolla kuva vie katsojaa, vaikuttaa tunnelmaan härskisti. Yleensä ääni on se suurin tunnelman ja tunnemaiseman tekijä, mutta nyt visuaalisuus nostaa ylpeästi päätään. Voi suoraan sanoa, että elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Sam Mendes on alansa nero. Samaa voi sanoa kameramies Daekinsista. (cinematographer Roger Deakins). Onhan ohjaajan taituruus toki jo tiedossa, sillä Sam Mendesin aiempiin ohjaustöihin lukeutuvat mm. Oscar-palkitut elokuvat Skyfall, Spectre ja American Beauty.

Juoni ja sen paljastumattomuudet

Tarina on sinällään kuivahkosta aiheesta, josta nyt taiotaan uskomattoman mehevä pläjäys. Taistelulähetit pohjautuu osittan Mendesin isoisän kokemuksiin ensimmäisessä maailmansodassa. Sota on suunnilleen inhottavuutensa kliimaksissa ja kaksi nuorta brittisotilasta, Schofield (George MacKay) ja Blake (Dean-Charles Chapman), saavat melko mahdottoman tehtävän. Heidän tulee päästä vihollislinjan läpi ja viedä perille viesti, joka säästää kenties 1600 oman sotilaan hengen. Säästön kohteena olisi myös Blaken isoveli. Enempää en kerro, muuta kuin, että tarina on ihastuttavan laadukas.  Dean-Charles Chapman esittää roolinsa hienosti, mutta vielä paremmin vetää George MacKay, jonka ura on nyt tämän elokuvan myötä huimassa nousussa.

Palkintoja tuli jo ja tulee lisää

Tämän elokuvan tulevaisuus on vahva, sillä se sai jo parhaan draamaelokuvan Golden Globen.  Muutenkin elokuva oli yksi gaalan päävoittajista, sillä myös ohjaaja Sam Mendes sai täysin ansioin parhaan ohjaajan palkinnon.  Elokuvan Golden Globe-menestys ennakoi samalla elokuvalle menestystä myös helmikuun Oscar-gaalassa. Juuri ehdin kehua Jojo Rabbitin vuoden parhaaksi leffaksi, mutta jopas nyt, tästä eteenpäin Suomessa paras 2020 ensi-iltaan tullut leffa on Taistelulähetit.

Tässä Jojo Rabbit arvio. https://www.uutislahde.fi/elokuvat/jojo-rabbit

Ensi-ilta: 24.01.2020

Ikäraja: 16

Pituus: 119 min.

Ohjaus: Sam Mendes

Käsikirjoitus: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns 

Näyttelijät: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Claire Duburcq, Colin Firth, Benedict Cumberbatch.

Genret: Draama, Sota

« Takaisin