« Takaisin

Talo jossa kello tikittää

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Nyt tarjolla kevytviihdettä. Kauhun ja seikkailun yhdistäminen elokuvassa on haastava juttu. Aina se ei oikein onnistu, kuten tässä Talo jossa kello tikittää leffassa. Eli Roth on ohjannut sekoiluhössötystä täynnä olevan hämmentävän ”taianomaisen” kauhuseikkailuelokuvan, jossa 10-vuotias orpopoika Lewis Barnavelt (Owen Vaccaro) muuttaa erikoisen setänsä (Jack Black) luo. Setä asuu vanhassa talossa, joka on täynnä taikajuttuja, omituisia asioita ja outoa tunnelmaa, sekä salaisia käytäviä ja huoneita. Tarinassa talon seinien uumenista kuuluu öisin kummallista kellon tikitystä. 

Elokuva on virallisesti (mainoskoneiston mukaan) seikkailua. Mukana on myös kökköä kauhua, joka on kuitenkin sen verran roisia, ettei elokuvaa voi suositella kovin pienille lapsille. Kauhun genreen mennään aika heikoin maustein, mutta kuitenkin. Kun pieni koulupoika Lewis onnistuu vahingossa herättämään yhden kuolleen, alkaa splätter-tyylinen hauhuhupaelma, jota joku voi kutsua seikkailuelokuvaksikin. On todella sekava soppa tässä noidankattilassa. Elokuva on kyllä täynnä mitä moninaisempia länsimaisen esoterian ja magian symboleja, joten tästä voisi joku wicca tai muu pakanaharrastelija innostua jo ihan leffan koomisuuden vuoksi. Ainakin vähemmän kyyninen varhaisteini saattaa saada elokuvasta hyvät kiksit.

Elokuvaa tähdittävät joidenkin arvostama koominen koomikko Jack Black, jonka uran huippuhetki on tainnut olla Kungfu Pandan äänenä. Nyt Jack on täysi keskinkertaisuus. Mukana on myös kaksinkertainen Oscar-voittaja Cate Blanchett, lapsitähti Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp, Renée Elise Goldsberry, Vanessa Anne Williams ja Sunny Suljic. Elokuva perustuu John Bellairsin klassikkosatuun, joka on ruhjottu ontuvasti elokuvaksi. Ruhjomisen (eli elokuvakäsikirjoituksen) on virallisesti tehnyt Eric Kripke. Parasta tässä elokuvassa on loppukohtaus, jossa lepotuoli jahtaa moottorisahan kanssa sumerilaisvaikutteista elävää pensasleijonaa, jolla tietysti on siivet. Elokuvan laadusta kertoo myös se, että kakkahuumoria saadaan kyseisen pensassiipileijonan tarpeiden tekemisen hetkistä ja tavoista. Muinaisen Mesapotamian ns. maagit, papit ja noidat lienevät kääntyneen haudoissaan moisen nähtyään.

Ensi-ilta: 05.10.2018
Ikäraja: 12
Pituus: 105 min.
Ohjaus: Eli Roth
Käsikirjoitus: Eric Kripke
Näyttelijät: Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp, Renée Elise Goldsberry, Vanessa Anne Williams, Sunny Suljic
Genret: Seikkailu, kauhu, kauhistuttava kauhuseikkailusekoilu

« Takaisin