« Takaisin

The Dead Don't Die

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

The Dead Don't Die on melko ufo zombi-elokuva. Vaikka ufoja ei siinä paljoa näy (vain ripuksen). En ole zombi-touhun tai woodoon asiantuntija, vaikka toki tiedän, että kyseessä on voodoouskontoon yhdistetty olento. Voodoon mukaan kuollut henkilö voidaan herättää eloon, minkä jälkeen hän jää rituaalin suorittaneen alaisuuteen. Ilmiö on uskontotieteen juttuja siis. 

Kuten helppoa on arvata, yhtään ”oikeaa” zombia ei ole päästy tutkimaan. Tässä leffassa ”elävät-kuolleet” nousevat epäortodoksisesti haudoistaan ihan omia aikojaan, kunhan vaan kuu sattuu säteilemään outoa vaaleanpunaista valoaa samaan aikaan. Koska en tunne yhtään zombia, opin elokuvasta paljon. Tiesitkö, että kun zombin pään lyö irti, sisältä tulee harmaanmustaa tomua? Varmasti tiesitkin, miksi pää kannattaa irrottaa? Siis tietysti siksi, että silloin zombi loppuu heilumasta ja syömästä ihmisten sisäelimiä. Huom! Zombihan ei siis enää kuole. Jos osaat käyttää samuraimiekkaa (esim. katanaa), kannattaa katkoa sillä päät, sillä katana on tosi hyvä työkalu tässä.

Ja tiesitkö, että jos zombi sattuu syömään parhaan ystäväsi sisäelimet (ja ystäväsi siinä samassa kuolee, hups), kannattaa sinun katkaista ex-ystäväsi (siis tulevan zombin) pää heti, ennen kuin kaverisi ruumis on edes kylmennyt? Kannattaa varoa, ettet tuhri vaatteitasi vereen. Veri lähtee etenkin vaaleista vaatteista kovin hankalasti pois. Jos saat verta vaalealle puvulle, kannattaa laittaa reilusti omaa sylkeä siihen heti, sillä sylki sisältää entsyymejä, jotka pilkkovat verta. Näin vaatteen pesussa veri saattaa sittenkin lähteä pois. Mutta pese vaate pian!

The Dead Don't Die sisältää siis tämän tason viisautta. Elokuvassa on kyllä usea nimekäs näyttelijä, joiden uralle The Dead Don't Die tunsin on mikään kruunun jalokivi. Nämä näyttelijät oikeastaan pelastavat tämän elävänä-kuolleen The Dead Don't Die -elokuvan. Bill Murray, Adam Driver ja Tilda Swinton pitävät hengissä (keinohengittävät ja tähdittävät) tätä zombie-satiiria. Ohjaajana on Jim Jarmusch, jota jotkut arvostavat hänen aikaisempien tekemistensä vuoksi.

Tämän elokuvan markkinointikoneisto antaa tällaisen juonikuvauksen: ”Kaikki ei ole kohdallaan uneliaassa Centervillen pikkukaupungissa. Kuu kumottaa taivaalla tavallista suurempana, päivänvalo pakenee liian aikaisin ja eläimet käyttäytyvät omituisesti. Kukaan ei oikein tiedä mistä on kyse. Uutisissa kerrotaan kummallisista ilmiöistä ja tiedemiehet ovat huolissaan. Mutta kaikkein vaarallisin vitsaus on vasta tulossa: kuolleet eivät suostu pysymään haudoissaan! Kun ruumiit alkavat kaivautua ylös montuistaan ja käyvät elävien kimppuun, kaupungin asukkaiden on taisteltava henkensä edestä.”

Toki tämäkin elokuva tökkii joihinkin jenkkien yhteiskunnan koomisiin ilmiöihin, mutta eipä se paljoa suomalaista liikuta. Ne vitsin ovat niin vanhentuneita ja eivät kerta kaikkiaan enää kunnolla toimi. Annan siis suositukseni: ”Jos sinulla ei ole mitään parempaa tekemistä, olet kaikkea muuta kuin vakavasti otettavassa tilassa ja haluat nähdä jotain todella typerää puuhastelua, jolle saatat kyetä nauramaan ilman ihmeempää oikeaa syytä… silloin suosittelen tätä elokuvaa sinulle.” Joskus tyhjännauraminen voi olla hyvin terapeuttista, joskus ei.

Ensi-ilta: 23.08.2019

Ikäraja: 16

Pituus: 105 min.

Ohjaus: Jim Jarmusch

Näyttelijät: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Iggy Pop, Sara Driver, RZA, Carol Kane, Austin Butler, Luka Sabbat, Selena Gomez, Tom Waits

Genret:Väsynyt zombileffa, Kauhu, Komedia

The Dead Don't Die traileri

« Takaisin