« Takaisin

The Journey

Kulttuuri-ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Elokuva osuu sopivan arkaan aiheeseen, sillä Euroopassa aluekiistat ja pienet kansallisryhmät nostavat nyt päätään enemmän kuin pitkään aikaan. Kuten me kaikki tiedämme, Pohjois-Irlannin alue muodostettiin vuonna 1921, kun Britannian parlamentti jakoi Irlannin eteläiseen ja pohjoiseen osaan. Eteläisestä osasta muodostui lopulta itsenäinen valtio Irlanti ja pohjoisesta osasta Pohjois-Irlanti. Osin 1600-luvun alun Ulsterin uudisasutuksen myötä Pohjois-Irlannin väestöjen etninen rakenne poikkesi varsinaisesta Irlannista etenkin uskonnon suhteen (protestantit ”britit” ja katoliset irlantilaiset). Kaiken lisäksi unionistit eli lojalistit käyttävät usein Pohjois-Irlannista nimeä Ulster. Alueella oli ollut vähintäänkin 1600-luvulta asti kahakoita. Britannian armeija saapui vuonna 1969 rauhoittamaan unionistien ja nationalistien ääriainesten välisiä levottomuuksia, jotka olivat pahimmillaan 1970-luvun alussa ja puolivälissä. Suomalaisittain voisi melkein puhua sisällissodasta. Brittien armeija päätti 38 vuotta kestäneen operaationsa Pohjois-Irlannissa 31. heinäkuuta 2007 ja saman jutun jatkumona onnistuttiin solmimaan jonkin sortin pysyvämpi rauha.

Idealtaan raikas ja selkeä The Journey tuo katsottavaksi klassisen strategiateoksen. Elokuva pohjautuu tilanteeseen, jossa 40 vuoden rajujen väkivaltaisuuksien jälkeen Pohjois-Irlannin kaksi vastakkaista puolta yrittää vihdoin löytää tien kestävään rauhansopimukseen. Elokuvassa neuvottelut käydään pitkälti dialogina, sillä neuvottelujen onnistuminen riippuu kahdesta miehestä, eli unionistien palopuhuja kiihkouskovaisesta Ian Paisleystä ja IRA:n poliittista siipeä edustavasta ex-terroristista Martin McGuinnesista - verivihollisista - joiden pitää nyt löytää toimiva yhteistyömalli. Juonen rakenne on melko yksinkertainen, mutta elokuvaa voisi verrata laadukkaaseen teatteriin, sillä yksinkertaistaminen toimii varsin herkullisesti. Kriisitilanne, tai kenties kohtalo, pakottaa nuo kaksi riitapukaria matkustamaan yhdessä samalla autolla. Aluksi tunnelma on jäätävä, mutta keskustelun kuluessa miesten suojakuoreen alkaa ilmestyä halkeamia. Vastapuolet huomaavat, etteivät olekaan niin erilaisia, ja erikoinen ystävyys alkaa viritä. 

Vaikka elokuva onkin fiktiota, tiedossa on, että todellisuudessa nämä miehet, entiset viholliset, saavuttivat rauhan ja samalla ystävystyivät aidosti. The Journey on älykäs ja miellyttävän raikas elokuva näinä veren ja seksin tahrimien valkokankaiden aikoina. Myös näyttelijät ovat hyviä ja osuvat rooleihinsa makoisasti. Elokuvaa voi suositella laadukasta näyttelemisestä arvostaville, ja jopa lapsille, sillä se on niin laadukas ja järkevä, ettei elokuvat teossa väkivalta ole keskiössä vaan oikeaan elämään kuuluvat tärkeämmät asiat.

Ensi-ilta: 22.12.2017

Ohjaus: Nick Hamm

Käsikirjoitus: Colin Bateman

Näyttelijät: Timothy Spall, Colm Meaney, Toby Stephens, Catherine McCormack, Ian McElhinney, Barry Ward, Ian Beattie, Freddie Highmore, John Hurt

Genret: Draama

« Takaisin