« Takaisin

The Miseducation of Cameron Post

Kulttuuri ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Desiree Akhavanin The Miseducation of Cameron Post on mielenkiintoinen ja taatusti katsomisen arvoinen elokuva, jossa nousee esiin monta nykypäivänä akuuttia aihetta. Tarina on samanaikaisesti vakava ja koominen. Aiheina ovat mm. uskonnon viljelemä ihmiskuvan ja sairaan uskonnollisuuden rajat, homoseksuaalisuuden normaalius, psykoterapeuttisten hoitomuotojen järkevyys ja järjettömyys, sekä aidon kristillisyyden jännitteisyys ja tekopyhyys. Tavallisille täysjärkisille ihmisille elokuvan sanoma on melko helppo ja elokuvan juonenrakentelu mukavan nautinnollinen. Elokuvaa voisi pitää myös komediana, vaikka sitä draamana markkinoidaankin.

Suomalaiselle tämä elokuva on lähes pullollaan huumoria, koska jenkkilässä vallitseva tekopyhyydessä kylpevä herätyskristillisyys ja homokauhistelu ovat niin koomisia juttuja. Ja luterilaisessa tunneköyhässä hapatuksessa kasvaneille elokuva on myös virkistävä muistutus siitä, miksei luterilainen perushapatus niin kauheaa oikeastaan olekaan. Voin sanoa, että tämä on vuoden tärkein kristillinen elokuva. Turhaan ei tämä leffa ole saanut myös ylistystä. Elokuva voitti ansaitusti arvostetun Grand Jury Prizen (Paras elokuva) maailmanensi-illassaan Sundancessa 2018.

Elokuvan kolme tärkeintä roolihahmoa toimivat mainiosti ja heitä näyttelevät Chloë Grace Moretz, Sasha Lane ja Forrest Goodluck osaavat näyttelijän työnsä todella hyvin. Myös muut näyttelijät ansaitsevat kehuja kautta linjan. Juoni etenee kuin diesel-rekka ja toimii kuin junan vessa. Makeita nauruja on rennolla mielellä varustetulle älykkäälle ihmiselle tarjolla monin paikoin. Elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella tiukasta piposta kärsiville eikä homofoobikoille tai muille asennevammaisille, mutta mielenterveyskuntoutujillekin elokuva sopii hauskaksi komediaksi. Erityisesti freudilaisesta psykoterapiasta (joka tunnetusti ei oikeasti toimi) joskus jotain maksaneelle tässä on oiva tilaisuus nauraa silloiselle typeryydelleen ja rahansa haaskaamiselleen. Piilotettua itsevihaa pursuava kristillinen ”eheytysterapeutti” on äärikoominen roolihahmo.

Juonipaljastukset: 16-vuotias Cameron Post (Chloë Grace Moretz) elää tavallisen jenkkinuoren elämää 90-luvun konservatiivisessa Amerikassa. Hänessä on vain se ”vika”, että hän on lesbo. Cameron on toivottoman ihastunut ystävättäreensä ja kun Cameronin tunteet paljastuvat Cameronin poikaystävälle ja Cameronin huoltajille, tyttö passitetaan kiireesti kristilliselle God’s Promise -leirille, joka lupaa leipoa nuorista suoraselkäisiä heteroja. Leirin käytänteistä puuttuu kristinuskon ydin, eli aito lähimmäisenrakkaus. On mielenkiintoista seurata, kuinka ”hihhulikristillisellä” aivopesuleirillä toimitaan. Ohimennen herää myös kysymys, onkohan Suomessakin samankaltaisia sairaita ja selvästi epäeettisiä lahkomaisia yhteisöjä ihan laillisesti toimimassa. Kuukkeloikaan huviksenne esim. Tapani Koivuniemi. 

Tapahtumat jatkuvan ”eheytymisleirillä”, jossa Cameron tekee lähempää tuttavuutta Janen (Sasha Lane) ja Adamin (Forrest Goodluck) kanssa ja löytää paikkansa uudesta yhteisöstä. "Syntiset” leiritoverit pitävät myös huolen siitä, ettei Cameron pääse unohtamaan teinielämän todellista luonnetta, eli vähemmän nerokasta seikkailua, huolettomuutta ja sekoilua. Kun kristillisleirin painostavan vääristynyt ilmapiiri kärjistyy entisestään, Cameron ystävineen ymmärtää, että todellinen elämä odottaa heitä jossain aivan muualla. Mutta asioihin tarvitaan toisinaan vahvempia käänteitä, jotta jotain hyvää voi tapahtua.

Ensi-ilta: 05.10.2018

Ikäraja: 12

Pituus: 91 min.

Ohjaus: Desiree Akhavan

Käsikirjoitus: Desiree Akhavan, Cecilia Frugiuele

Näyttelijät:

Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Forrest Goodlock, Jennifer Ehle

Genret: Draama, teinileffa, kristillinen elokuva

« Takaisin