« Takaisin

Tuntematon mestari

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 

Taiteesta voi tehdä myös draamaa. Ohjaaja Klaus Härön uusin elokuva noudattaa hänen elokuviin melko totuttuja metkuja. Musiikki virittää seesteistä tunnelmaa, kuvaus on rauhallista ja tapahtumat etenevät selkeästi. Voiko tavallisen taidekauppiaan elämä olla kovin räväkkää? Ei ainakaan Härön elokuvissa.  

Tuntemattomassa mestarissa ihmiselämää kuvataan miellyttävän todenmukaisesti, mutta taiteen myynti ja säilyttely eivät ole niitä kaikista kiinnostavimpia asioita elämässä. Tuon kun ymmärtää, niin saa hyvän etukäteisvirityksen, millä mennä katsomaan tämä elokuva. Teknisesti elokuva on oiva ja draamailukin on onnistunut, aihe vain ei ole mikään juonien ja draamankaarien lottovoitto.

Näyttelijöiden roolisuoritukset ovat hyvää tasoa, joten elokuvan katsominen on siltä osin miellyttävän helppoa. Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka ja Amos Brotherus hoitavat hommansa kunnialla. Anna Heinämaa on tehnyt melko toimivan käsikirjoituksen.

Härön elokuville totuttuun tapaan tämänkin elokuvan juoni on melko selkeä. Ikääntyvä taidekauppias Olavi Launio suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hänen Helsingin Bulevardilla sijaitseva taidekauppansa on nähnyt parhaat päivänsä. Suuremmat, nuoremmat ja viriilimmät taidekauppiaat jyräävät ja huutokaupoissa Olavi ei ole enää se terävin kärki. Hän on alistumassa kohtaloonsa, vaikka liikkeestä luopuminen pelottaakin. 

Sattumalta Olavi näkee taidehuutokaupassa taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi Taidediilerin vaistot heräävät ja Olavi päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja kollegoidensa arvostuksen. Saavuttaakseen taulun ja unelmansa Olavi joutuu kohtamaan menneisyytensä kipukohdat ja rämpimään pähkäilyn suossa. Myös jälkipolvien tuska tulee kohdattavaksi.

Suosittelen tätä elokuvaa taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille, joiden sietokyky kestää ihmissuhdedraaman kiemuroita ja hitaasti etenevää dialogia.

Ensi-ilta: 04.01.2019

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 95 min.

Ohjaus: Klaus Härö

Käsikirjoitus: Anna Heinämaa

Näyttelijät: Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus

 Tyylilaji: Draama

« Takaisin