« Takaisin

Seppo Toivonen tuntee Lahden kuin omat taskunsa


Jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa on ainakin yksi hyvä kesätapahtuma, muistuttaa Lahden seudun  opasyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Toivonen. Hän on historian tuntija, jolla on paljon annettavaa niin turisteille kuin vakituisillekin asukkaille. Pelkkää historian siipien havinaa ei miehen työ opastoiminnan parissa ole, myös alueen kulttuuritapahtumat on oltava hallinnassa. Kuvassa Toivonen esittelee joulumyyjäisissä Lahden Historiakalenteria vuodelle 2015, joka esittelee Lahden julkisia veistoksia. Vasemmalla valamisen ammattilainen Sakari Nyström ja keskellä  mm. Jari Litmanen -patsaan tehnyt kuvanveistäjä Reijo Huttu. 

Lahden seudun oppaat ry:n puheenjohtaja Seppo Toivonen on ollut ja on monessa mukana. Everstiluutnantti evp Toivonen teki pitkän uran ammattisotilaana eikä eläkkeelle jäätyään jäänyt lepäämään laakereilleen. Syntyjään lahtelainen Toivonen on hyödyntänyt muun muassa Lahden ja varuskunnan historioiden tuntemustaan jakamalla tietoa niin matkailijoille kuin yksittäisillekin tiedonjanoisille. 
Toivonen on tuottanut myös kirjallista historiatietoa, esimerkkinä vaikkapa suositut, vuosittain julkaistavat Lahden Historiakalenterit. Historianharrastukseen liittyy työ Sotilaslääketieteen museon museovastaavana vuodesta 2010 alkaen. Ensimmäisen kerran hän kuitenkin opasti kävijoitä jo museon avausvuonna 1983.
Osa Toivosen harrastusten kirjoa on veteraanityö Päijät-Hämeen rauhanturvaajissa. Vuodesta 1975 alkaen hän on ollut Salpausselän kisojen vapaaehtoinen talkoolainen, muutaman viime vuoden ajan talkoovastaavana.

Teit pitkän uran ammattisotilaana, mikä sinut aikanaan veti alalle?
Upseerin poikana siirryin isän työn mukana Haminaan ja Kajaaniin. Kasarmilla asuneena tiesin upseerin työn hyvät ja huonot puolet etukäteen. 

Mikä muu ala sinua nuorempana kiinnosti?
Vaihtoehtoina oli liikuntaan tai metsäalaan liittyvä ammatti. Varusmiespalvelun jälkeen kävin välivuonna kauppaopiston ylioppilaslinjan ja olin kesän työssä pankissa pankkitoimihenkilönä. Piti valita pankin koulutus tai kadettikoulu. Jälkimmäinen voitti.

Mikä veti opastoiminnan pariin?
Viimeisinä työvuosinani pääsin opastamaan vieraita Hennalassa. Lisäksi matkailuoppaan peruskurssi tuli Hennalaan, jossa pidin luennot Puolustusvoimista. Kurssin vetäjä pyysi minua osallistumaan seuraavalle kurssille. Kun kurssi alkoi ja kutsu kävi, niin menin. Ei ole tarvinnut katua.

Mitä kohdetta suosittelisit Lahteen tulevalle ulkomaalaiselle turistille?
Lähtökohtana luontoon ja veteen liittyviä asioita. Satamaan liittyvät asiat sekä Urheilukeskus Salpausselälle kiiveten.

Mikä omasta mielestäsi on Päijät-Hämeen merkittävin matkailullinen kohde?
Ulkomaalaisille luontoon liittyvät asiat. Omalla autolla olen kierrättänyt Vesijärven ja Päijänteen rantoja sekä Tiirismaata. Mielellään joku kokonaisuus. 

Milloin viimeksi kävit teatterissa?
Lahden seudun oppaana meillä on erinomainen yhteistyö Lahden kaupunginteatterin ja kaupungin museon kanssa. Käyn katsomassa lähes kaikki eri kappaleet sekä museoiden näyttelyt. Ei niitä muuten voi suositella matkailijoille.

Minkä kirjan luit viimeksi?
Luen parhaillaan kirjaa Isänmaan uhrit. Sankarikuolema Suomessa toisen maailmansodan aikana. Saan siitä lisätietoa Sotilaslääketieteen museon näyttelyyn Sankarivainajien pitkä tie kotiin.

Millaista on lempimusiikkisi?
Lähes kaikki kelpaa. Erityisesti pidän sotilasmusiikista. Sen määritelmähän on, että se on musiikkia, jota sotilaat soittavat. Viimeisin oli Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja Jorma Hynninen. Nykyinen tangokuningatarkin Maria Tyyster (varusmiessoittokunnan kasvatti) lauloi sotilasmusiikkia.

Mikä on lempiruokasi, lempijuomasi?
Kaikki perinteinen kotiruoka. Lemin särä jäänyt kyllä mieleen. Ruokajuomana mehu tai kotikalja. Viinan päälle en paljoa ymmärrä, koska se on viisasten juoma.

Jos tekisit ulkomaan lomamatkan, mihin matkasi suuntautuisi?
Kesäkuussa aion tehdä seuraavan ja se on Intiaan. En tiedä, onko lomamatka, sillä luvassa on kolme päivää kestävät häät.

Käyttäisitkö ulkomailla sikäläisen oppaan palveluita?
Käytän aina, kun mahdollista. 

Mikä on parasta Päijät-Hämeessä?
Taitaa tulla toistoa. Kaikki luontoon liittyvä neljänä vuodenaikana.

Mainitse tutustumisen arvoinen kohde Kärkölästä, Hämeenkoskelta ja Asikkalasta.
Monena vuotena olen tehnyt oppaiden kiertoajelun Kärkölään. Tennilän kautta kirkolle ja Huovilan puistoon. Hämeenkoskelle Hankalan pellavaloukkuun ja Asikkalassa Vääksyn kanavan seutu, Pulkkilanharju ja Urajärven kartano.

Mainitse kolme mielestäsi hyvää päijäthämäläistä kesätapahtumaa.
Jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa on ainakin yksi hyvä kesätapahtuma. Vain kolmen hyvän mainitseminen ei ole oikeudenmukaista. Itsekin osallistun lähes tusinaan.

« Takaisin