« Takaisin

Suomessa toimiva Neljä Tuulta – Four Winds tuki ry täyttää 20 vuotta


Suomen ja Pohjolan hengenperinnön ja samaanitulen vartija Johannes Setälä on Four Windsin perustajajäseniä.

Suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvat sauna ja sen ympärille liittyvät monenlaiset kansanparannusperinteet (etnomedisiina). Saunassa on kupattu, hierottu ja tehty erinäisiä hoitoja esim. vihtomalla. Siellä on myös synnytetty ja pesty kuolleita. Lisää tietoa kannattaa hakea Suomen Saunaseuran sivuilta ( http://www.sauna.fi/ ). Sekä sauna että suomalaiskansalliset parantamisen perinteet ovat saaneet paljon vaikutteita samanismista. Uskontotieteen ammattilaiset pitävät samanismia usein maailman vanhimpana uskontona. Samanismin kenttä on laaja ja monikulttuurinen. Tuon monikulttuurisen ja samalla perisuomalaisen kansanperinteen vaalimiseksi on aikoinaan syntynyt Neljä Tuulta -yhdistys.

Yhdistys syntyi kansainvälisestä yhteistyöstä, joka korostaa alkuperäiskansojen kulttuurien säilyttämistä ja elvyttämistä, etenkin samanismin osalta. Idea ja sen toteutus toki ponnisti vahvasti Suomesta. 20 vuotta homma on jo puhaltanut eteenpäin. Tieto ja ymmärrys onkin laajentunut sekä tieteen tekijöiden että tavallisen kansan parissa. Alkuperäisuskontoja harjoitetaan edelleen maailman monien alkuperäiskansojen keskuudessa. YK:n jäsenvaltioista noin puolella on alueellaan alkuperäiväestöä. Alkuperäiskansoihin kuuluu nykyään noin 200-300 miljoonaa ihmistä, mutta kaikki eivät enää harjoita alkuperäisuskontojaan. 

Neljän Tuulen yhdistys ja sen vapaaehtoiset jäsenet ja toimijat jatkavat kukin osaltaan alkuperäiskansojen viisauden innoittamaa henkistä perinnettä. Yhdistyksen muutamia alkuajan avainhenkilöitä olivat: Isoäiti Carolyn Tawangqyawaman, Teemu Kassila, Charles Lawrence ja Johannes Setälä. Kaikkien vuosien saatossa yhdistyksen tapahtumiin osallistuneiden ”opettajien” lista on kiitettävän pitkä ja kulttuurikenttä hämmentävän laaja.

Yhdistyksen tarkoitusperät määritellään yhdistyksen toimestaan näin: ”Yhdistyksen tarkoituksena on Four Winds -toiminnan aatteellinen ja taloudellinen tukeminen ja kehittäminen. Four Winds on toimintaa, jolla halutaan löytää alkuperäis-kansojen henkisen perinteen pohjalta ratkaisuja nykyihmisen ja hänen kuormittamansa maapallon ongelmiin, sekä edistää yksinkertaista tapaa elää sopusoinnussa  luonnon kanssa.”

Käytännössä kyse on tavallaan uussamanismista, vaikka mukana olijat saattavat asian tulkita myös toisin. Uussamanismi taas syntyi 1960-luvulla Yhdysvalloissa, jossa lukuisat antropologit olivat tutkineet Pohjois- ja Etelä-Amerikan alkuperäisväestön uskontoja. Suuri merkitys oli erityisesti perulaissyntyisellä fiktiivisellä kirjailijalla Carlos Castanedalla, jonka lukuisat populaarit kirjat kertoivat hänen kokemuksistaan meksikolaisen yaqui-noidan oppilaana. Castanedalla on useissa kirjoissaan sairaan ihaileva asenne huumeisiin, mistä taas uussamanistinen ”raitis valtavirta” on joutunut kärsimään. Alan johtaviin tutkijoihin lukeutuva Michael Harner puolestaan loi kenttätyökokokemustensa pohjalta kurssimuotoisesti kenen tahansa opiskeltavissa olevan uussamanismin, johon hän tiivisti samanismin ydinpiirteitä eri kulttuureista.

Yhdistys puhuu korostuneesti alkuperäiskansojen perinteistä. Alkuperäisuskontojen uskomusmaailmasta on vaikea esittää pitkälle meneviä yleistyksiä. Monet niistä ovat polyteistisiä, mutta monissa tunnetaan myös yhden korkeimman luojajumalan ajatus. Keskeistä monissa perinteissä on erilaisiin luonnonilmiöihin ja -paikkoihin liittyvät uskomukset paikkaa vartioivista tai hallitsevista henkiolennoista. Myös esivanhempien palvonta sekä erilaiset elinkeinonharjoitukseen liittyvät uskomusolennot ovat tavallisia. 


Blackfoot Charles Lawrence on Four Windsin perustajajäseniä.

Historian alkuvaiheita

Ensimmäinen Four Winds -tapahtuma järjestettiin 31.8-2.9.1996 Helsingissä ja Espoon Nuuksiossa. Järjestäjänä toimi Teemu Kassilan johtama työryhmä. Vieraina olivat zimbabvelaiset Michael Mutezo ja Juli Ojala, blackfoot Charles Lawrence ja cree Ernest Sundown Yhdysvalloista, chipcha Chia Zipa Kolumbiasta, Kärt Summatavet, Henrik Relve, Riina Laur ja Triinu Somermaa Virosta, Matthis Pentha ja Inger Elin Utsi Norjan Saamesta sekä Johannes Setälä ja Heikki Ahonala Suomesta. 

Keväällä 1997 Four Winds tuki ry:n perustamiskirjan allekirjoitti seitsemäntoista ihmistä. Elokuussa Saarijärven kivikautiseen kylään saapui kutsuttuina lännen edustajina seneca -isoäiti Sarah Smith Kanadasta, blackfoot Charles Lawrence ja lakota Sharon Salter-Balfour Pohjois-Amerikasta. Dalai Laman lähettiläinä tulivat Yeshi Phuntsok ja ja Sonam Tamang Himalajalta, Tuvasta samaanit Urana Mongush ja Nadja Li, Suomesta Johannes Setälä ja saame Elina Helander. 

Elokuun alussa 1998 Four Windsin leiri nousi viiden päivän ajaksi Kuikkajärven rannalle Kuhmoon. Guatemalan eli eteläisten mayojen edustajana tapahtumaan osallistui Mayojen Vanhimpain Neuvoston jäsen Don Chuck . Muina teemoina jatkettiin mm. afrikkalaiseen, tiibetiläiseen ja saamelaiseen perinteeseen perehtymistä. Moussé N'Dayan johdatti senegalilaiseen griot -perinteeseen ja Elie Noel haitilaiseen vévé- maalaukseen ja rummutusperinteeseen. Tiibetinbuddhalaisuutta edusti Tenzin Dhondup. Kuhmossa rakennettiin ensimmäinen Neljän Tuulen majasauna.

Vuonna 1999 Inarissa pääilmansuunta oli pohjoinen, jota joissakin traditioissa pidetään hengen kotina. Iso tiipii pystytettiin Muddus-järven rannalle. Vieraina oli Saamenmaalta Pekka Aikio ja Pekka Fofanoff, ja osallistujia saapui myös Norjan Saamesta. Moussé N'Dayan ja Elie Noel olivat jälleen mukana, Pohjois-Amerikasta cherokee Rainbow Medicine Walker ja monivuotinen seremoniamestari Charles Lawrence, sekä nenetsi Anastasia Lapsui Siperiasta ja hänen aviomiehensä Markku Lehmuskallio. Suomea edusti kehtolauluperinteen kantaja Irma Mäki. 

Four Winds-tapahtumien neljän ilmansuunnan kierros ja kohtaaminen keskustassa oli toteutunut. NeljänTuulen historiaa on tässä tarkasteltu etupäässä vuotuisten kesätapahtumien kautta. Tapahtumissa oli paljon ulkomaisia vieraita. Seremoniamestarina toimi Charles Lawrence. Monet ¨vanhat¨ astuivat syrjään uuden vuosituhannen koittaessa kokiessaan, että Four Winds oli tehnyt tehtävänsä, kun neljä ilmansuuntaa oli kuljettu. 

Talkootyöllä kulttuuria ja perinteitä vaalimassa

NeljänTuulen tapahtumat ovat toteutuneet suurelta osin talkoovoimin. Ne ovat vaatineet monilta ihmisiltä uhrauksia ja ilmaisia työtunteja, myös hyvin monenlaisia taitoja. Tekijöitä on tarvittu yhdistyksen hallituksessa, tiipiin rakentamisessa, ison rummun kuljettamisessa, ruoanlaitossa, siivoamisessa, tulen tekemisessä, isännöinnissä ja emännöinnissä jne. Sama talkooperinne jatkuu edelleenkin ja asiasta kiinnostuneiden kannattaa ottaa suoraan yhteyttä yhdistykseen ja kysyä sopivia talkoohommia esim. tänä kesänä tapahtuvalle 20-vuotis juhlaleirille. 

Neljän Tuulen 20-vuotisjuhlaleirille 27.-31.7.2016 ovat tulossa mm. Tuvan kulttuuriperinteen kantaja Lorisa Kuzhuget ja nenetsi Anastasia Lapsui. Italiasta tulee Tae Hye Sunim,joka on suomalaissyntyinen buddhalaisapotti. Tuaregi Hossini Boudali, joka myös tulee paikalle on muusikko ja kulttuuriaktiivi. Konkari Charles Lawrence, Golden Eagle, Pohjois-Amerikan intiaanien sanansaattaja ja pyhään piiriin kutsuja tulee, kuten myös Johannes Setälä, samaani, kalevalaisen samanismin tutkija ja kuvataiteilija. Samoin leirille on lupautunut Mathis Penta, Saamen kansan traditioiden haltija. Leirillä on myös musiikkiesityksiä, kuten samaaniviulisti, Itkulauluperinteen kantaja, säveltäjä ja etnomusikologi Tuomas Rounakari, Virppi Venell ja Jukka-Pekka Lilja (ylä-ääni- ja kurkkulaulu), Mercedes Krapovikas argentiinalaisen tangon taituri, sekä kansanmusiikkiyhtye Tuima.

Neljän tuulen tiet -kirja kertoo myös saunomisesta

Järjestöstä on julkaistu myös kirja. Neljä Tuulta -yhteisön yhteen kokoamat kirjoittajat kertovat kirjassa värikkäästi eri kulttuureista. Pääpaino on alkuperäis-kulttuureilla, joiden ikivanha ekologinen tieto ja viisaus tarjoavat länsimaiselle ihmiselle arvokasta elämänviisautta ja aineksia tasapainoiseen luontosuhteeseen. Kirjassa kerrotaan yhdistyksen ensimmäisen kymmenvuotiskauden toiminnasta 1996-2006. Kirjan ovat koonneet Virppi Venell, Kari Fagerholm ja Kari Silfverberg (toim.). Kirjan voi tilata sähköpostitse: 4tuulta@gmail.com. Vuonna 2004 palasi yhdistys enemmän suomalaisen kulttuurin juurille. Heinäkuun lopulla 2004 Vilppulassa Katajamäellä Neljän Tuulen tapahtuman nimenä oli Sauna Alkukoti. Ekoyhteisön maille rakennettiin saunoja erilaisten perinteiden mukaisesti. Saunatapahtumassa kylvettiin, saatiin hoitoja, kuunneltiin luentoja, kohdattiin ihmisiä. Sen jälkeen vuosittaisissa tapahtumissa on ollut saunomista monella tavalla. Kaarina Kailo on kirjoittanut Neljän Tuulen tiet -kirjassa hienosti Suomalaisesta saunasta.

Four Winds netissä

« Takaisin