« Takaisin

Uutta eettistä yrittäjyyttä Stadi ja luonto linssissä

ihmisiä arjen keskellä, yrittäjä Juuso Virtanen

On olemassa yrittäjiä, jotka tekevät rahaa ja sitten on olemassa myös yrittäjiä, jotka nauttivat tekemisestään, toimivat eettisesti ja tekevät eettisellä liiketoiminnallaan kunnon elannon. Eräs hyvää eettistä yrittäjyyttä intohimoihinsa onnistuneesti yhdistänyt taituri on helsinkiläinen nuori yrittäjä Juuso Virtanen. Kuinka tuohon unelmatilaan voi päästä? No, Geisir Uutislähde kertoo sen nyt Juuson esimerkin kautta.

Harrastuksista elinkeino

Syntyperäinen espoolainen, nykyinen stadilainen Juuso Virtanen on erikoinen avarakatseinen persoona. Hän ottaa valokuvia Stadista ja luonnosta, sekä toteuttaa siinä samalla monia tuoreita eettisen liiketoiminnan muotoja, joissa valokuvat yhdistetään puuhun. Juusolla on elokuva-alan koulutus ja oman firmansa lisäksi hän on osakkaana videotuotantofirmassa. Monin paikoin yrittäjäopit Juuso on ammentanut moniyrittäjänä toimivalta veljeltään.

Juuso on veneilyhullu, joka on syntymästään asti viettänyt kaikki kesät merellä tai Saimaalla. Elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta Juuso asui käytännössä veneessä. Vanhemmat roudasivat juuri syntyneen pikkukäärön mukaan veneeseen ja samalla perheen koko kesän kestävälle venematkalle. Veneisiin liittyy myös Juuson ensikosketus puuhun ja sen työstämiseen. Hänen isä rakensi 28 vuotta sitten puuveneen. Poika oppi elämänsä aikana isältä puun työstön salat. Kuten hän itse asian ilmaisee: Se on veressä.

Valokuvauksen Juuso aloitti kymmenvuotiaana. Teininä hän alkoi miettiä uusia erilaisia näkökulmia valokuvaukseen ja uusi visio pääsi aktivoitumaan. Hän on ottanut yli 40000 valokuvaa, joista netissä on julkaistu toista tuhatta. Suuri osa valokuvista käsittelee merta ja toinen iso osa stadilaista luontoa, maisemaa ja arkkitehtuuria. Eräs huomion aihe ovat erikoiset struktuurit, jotka pistävät silmään, kuten Juuso sanoo. Monesta kuvasta ei edes tajua, että ne ovat Stadista, koska usein kuvakulmat ovat normaalista poikkeavia , eivätkä ne paljasta kaikkea.

Tuotteena ja teoksena eettisesti pakattu Luava

Juuso ei tykkää kehyksistä, joten hän halusi kehittää tuotteen, jossa itse valokuva on keskiössä. Valokuvan yhdistäminen puuhun ja puun yhdistäminen hyviin kauniisiin valokuviin, on Luavan ydintä. Ensimmäiset prototyypit Juuso teki vanhan kirjahyllyn lautoihin. Materiaalien käyttö ja käsittelyn oppiminen otti aikansa. Yrityksien ja erehdyksien kautta, kuten tuotekehittely yleensä, tuote eli Luava syntyi. Kehitystyö otti yli kolme vuotta ja se tapahtui silloisen työn ohella, ikään kuin harrastuksena. Siihen aikaan Juuso toimi pääasiassa videotuotantoyrityksessä osakkaana ja erityisesti sisällöntuottajana.

Esimerkkinä pieni Luava (5 x 5 cm), jossa kuvassa on kasvin lehti, jonka päällä kelluu kastepisaroita. Teoksen nimi on osuvasti Pisara ja se on pakattu melko pelkistettyyn pahvirasiaan. Yleensä Luavan teokset ovat pakattu pakkauksiin, jotka ovat kierrätyspahvista itsetehtyjä. Juuri nyt Juuso Virtanen etsii sopivia eettisiä yrityksiä, jotka haluaisivat lahjoittaa käytettyjä pakkauspahvejaan toiminimi Luavan käyttöön. Tässä on korkeatasoisen eettisen liiketoiminnan tyypillinen win-win -tilanne, jossa kaikki mukana olevat eettiset yritykset hyötyvät ja maailmakin voi taas hitusen paremmin niiden suoraselkäisen toiminnan seurauksena.

Palvelemisen riemua

Juusoa haastatellessa ei voi välttyä huomaamasta kuinka innostunut hän on työstään yrittäjänä, tuotekehittelijänä ja taiteilijana. Kaikesta hehkuu palvelemisen iloa ja intoa tehdä uusia taideteoksia, joissa ihmisten hänelle lähettämät valokuvat tehdään käsityönä Luava-teoksiksi. Filosofinen kysymys kuuluu, yhdistyykö teoksissa puu valokuvaan vai valokuva puuhun. Vastaus on sekä että. Tässä mielessä Juuson yrittäjyys- ja ammatillinen tilanne on varsin optimaalinen myös asiakkaan kannalta, sillä kun teoksia tehdään rakkaudella ja suurella intohimolla, tarkoittaa se, että teosten laatu on aina korkea.

Suuri osa teoksista toteutetaan nykyään ihmisten omista valokuvista. ”Hauskinta siinä on se, että kun kuvat saa haltuun ja näkee sen hetken, joka siinä on ikuistettu”, sanoo Juuso. Esimerkkinä hän kertoo valokuvasta, jossa iloinen ja onnellinen pariskunta nauraa Berliinissä legendaarisen muurin edessä. Valokuvissa aito ilo nousee helposti esille ja sellaiset hetken on otollista ja mielekästä ikuistaa pitkäkestoiseksi taiteeksi puulle.

Laatutakuu ja aitoustodistukset

Ihmiset kyselevät toisinaan, riittääkö kuvan laatu Luava-teosta varten. Sitä ei Juuson mukaan todellakaan tarvitse pelätä, koska nykyään esimerkiksi puhelimien kameroiden laatu on niin hyvä, että se riittää mainiosti hyvälaatuiseen lopputulokseen. Laadun suhteen hän antaa takuun, sillä hän ottaa asiakkaaseen aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos resoluutio ei riitä teoksen kokoon nähden. Juuso antaa myös laatutakuut ja aitoustodistuksen Luava-teoksille.

Toimittaja: Lopuksi Juuso, nyt voit kertoa vielä omin sanoin ytimekkäästi mitä sinä oikein teet.

Juuso: "Luava on käsintehty taideteos, jossa yhdistyvät kotimainen puu ja sinun valokuvasi. Tuo muistosi aivan uudenlaisella tavalla esiin, jotta elämäsi parhaat hetket olisivat arjessa tyylikkäästi mukana. Valitse vain teoksen koko, puun väri ja valokuvasi, niin teen tärkeästä muistostasi entistäkin merkityksellisemmän. Muista, että tarinasi on tarkoitus olla esillä."

Linkit:

- Kotisivu: www.luava.fi

- Facebook: www.facebook.com/luavaofficial

- Instagram: https://www.instagram.com/luavaofficial/

 

« Takaisin