« Takaisin

Vuoden lahtelainen 2015: Onerva Vartiainen


Onerva Vartiainen luki kauniin kiitospuheensa päätteeksi Lahden kaupungin 100-vuotisjuhlaan valmistuneen, oppilaiden kirjoituksiin pohjautuvan kirjan Lahti-rap runon.

(Unto Rönkkönen)
Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen avasi juhlatilaisuuden ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Kino Iiriksen saliin oli kokoontunut runsas joukko vieraita juhlistamaan vuoden lahtelaisen valintaa.
Tilaisuuden jälkeen näytään vanhoja lahti-aiheisia elokuvia.

Nastola-seura ry:n terveiset Lahti-Seuralle toi Matti Oijala.
Hän toivotti onnea 110–vuotiaalle Lahden kaupungille ja jatkossahan se on yhteinen syntymäpäivämme. Lahti-seuran kanssa on mietitty uusia Lahti-visioita löytääksemme tärkeimmät asiat, joihin on erityisesti kiinnitettävä huomiota.
Kotiseutuidentiteetin kannalta kotiseutumme laajenee ja lahti on liitoksen jälkeenkin edelleen kompakti kaupunki ja pienempi alueeltaan kuin Hollola.
Nastola tuo mukanaan viidennen seurakunnan ja vanhan, 1804 rakennetun puukirkon, joka on sitten Lahden vanhin kirkkko. Nastolassa on myös vanhin käytössä oleva hautausmaa. Siellä on mm. Ehrnrothien aatelissuvun sukuhauta.
Rakentamiseen on hyviä, kauniita ja edullisia rakennuspaikkoja ja teollisuuden mahdollisuuksia pitää entisetään kehittää. Mukana tulee n. 15 %:n rakenteellinen työttömyys.
Lahden keskusta on tulevaisuudessa yhteinen ja onhan torikivetys ladottu Nastolasta ajetun hiekkakerroksen päälle.
Matkailun kannalta lahdelle voisi Lapakiston erämaa-alue olla merkittävä kohde. Sehän sijaitsee lähes maantieteellisessä keskipiteessä. Taidekeskus Taarasti, Luomaniemen seurakuntakeskus ja Pajulahden Urheilikeskus ovat merkittäviä nastolalaisia kohteita.

Lahden kaupungin terveiset
Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta puolestaan toi terveiset Lahden kaupungin puolesta. Tänä päivänä on kulunutt päivälleen 110 vuotta Lahden kaupungin perustamisesta.
Hän kiitti Nastola-seuran ja Lahti-Seuran edustajia ehdotuksista yhteisen tulevaisuuden rakentamiseksi ja teki katsauksen lahden kehitykseen.

Tervehdyspuheiden jälkeen palkitiin vuoden lahtelainen
Lahti-Seuran hallitus on valinnut Onerva Vartiaisen Vuoden lahtelaiseksi vuonna 2015.
Kauppatieteiden maisteri Vartiainen teki päätyönsä Lahden kauppaoppilaitoksen yritystalouden lehtorina. Hän järjesti  kauppaoppilaitoksessa erilaisia kulttuuritapahtumia, kerran jopa kokonaisen kulttuuriviikon.
Vartiaisen kaunokirjallinen työ alkoi novelleilla. Kakkoskirja ”Hei sit huomiseen!” kertoo kauppaoppilaitoksen opiskelijoista. Se luettiin Yleisradiossa vuoden ainoana kirjana keväällä 1977. Tämän jälkeen Vartiainen pyydettiin WSOY:n yritystalouden ja hallinnon tieto- ja oppikirjatyöryhmän jäseneksi. Teoriaosan jälkeen kirjasarjassa kerrottiin, miten lahtelaisessa Makron Oy:ssä tehdään asiat käytännössä. Makron Oy:n perusti Jalo Paananen, Vartiaisen entinen oppilas.

Talouselämän kouluttajana
Vartiainen on pitänyt myös  historian ja yhteiskuntaopin opettajille talouselämään ja yritystoimintaan liittyviä oppitunteja Suomen Säästöpankkiliiton taloudellisen kasvatuksen neuvottelukunnan järjestämillä kursseilla.
Lahden 100-vuotisjuhlan lähestyessä Vartiainen ideoi koululautakunnan puheenjohtajana ja 100-vuotis-juhlatoimikunnan jäsenenä, että Lahden koululaiset kirjoittaisivat, mitä on asua Lahdessa, mitä unelmia ja toiveita on elämästä. Tärkein yhteistyöhenkilö oli äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Tuija Kakko.
Kirjoituksia tuli lähes 1400 ja lajiteltiin aihepiireittäin, ja ne ovat museon arkistossa mahdollisten tutkijoiden käytettävissä. Kirjoituksista koottiin lisäksi kirja. Juhlavuonna ysiluokkalaiset saivat myös ensimmäisen kerran kulttuurikortin, takana Vartiaisen valtuustoaloite. Kortti on jaossa yhä edelleen.
Lahti-Seuran hallituksen jäsenenä Onerva Vartiainen oli vv. 2011-2014. Seuran edustajana hän piti syksyllä 2012 Malskin kulttuurisarjassa esityksen ”Lahtelaisia ihmisiä ja lahtelaisia tekoja”.
Monessa mukana ollut Vartiainen on ideoinut myös Lahti-leivoksen. Se valmistui ensin Sinuhen toimesta 90-vuotisjuhliin. Kun Sinuhe vähitellen luopui leivoksen valmistamisesta, Vartiainen ehdotti, että Lahti-Seura ryhtyisi uuden leivoksen hankintaan. Salpauksen kondiittorioppilaiden kilpailun tuloksena syntyi vuonna 2014 uusi Lahti-leivos.


Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen ojensi vuoden lahtelainen kunniakirjan Onerva Vartiaiselle.

UUTISVIDEO 1.11. TILAISUUDESTA:


Nastola-seura ry:n Matti Oijala toi nastolalaisten yhteistyöterveiset.


Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoi Lahden kaupungin terveiset Lahti-Seuralle ja vuoden lahtelaiselle.


Kino Iiriksessä avutui ensimmäinen valokuvanäyttely "Albumit auki" kampanjan tiimoilta. Lahtelaisten kuva-aarteita pyritään tallentamaan arkistoihin mahdollisimman paljon.

ALBUMIT AUKI UUTISVIDEO:

« Takaisin