« Takaisin

Someraivo ja somefasismi – on nollatoleranssin aika

Olen vasta-alkaja sosiaalisessa mediassa. Olen kuullut jonkun joutuneen ”someraivon” uhriksi. On tuhottu yritystoiminta ja mielenterveys.  Tutustuin ilmiöön omakohtaisesti. Luulin ensin, että moni raivoaja oli ymmärtänyt pahasti väärin. Mutta kyseessä näyttää olevan ohjattu joukkotoiminta, somefasismi.

  Prosessi alkoi mielipidekirjoituksestani ESS:ssa 13.12.2018. Tilanteeseen perehtyi tuttava 15.12. Minua parjaavia viestejä oli julkaistu satoja. Itse luin Iltasanomien julkaisemat 120 viestiä. Niissä esitettiin, että minua pitää lyödä, puristella munista ja perseestä, puolisoani pitää kouria, jonossa pahoinpidellään lapsiani, olen mielisairas, pitää laittaa suljetulle osastolle, ja vankilaan, kenenkään ei pidä joutua potilaakseni… Vihapuhetta, loukkauksia ja yllytystä väkivaltaan. Vähemmästäkin tehdään rikosilmoituksia. Mutta poliisin pitää saada työrauha ottaakseen rosvoja kiinni. Silti, ilmiö on vakavampi kuin ilkeä sanailu.

  Ei ole todennäköistä, että muuten vaan, vuorokaudessa, Iltasanomien lukijajoukko spontaanisti laittaa mokomia toivotuksia. Todennäköisempää on, että heitä on ohjattu. Somen kautta ohjeet ja käskyt leviävät koko Suomeen sekunnissa. 

  Kansanedustajaehdokas Elise Lientolan siisti ja asiallinen kirjoitus julkaistiin ESS:sa 15.12. Sitä ennen Face Bookissa hänellä oli toinen ääni kellossa, kun hän käynnisti prosessin. Hän levitti liitteenä mielipidekirjoituksestani osan suurennettuna. Tämä oli jo Reporadion toimittajien konsti asian vääristämiseksi.  
  Lientola lähetti FB:ssa minulle pari syyllistävää kysymystä asiassa, jossa minulla ei ole tekemistä. Tämäkin on perinteinen manipulointitekniikka. Esitetään jotain, mitä ei ole, ja sitten sanotaan, että eihän se pystynyt vastaamaan! Luodaan valheellinen käsitys asiasta. Ja ennen kaikkea, saadaan aikaan konflikti. Jos aihetta ei ole, se luodaan. 

  Somefasistien parjausviestit eivät perustuneet siihen, mitä mielipidekirjoituksessani esitin. Viesteissä vääristeltiin, jotta saatiin luoduksi keinotekoisesti kauhea ongelma. Valehdeltiin myös että olen ”kokoomusvaikuttaja”. Olen kokoomuksen rivijäsen, en vaikuttaja. Valhe kertoo miltä suunnalta herjaa heitettiin.   
 Minuun kohdistuneen, sadoilla viesteillä mustamaalaamisen siedän. Mutta kaikki häpäisevän leimaamisen kohteeksi joutuvat henkilöt eivät kestä. Herkkä ihminen ahdistuu vakavasti, kun joutuu voimattomana kokemaan laajaa vihaa. Hän ei ehkä ymmärrä, että ihmisen henkinen raiskaaminen, vahingoittaminen on menetelmä. Ihmisille opetetaan, että somefasismia on syytä pelätä. Pitää omaksua itsesensuuri.

  Somefasismin uhreille koituu taloudellisia menetyksiä. Kun yrittäjää uhataan asiakkaiden boikotilla, seurauksena voi olla yrityksen loppu. Parjattu henkilö voi menettää työpaikkansa ja lääkäri menettää potilaansa, niin kuin minulle toivotettiin. Laulaja menettää maineensa ja tulolähteensä. 
  Somefasistit paisuttavat häikäilemättömästi. Somefasistit käyttävät valtaa vailla vastuun häivää. Vakavilla seurauksilla uhkaamalla minua on nyt vaadittu vaikenemaan. Uhmaan tällä kirjoituksella pelottelua, koska luottamus demokratiaan on tallella.  

  Pelottelu on kaikkien fasististen liikkeiden vaikuttamisen metodi. Sananvapaus torjuu fasismia. Siitä ei saa luopua. 
9.11.2018 vietettiin Kristalliyön muistopäivää. Vuonna 1938 saksalaiset fasistit tuhosivat tuhansia juutalaisten omistamia kauppoja. Se oli ohjattu, muka kansanliikkeen spontaanisti (!) suorittama hirveä hävitys, jonka estäminen kiellettiin poliiseilta. Silloin ei ollut somea. Kristalli-sanakin oli kaunistelevaa propagandaa. Todellisuudessa ne olivat ikkunalasien sirpaleita. 
  Somefasistit tekevät milloin tahansa oman kristalliyönsä, ja laittavat ihmisen elämän sirpaleiksi. Fasistien toimet on aina verhottu kauniisiin sanoihin, kuten Suomessa nyt seksuaalisen ahdistelun torjunta. Sehän on ehdottomasti oikea, ylevä tavoite, jota en ole havainnut kenenkään vastustavan. 
  Somefasisteille se on veruke, keino, jolla saada huomiota, ja jota väärinkäyttämällä tuhotaan ne, jotka tulkitaan vastustajiksi. Perimmiltään pyritään valtaan, joka ei pohjaudu lakiin, vaan vain omaan häikäilemättömyyteen.  

  Asetelma Suomen somefasismissa on sama kuin Natsi-Saksan fasisteilla juutalaisiin nähden. Juutalaiset leimattiin kammottaviksi olennoiksi, epäihmisiksi. Sellaisten hyypiöiden vahingoittaminen koettiin fasistipiireissä oikeutetuksi. 
  Fasisteja tukevat ”hyväntahtoiset hölmöt”. Näin imperialistisessa Neuvostoliitossa nimitettiin hyväuskoisia länsimaisia myötäilijöitä. Somefasisteillekin heitä on tyrkyllä.  
  Somefasisteilla on poliittiset päämäärät, eikä oikeasti tekemistä määkin kanssa. Heidän tekosensa kääntyvät vielä määkiä vastaan. Määki? Se on metoo tampereeksi. ”Minuakin” on kirjakieltä ja ”määki” on tamperetta. Ei aina pidä omaksua anglismia, josta suomalaiset eivät tiedä miten se lausutaan.    

Jyrki Joensuu 
Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

 

Alla on Etelä-Suomen Sanomissa 13.12.2018 julkaistu mielipidekirjoitukseni. 

Opiskelija läpsäytti

Ihmettelen, missä maailmassa puolisoni ja minä olemme eläneet ja töitä tehneet. Tämä metoo-ilmiö on niin outo. Emme ole tehneet häirintähavaintoja yhteensä 140 vuoden aikana. Lukiessani ESS:sta valtuuston itsenäisyyspäivän hirveästä tapauksesta tajusin. En ole osannut tulkita oikein.
   Henkistä sokeuttani kuvaa tositapaus 1980-luvun alusta. Toimin tuolloin sairaanhoito-oppilaitoksen lääkärinä muutaman vuoden ja tein kaiken silloisten virallisten ohjeiden mukaan. Koska ajankohta oli mikä oli, käytän nuorista naisopiskelijoista loukkaamatonta nimitystä tytöt.
  Tytöille piti tehdä terveystarkastus. He valmistautuivat siihen toisessa tilassa, riisuivat pikkuhoususilleen ja laittoivat vain valkoisen kaavun ylleen. Vuoronperään he tulivat lääkärin vastaanottohuoneeseen, heittivät kaavun yltään, ja minä tein tarkastuksen. Ehkä rinnat paljaina esiintyminen oli heille häirintää, tai se oli häirintää minua, nuorta miestä kohtaan. Ajatelkaa, 20 nättiä naista, 40 rintaa näytillä.  
  Lääketieteellisesti opiskelijoiden tutkimus oli yhtä älytön kuin kuppakoe, joka näille Suomen terveimmille tytöille tehtiin. Täytyi noudattaa 1940-luvun perinteitä.
  Pidin myös luentoja oppilaitoksessa. Muistan erään tytön, joka oli aktiivinen kyselijä ja kyseenalaistaja. Pikkuisen kapinallinen, nääs. Jotkut opettajat kauhistuvat sellaisia oppilaita, mutta minusta he ovat opetustyön suola.
  Tämä nuori nainen oli myös terveystarkastuksessa. Tutkimuksen jälkeen kirjoitin tarkastuksen tietoja pöydän ääressä. Tyttö tulikin viereeni seisomaan, ja kääntyessäni hän täyteläisillä tisseillään läpsi minua kasvoille, edestakaisin, läps-läps. Ei sattunut! Ei edes henkisesti. Hän sanoi: - Etkös meinaa tutkia näitä ollenkaan?
 Hän teki kelpo uran sairaanhoitajana. Teimme onnistuneesti yhteistyötä 2000-luvun alussa. Tänään, Etelä-Suomen Sanomia lukiessa tajusin, että minun olisi pitänyt järkyttyä! Tulin tisseillä pahoinpidellyksi! Olisin tarvinnut tissikontaktin aiheuttaman trauman terapiaa! Käsittämättömästi olen pärjännyt pinnallisesti terveenä kaikki nämä vuodet!
  Nyt joku voi ajatella, että koetan vähätellä näitä metoo-juttuja – ja hän on oikeassa. Tästä maasta on kehkeytynyt henkisesti ja fyysisesti Lälläri-Suomi, jossa ei saa mulkaista himokkaasti, ei murjaista vitsiä, eikä vilauttaa edesmenneen pahisvaltion lippua. 
  Todelliseen elämään kuuluu rehevyys ja rehellisyys. Työpaikkojen ilmapiirit kohenisivat, jos siellä otettaisiin käytteen kaikille sallittu, ystävällinen taputtelu peffalle. Sukupuolineutraalisti tietenkin. Ei takapuoli siitä mene rikki. 
  Jos se sujuu hyvin, ihmissuhteiden lämmittämistä voisi laajentaa tissiläpsyttelyyn. Kokemuksesta voin sanoa, että se oli kivaa. 

Jyrki Joensuu
Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri
Hämeenkoski

Toimituksen lisäys:

Ohessa Joensuun C. Joensuu ei ole mikään puskista huutelija.

Jyrki  Joensuu Curriculum vitae         

« Takaisin