« Takaisin

Liigan runkosarja huipentumassa kohti päätöstään

Ari Tulla

Ennen kauden alkua käytiin kannunvalantaa Liigan hyvistä ja huonoista, luusereista ja nousijoista. Mitkä joukkueet nousee, mitkä laskee. Monenlaista prognoosia oli ilmassa. Niin sen pitää tietysti ollakin, kun puhutaan suosituimmasta suomalaisesta palloilusarjasta.

Itse arvioin Uutislähteen kausiennakossa (UL nro 6/2018), että mestarisuosikit tulevat nelikosta Kärpät, Tappara, HIFK ja TPS ja varauksella laskin joukkoon myös JYPin. Runkosarja on pian etenemässä päätökseen ja on välitilinpäätöksen aika. Kärpät, TPS ja Tappara ovat kärjessä. HIFK ja etenkin JYP ovat pelanneet heikommin kuin arvioin. IFK käy rajua taistelua suorasta pudotuspelipaikasta ja JYP taistelee paikasta ylipäätään pudotuspeleihin.  

Nyt näyttää siltä, että vakavasti otettavia mestarikanditaatteja tai oikeastaan kanditaatti on vain Kärpät. Joukkueella on aivan ylivertainen materiaali ja sen pahin uhkaaja on joukkue itse. Miten joukkueen sisäinen kemia toimii ja sykkii pudotuspeleissä, kun jo ennestään vahvaa joukkuetta on vain vahvistettu uusilla pelaajahankinnoilla kesken kauden. Se kun usein tapaa jättää jälkensä.

Kiekkokiertolainen palasi Pelicansiin

Juhamatti Aaltonen, 33v, on tehnyt loppukauden ja ensi kauden kattavan sopimuksen Lahden Pelicansin kanssa. Urallaan neljä Suomen mestaruutta, yhden maailmanmestaruuden ja olympiapronssia voittanut Aaltonen on kiekkoillut kuluneen kauden Ruotsissa Skellefteån riveissä.  
Aaltonen on Lahdessa tuttu, sillä hän teki todellisen läpimurtonsa kotimaisten kärkihyökkääjien joukkoon nimenomaan Pelicans-paidassa kaudella 2009-2010. Mies iski kyseisellä kaudella 58 ottelussa 28 maalia ja saalisti kaikkiaan 49 tehopistettä.  
Aaltonen on kiekkoillut kotimaan Liigan lisäksi Sveitsissä, Venäjällä ja Ruotsissa. Tämän lisäksi mies on pelannut Leijonat-paidassa viidet MM-kisat ja yhdet olympialaiset. 

- Aaltonen ei ole vain yksi Liigan, vaan yksi koko Euroopan taitavimmista jääkiekkoilijoista. Viime aikaisia tuloksia Ruotsissa ei kannata liikaa tuijottaa, sillä ne ovat monen asian summa. Aaltosella on poikkeuksellisen valtava potentiaali, jonka ulosmittaaminen vaatii oikean ympäristön. Miehellä itsellään oli kova halu ja motivaatio tulla Lahteen, urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanenkommentoi Pelicansin kotisivuilla.

Viimeksi, kun Aaltonen teki peräti viiden vuoden sopimuksen Pelicansin kanssa, mies ei pelannut yhtään peliä tuosta sopimuksesta. Itärajan takaa heiluteltiin suurempaa palkkapussia ja ”Juhis” Aaltonen lähti Metallurg Magnitogorskiin ruplia tienaamaan.  Aaltonen lähti itään, KHL-liigaan, 25-vuotiaana ja palaa nyt lännestä (Ruotsi)  33-vuotiaana kiekkokiertolaisena. Onko ympyrä sulkeutumassa? Ehkä Lahti ei kuitenkaan vielä ole Aaltosen uran päätepysäkki.

« Takaisin