« Takaisin

Tolpat pelastivat Pelicansin

Tolppa sisään, tolppa ulos. Keskiviikon liigaottelussa Lahdessa tolpat suosivat Pelicansia. KooKoo kopisteli pysty- ja sivuputkia kolmasti, viimeinen yritys vain muutama sekunti ennen varsinaisen peliajan loppua oli enää milleistä kiinni. Tällä kertaa tolpat olivat kotijoukkueen, ja hyvin pelanneen nuoren maalivahdin Atte Tolvasen puolella. Tolpat olivat Tolvasen kaverit. 

Tässäkin ottelussa näkyi se Kaanien heikkous, joka on nähty kotipeleissä toki aikaisemminkin. Heikkoja ja hitaita lähtöjä omasta päästä. Paljon nopeammin pitäisi pystyä peliä avaamaan, nyt jäädään turhan usein maalin taakse syöttelemään pakkikaverille. Se taas tuottaa vastustajan entistä voimakkaampaa karvausta ja sitä kautta pussinokkien karmeita avauksia ja harhasyöttöjä.

Tällä kertaa jatkoajan ylivoima neljällä kolmea vastaan pelasti Pelicansin. Juhamatti Aaltonen teki sen miksi hänet on Lahteen hankittu. 1+1 tehoilla, mies oli joukkueensa molemmissa maaleissa mukana. 

Budapestissä syntynyt ja nykyisin Pelicansissa pelaava Janos Hári (kuva) kertoo Unkarin jääkiekon ottaneen nykyisin askeleita eteenpäin. Asia ei vielä ollut näin hänen törmätessään lapsena lajiin omien sanojensa mukaan "sattumalta".

– Se oli tuuria tai kohtaloa - miten haluatkin sitä kutsua. Satuin lapsena vain näkemään jääkiekkokaukalon. Päädyin pelaamaan sitä, enkä koskaan lopettanut, Hári nauraa.

Unkarin kiekkoyhteisö oli tuolloin vielä nykyistäkin vaatimattomampi, eikä ammattilaisuran rakentaminen synnyinmaassa ollut realismia. Hárin aiemmin Pelicansin verkkosivuille antaman haastattelun mukaan Unkarissa oli jäähalleja hänen lapsuudessaan kaksi tai kolme. Nyt vastaava luku on 40-50.

1990-luvun alussa vanhemmat laittoivat kaiken Janosin kiekkouran taakse. Perhe muutti Ruotsiin pojan ollessa 12-vuotias, jossa Hári edusti suurimman osan junioriurastaan Färjestadia. Kiekkoura jatkui aikuisiällä ammatiksi asti vanhempien asuessa yhä tänä päivänäkin Ruotsissa.

Hárin käynnissä oleva kausi Pelicansissa ei ole pelaajan ensimmäinen Suomessa. Kaudella 2013–14 hän pelasi 44 ottelua HIFK:ssa pistein 8+11. Muistot kaudesta ovat kirjavat.

– Meillä oli hyvä joukkue, mutta emme pelanneet hyvin. Kausi oli kaoottinen. Paljon pelaajia tuli ja meni. Sain kuitenkin sieltä muutamia hyviä ystäviä ja rakastin asua Helsingissä, joten muistot ovat kokonaisuutena positiiviset.

Hári halusi jatkaa HIFK:ssa, mutta sopimusta ei syntynyt. Tie vei Ruotsiin ja SHL-seura MoDon riveihin. 

« Takaisin