« Takaisin

20 ajattelun työkalua, kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 10.03.2020

Nykyään maailmanmeno ja esitetyt monenkirjavat poliittiset mielipiteet ovat menneet niin villeiksi ja toisinaan jopa asiattomiksi, että Philip Camin kirja 20 ajattelun työkalua on arvostettavampi kuin koskaan. Kirjan kirjoittaja Philip Cam on tunnettu kriittisen ja luovan ajattelun asiantuntija, lasten ja nuorten filosofoinnin johtaviin kehittäjiin kuuluva australialaisprofessori. Kirjaansa hän on rakentanut niin loogisen ja rationaalisen sisällön, että kuka tahansa normaaleilla hoksottimilla varustettu voi laajentaa ymmärrystään sen avulla ja tuella.

Aikuisille sopiva ”lasten” oppikirja

Vaikka kirjaa markkinoidaan eniten lasten- ja nuortenkasvatuksen kirjana, sopii se tässä hetkessä erinomaisesti kovinkin monille aikuisille. Sivistyksen syvällisenä ystävänä toivoisin, että esim. pakolaiskriisin ääripäihin sijoittuvat ihmiset edes yrittäisivät lukea tätä kirjaa, vaikka se vaatiikin hiukan keskittymistä ja älyllistä ajattelua.

Poliittisia mielipiteitä kannattaisi esittää vasta, kun pystyy perustelemaan kantansa oleellisten faktojen ja järjellisen todellisuuden tulkinnan kautta. Myös tässä kirjasta olisi suurta hyötyä. Poliittista kantaansa kannattaa tutkia ajattelunsa tutkimisen kautta. Kirja vastaakin moniin oleellisiin asioihin: Mitä käytännössä tapahtuu, kun ajattelemme taitavasti? Millaisia välineitä käytämme, millaisia siirtoja teemme? Miten tutkivaa ajattelua voidaan harjoitella yhdessä toisten kanssa?

Kuten tiedämme, ajattelutaitojen oppimisen tarpeesta puhutaan jatkuvasti, mutta tukea näiden taitojen opettamiseen on ollut tarjolla hyvin vähän. Nyt sitä tukea on hyvällä tavalla tarjolla! 20 ajattelun työkalua on askel askeleelta etenevä käytännönläheinen opas, josta on hyötyä niin tavallisille kansalaisille, poliitikoille, maailmanparantajille, eri oppiasteiden opettajille kuin kaikille yhteisajattelun harjoittelun ohjaajillekin. Sen avulla opitaan tervehenkistä kyselemistä, väitteiden arviointia, keskustelun jäsentämistä, käsitteiden tarkastelua ja päättelemistä.

Ja ystävät hyvät, kun seuraavan kerran joudutte väittelytilanteeseen sivistyksen tarpeessa olevan minkä tahansa marginaalin äärimielipiteitä suoltavan ihmisen kanssa, voitte ohittaa tilanteen sujuvasti, suositella tuolle hauskalle henkilölle 20 ajattelun työkalua luettavaksi ja antaa vinkin tai linkin tähän kirja-arvion. Parhaassa tapauksessa ääripään mustavalkoisesta ihmisestä hioutuu tämän kirjan avulla, pikku hiljaa, fiksu ja filmaattinen syvällinen ajattelija.

Kirjan tiedot

Kirjan nimi: 20 ajattelun työkalua: opas tutkivan ajattelun opettamiseen

Kirjailija: Professori Philip Cam

Kustantaja: niin&näin

Ilmestynyt: 2019

ISBN 978-952-7189-51-1

Muuta: Sidottu, 135 sivua

« Takaisin