« Takaisin

Ammatillinen kosketus, kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 10.11.2019

Tulin taas lukeneeksi hyvän kirjan. Kirjapaja on julkaissut erinomaisen sosiologian kirjan, joka käsittelee tärkeää ja suomalaisittain hiukan tabuakin aihetta, eli kosketusta työelämässä ja ammattikäytössä. Aihe on tärkeä, sillä kosketuksella on suuri parantava ja hoitava voima. Kosketus on myös tilannesidonnaista. Kunnioittava, läsnäoloa viestivä kosketus voi säilyä muistissa vuosikymmeniä. Vastaavasti myös huonot kokemukset jättävät syvän muistijäljen. Tämä asia on kirjoitettu tiiviisti ja on nopea lukea, joten se sopii hyvin myös aihetta käsitteleviin koulutuksiin oheismateriaaliksi. 

Kirja on ytimekäs ja suorastaan lyhyt. Kompaktius ei ole tällä kertaa haitta vaan vahvuus. Kirja on syntynyt neljän ammattilaisen yhteistyönä. Kirjoittajat ovat tutkijoita, jotka ovat työskennelleet Itä-Suomen yliopiston AKTE-hankkeessa (Ammatillinen kosketus osana vanhustyön taitoja ja etiikkaa). Taina Kinnunen (FT) on kulttuuriantropologi, yliopistonlehtori ja toimitusjohtaja, Jaana Parviainen (FT) filosofi ja yliopistotutkija, Annu Haho (TtT) etiikan tutkija, kouluttaja ja rekisteröity sairaanhoitaja ja Mari Jolkkonen (FM) kulttuurintutkija, jolla on myös sairaanhoitajan koulutus. Kirjoittajien osaaminen ja koulutus heijastuu kirjaan tasokkuutena.

Kirjan sisällöstä ja luonteesta

Ammatillinen kosketus — Kuinka tunnetyötä tehdään -kirjan sisältö on monipuolinen. Se käsittelee kosketusta työtaitona, kosketuksen tehtäviä asiakastyössä, kosketuksen sosiaalistumista, teknologian ja kosketuksen välisiä jännitteitä ja ammatillisen kosketuksen etiikkaa. Oleellista on, että monessa ammatissa kosketus on keskeinen työväline, jota voi opetella hallitsemaan paremmin.  Tuo taito lisää ammatillista kyvykkyyttä ja vähentää myös ammattilaisen omia työkuormitukseen ja sosiaalisiin paineisiin liittyviä stressitekijöitä.

Kirja kertoo suorasukaisesti ja esimerkkien kautta, että kosketuksella voi rauhoittaa, lohduttaa, suostutella, rohkaista ja piristää. Lisäksi kirja sisältää jokaisessa osiossa muutaman älykkään kysymyksen, joilla ammattilainen pystyy paremmin reflektoimaan omaa osaamistaan. Kirjan antia kannattaa opiskella haastavia tilanteita varten, koska kosketus parhaimmillaan palauttaa toivon ja luottamuksen kriisin keskellä. Koskettamisen taitoa tarvitaan paitsi hoitotyössä myös esimerkiksi opettajan ja poliisin tehtävissä sekä monissa muissa ammateissa. Se on myös turvallinen ja edullinen tapa parantaa asiakastyön laatua. 

Suositus

Suosittelen tätä kirjaa pedagogeille sekä sosiaali-, turva- ja hoiva-alan ammattilaisille osaamisen tueksi, niiden alojen oppilaitoksin oppikirjaksi tuomaan tätä tärkeää aihetta esille, sekä kaikille psykologiasta, sosiaalipsykologiasta, psykiatriasta, ihmismielen ja fyysisen ihmisen olemuspuolten yhdistämisestä kiinnostuneille, esim. Kehoälyn harjoittelijoille.

Kirjan tiedot:

Ammatillinen kosketus — Kuinka tunnetyötä tehdään
Tekijät: Kinnunen Taina, Parviainen Jaana, Haho Annu ja Jolkkonen Mari
ISBN 978-952-354-088-0
Pehmeäkantinen kirja
Kustantaja: Kirjapaja
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 150
Kirjastoluokka: 30.1 Sosiologia

« Takaisin