« Takaisin

Elämän tarkoitus; kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 19.10.2020

Kun aloin lukea Martelan kirjaa, heti alkuun pälkähti mieleeni Viktor Franklin lausuma: ”Ihminen ei tee edes itsemurhaa, ellei koe sitä mielekkääksi.” Frankl oli muutoinkin vahva persoona. Juutalaisena hän joutui natsien keskitysleireille, mutta selvisi sieltä kolmen vuoden raakalaismaisuuksien jälkeen hengissä. Keskitysleireillä hän huomasi, että vangit, joilla oli jotain merkitystä elämässään, selvisivät todennäköisimmin, kuin ne, jotka olivat menettäneet kaiken toivon. 

Elämän tarkoitusta ja toivoa voi toki etsiä myös keveämmässä ja terveellisemmässäkin ympäristössä, mm. lukemalla siihen liittyvää hyvää kirjallisuutta. Esimerkiksi filosofi Frank Martelan uutuusteos, Elämän tarkoitus, tarjoaa vastauksia nimensä mukaisesti elämän tarkoituksen pohdintaan. Kirjassaan Martelan suuntana on selvästi merkityksellinen elämä. Hän esittelee elämän tarkoituksen kyselyn historialliset juuret ja mielestään osoittaa, kuinka elämän tarkoituksen näennäinen ratkaisemattomuus on seurausta tavastamme ymmärtää siihen liittyvä kysymys väärin.

Kirjassa on melko pehmeä, tai sanoisinko hipihkö asenne. Annan esimerkin. Elämän päämääräksi tarjotaan yleensä materialismia, menestystä ja onnen tavoittelua. Martelasta elämän tarkoitukseksi ne eivät useinkaan riitä. Hän pyrkii selittämään, miten yhdistää merkityksellisyyden kaipuu tieteelliseen maailmankuvaan, jossa elämällä ei ole erityistä tarkoitusta. Myös henkisyys ponnahtaa esiin. Martela tutkiskelee, onko elämällä merkitystä ilman Jumalaa tai muuta yliluonnollista lähdettä.

Kirja on helppolukuinen, elämänmyönteinen, tyylilajissaan miellyttävä ja ihmisolentoa arvostava. Kirja sanoo asiat melkoisen suoraan; raha ei ratkaise, elämä ei ole projekti vaan tarina, auta muita niin autat itseäsi, elämän merkityksellisyys toteutuu elämän aikana eikä sen jälkeen… näitä on runsaasti.  Eräs hauska kirjan tyyliin liittyvä seikka ovat rajatut tarinalaatikot, tai oikeastaan niissä olevat tarinat, jotka ovat riemastuttavia varsinaiseen asiaan tiukasti liittyviä ”tietopläjäyksiä”. Olen lukenut liikaa kirjoja, joissa tyyliin kuuluvat laatikot ja yleensä laatikot eivät toimi, mutta tässä Martelan teoksessa ne taas toimivat kuin Ellen Svinhufvudin kakku itsenäisyyspäivän juhlissa.

Martelalla on selvä agenda, kun hän pyrkii kertomaan lukijalle, miten omasta elämästä voi tehdä merkityksellisemmän ja miksi merkityksellisyys on niin tärkeää. Hänen mukaansa on tärkeää tajuta, että jos keskitymme elämän tarkoitukseen, päädymme helposti etäälle toisistamme, kun jyrkät näkemyksemme eristävät meidät toisella tavalla ajattelevista, mutta jos keskitymme elämän merkityksellisyyteen, asiat ovat paremmin, sillä tyypilliset merkityksellisyyden lähteet ovat hätkähdyttävissä määrin samoja eri puolilla maailmaa.

Kirjan lopussa, kolmannessa osassa, Frank Martela tarjoaa neljä keskeistä ”polkua merkityksellisempään elämään”, joita kulkemalla meistä jokainen voi kenties kokea oman elämänsä merkityksellisemmäksi. Lukujen otsikoiden mukaisesti listattuna nämä neljä asiaa ovat ihmissuhteisiin panostaminen, muiden auttaminen (jolloin auttaa itseään), tuleminen ihmiseksi ”joka olet”, sekä neljäntenä ”kaikkien kykyjensä ottaminen käyttöön”.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille lukutaitoisille suomalaisille. Siitä löytyy myös ulkomaankielinen teos, A wonderful life - Insights of finding a meaningful existence, jota voin tästä vaan ihan riskin ottaen suositellen ulkomaankieltä osaaville.

Kirjan tiedot

Kirjan nimi: Elämän tarkoitus. Suuntana merkityksellinen elämä.

Kirjailija: Frank Martela.

ISBN: 9789512416776

Sivumäärä: 192 siv.

Kustantaja: Gummerus kustannus, huhtikuu 2020

Alkuteos: A wonderful life - Insights of finding a meaningful existence

Kirjastoluokka: 17.3

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512416776/elaman-tarkoitus/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viktor_Frankl

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ellen_Svinhufvudin_kakku

« Takaisin