« Takaisin

Hypertodellisuus. Kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 18.10.2020

Asian ytimessä on maailmankaikkeus ja sen olemus, ihminen, ihmiskunta, mieli ja niiden lainalaisuudet. ”Maailma, jossa elämme tänään, kuviteltiin eilen. Maailma, jossa elämme huomenna, kuvitellaan tänään.” Tuota väitetään kirjassa ja sitä voi nyt pohtia. Filosofian tohtori Johanna Blomqvist on kirjoittanut selkeälukuisen kirjan, Hypertodellisuus - Olet olemassa ja merkittävä, jossa fysiikka tieteenä on tuoretta ja siihen liittyvät asiat sopivan haastavia. Kirja mm. esittää, että todellisuudessa ei ole vastapuolta, vaan näennäisesti vastakkaiset muodostavat yhdessä kokonaisuuden.

Tätä kirjaa lukiessa olo on kuin rakastavien, avokätisten ja varakkaiden isovanhempien kanssa pikkupojalla karkkikaupassa. Herkkuja siis riittää ja tällä kertaa makeus tulee sokerin sijaan kvanttifysiikasta ja maailmankaikkeuden ihmeellisyydestä. Suosittelen kirjaa kaikille älykkäille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita kvanttifysiikasta, syvällisestä mietiskelystä ja tieteen edistyksestä ja jotka haluavat ymmärtää maailmaa, ihmistä ja olevaisuutta. Ja kun alat lukea kirjaa, muista kirjan neuvo: ”Voidaksesi luoda toivomaasi todellisuuttasi, hiljennä tietoista mieltäsi”.

Tohtori Blomqvist on fyysikko, yrittäjä ja kansainvälisestikin julkaissut kirjailija, jonka uusin teos, Hypertodellisuus - Olet olemassa ja merkittävä, ei päästä sitä lukemaan ryhtynyttä helpolla. Blomqvist toki kirjoittaa: ”Kirja on tarkoitettu kaikille niille, jotka pohtivat todellisuutta, tietoisuutta sekä myös tieteen ja henkisyyden yhteyttä.” En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta kirjallisuuskriitikon ominaisuudessa kerron tämän kuitenkin. Kirja on oikeastaan kirjoitettu sille marginaaliin jäävälle älykkäälle ihmisjoukolle, joka ymmärtää helposti kansantajuistettua fysiikkaa ja kykenee fiksusti miettimään elämän syvällisempiä puolia ja esim. maailmankaikkeuden olemusta. Rehellisesti todeten, kirja ei selvästikään ole kirjoitettu ”kaikille”.

Tohtori Blomqvist valottaa uutuuskirjassaan yleistajuisesti todellisuuden luonnetta ja ihmisen osaa siinä. Sen hän tekee eri hypoteesien, dokumentoitujen tapausten ja uusimpien, tieteen rajojakin haastavien tutkimusten avulla ja tuella, samalla yhdistäen tieteen tutkimuksia ja niiden tuloksia tuoreella tavalla. Kirjassaan hän pohtii mm. aikaa, mahdollisuuden aaltoja, synkronisiteettia, panpsykismiä, materialismin ja idealismin ristiriitaa, säieteoriaa, vapaata tahtoa, psykokinesiaa, pimeää ainetta, aivojen suhdetta tietoisuuteen, sekä tieteen ja henkisyyden välistä yhteyttä. Pohdinnat paljastavat todellisuudesta piirteitä, jotka saattavat olla lukijalle aivan uusia ja raikkaan tuoreita.

Fysiikka ja etenkin kvanttifysiikka tieteenä menee vahvaa vauhtia eteenpäin ja on ymmärryksessään jo huimasti länsimaissa vallitsevaa materialistis-reduktionistista maailmankuvaa pidemmällä. Tohtori Blomqvist ajattelee asiaa näin: ”Itse asiassa muutos on jo käynnissä ja uusi paradigma syntymässä. Moderni fysiikka on jo muuttanut maailmaa monelta kannalta, mutta ajattelumme tulee vielä perässä.” Kirjaa lukiessaan tajuaa helposti, että maailmassa on paljon sellaista, mitä emme ymmärrä ja tieteellinen maailmankuva on kaikkea muuta kuin valmis. 

Kirjassa Blomqvist mm. kertoo, miksi todellisuutta ei ole syytä ajatella mekanistisen materialistisesti. Kvanttifysiikka toi mukanaan mullistavia ajatuksia, jotka herättivät kysymyksen siitä, millainen rooli meillä on todellisuuden rakentumisessa. Esim. havainto vaikuttaa väistämättä siihen mitä tarkastellaan. Oleellista on myös kysymys, onko objektiivista todellisuutta edes olemassa ja onko meidän muutettava käsitystämme omasta roolistamme todellisuuden osana?

Kirja haastaa hienosti ja ansiokkaasti myös nykyisin valtavirrassa olevan paikalleen jämähtäneen tieteellisen tyylin. Tohtori Blomqvist toteaakin, että ”monesti jo pelkästään kysymyksenasettelulla saatetaan sulkea pois jokin aihe tieteelliseen ajatteluun sopimattomana, koska pelätään vallitsevaan ajatteluun nojaavien mielipidettä”. On hienoa, että kirjailija uskaltaa tuoda tämän asian esiin. Kirjan asenne tieteeseen onkin maukkaasti tervehenkinen. Kirjassa on 12 sivuinen laadukas lähdeluettelo.

 Kirjan tiedot

Tekijä: Blomqvist, Johanna

Teoksen nimi: Hypertodellisuus. Olet olemassa ja merkittävä

Kustantaja:  Basam Books

ISBN: 9789527337707 

Julkaisutiedot: Helsinki 2020

Sivumäärä: 250 s. 

Ulkoasu: Kovakantinen

« Takaisin