« Takaisin

Kirjamessut 2019

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin.  27.10.2019.  22:33:57

Helsingin Kirjamessut 24.–27.10.2019 olivat taas melkoinen yleisömyllerrys, jossa lähes kaikki osastot olivat ”jo ennen nähtyjä”. Kiinnostusta kirjoihin silti riitti. Erikoisuuksina oli muutama pienkustantamo, jokunen uskonnollinen messuosasto, joitakin taiteilijoita, yksi hieno lastenpeli (Nurin Kurin -peli), sekä hämmentäviä kirjoja myynyt Salakirjat kustannus, jolla oli myynnissä mm. Musta Raamattu ja Kannibaalikirja.

https://www.uutislahde.fi/kirjallisuus/kannibaalikirja-kirja-arvio

Messuilla runsaasti kävijöitä

Messukeskuksessa Helsingin Kirjamessuilla vieraili neljän päivän aikana lähes 92 000 kävijää. Kävijämäärä kasvoi viime vuodesta yli 7 %.  Koska tilaisuus on ennen kaikkea bisnestä, (eikä suonkaan sivistyksen ja kulttuurin huipennus), lienevät useimmat kustantajat olleet tyytyväisiä tapahtumaan. Messujen markkinoijat kertovat kirjamyynnin kasvaneen neljänneksellä viime vuodesta. 

Kirjamessut oli tänä vuonna myös pinta-alaltaan ja näytteilleasettajamäärältään kaikkien aikojen suurin. Messuille osallistui 355 yritystä, esiintyjiä oli yli 1100 ja ohjelmia lavoilla lähes 900. Messukeskus järjesti Helsingin Kirjamessut nyt 19. kertaa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä oli Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa järjestetyt Antikvaariset Kirjamessut, sekä Levymessut ja Postimerkkimessut.

Uudistukset keräsivät kiitosta ja herättivät kritiikkiä

Uutislähteen keräämien kävijämielipiteiden mukaan messut saavat sekä kiitosta että kirouksia muuttuneiden käytäväjärjestelyiden vuoksi. Kaikkiahan on lähes mahdotonta miellyttää. Tasa-arvon toteutuminen on ainakin vielä heikolla tolalla, sillä edelleen röyhkeimmät ja itsekeskeisimmät naiset änkesivät miesten vessoihin, vaikka naisille oli runsaasti omia vessoja tarjolla. Huumorilla voi vain ihmetellä millainen metoo-poru nousisi, jos joku mies uskaltautuisi naisten vessaan.

Yleisilmapiiri ja tunnelma messuilla oli varsin touhukas ja hyväntuulinen. Parannettavaa löytyy kuitenkin aina. Ylihintaiset ja hintalaatusuhteiltaan huonot ravintolat harmittivat lähes kaikkia Uutislähteen jututtamia messuvieraita. Narikoihin ja opastukseen olivat kävijät suht tyytyväisiä. Kirjahaastettelujen aikataululliseen sijoitteluun sekä lavojen sijaintiin ja sujuvaan löytämiseen kohdistui myös selvää kävijäkritiikkiä. 

Humalaiset viininjuojat häiritsivät lapsiperheitä ja kustantamoja

Messuilla vieraili paljon lapsia ja nuoria, mikä sekin asettaa omia vaatimuksiaan järjestäjille. Tänä vuonna muutamat silmin nähden päihtyneet keski-ikäiset viiniä liikaa juoneet huonokäytöksiset aikuiset harmittivat lapsiperheitä. Ja varmasti nuoriso ihmetteli moista touhua. Vessoissa örvelsi jo iltapäivän aikaan liian suuri joukko kännikaloja, samoissa vessoissa, missä myös lapset ja nuoret kävivät. Olisikohan aika siirtää viini ja ruoka tapahtuma ihan omaksi messuksi omalle ajalleen?

Kirjapuolen useiden näytteilleasettajien mielestä viinimessut epämiellyttävästi loisivat kirjallisuuden ystävistä känniasiakkaita ja samalla ottivat turhaan huomiota fiksummalta sivistyneeltä toiminnalta. Jokainen paikalla ollut kykeni myös konkreettisesti näkemään, että tänä vuonna Viini & Ruoka -tapahtuman ruokatarjonta oli osastojen osalta varsin yksipuolista ja kapeaa, samalla kun tapahtuman toiminta keskittyi humalahakuiseen viinin juomiseen. Samat kehnohkot juusto- ja karkkikojut on nähty aivan äskettäin Narinkkatorilla ilmaiseksi.

« Takaisin