« Takaisin

Kirjan arvio: Elinvoimaa - miehen kokonaisvaltainen seksuaalisuus ja sen ravitseminen

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 18.04.2020

Miehen elinvoimaan vaikuttaa moni asia. Kun elinvoima on kunnossa, myös seksuaalisuus on vireällä tasolla. Jos siinä on ongelmia, paras mitä voi tehdä, on korjata elämäntapojaan ja alkaa käyttäytyä kehoeettisesti. Tämä toimii yleensä hyvin, jos nämä hyvät muutokset tehdään pysyvästi ja riittävän maltillisesti. Toinen fiksu ja toimiva juttu on alkaa käymään oikealla voimailusalilla nostamassa isoja rautoja, sillä vahva lihastreeni todistetusti lisää mieshormonin tuotantoa ja tasoja. Näihin asioihin on olemassa länsimainen lääketieteellinen näyttö. Yleistäen voi sanoa, että lihasmassan ja -voiman määrä kertoo paljon miehen elinvoimasta.

Seksuaalisuus on arka asia, miehen seksuaalisuus sitäkin arempi. Seksuaalisuus ei ole elämänmielekkyyden kannalta tärkein asia, mutta se myy ja sen varjolla voi edistää myös terveitä elintapoja. Terveyden ja terveen seksuaalisuuden edistäminen on hyvä asia, mutta esim. väkisin keksitty epätieteellinen myytti ja kaupallinen käsite ”miesten vaihdevuosista” on tiedetoimittajan syytä todeta höpöhöpöksi ja huuhaaksi. Terveellä miehen seksuaalinen ”vanheneminen” tapahtuu paljon rauhallisemmin ja tasaisemmin kuin naisella, joten vaihdevuosista puhuminen on typerää ja suorastaan epäeettistä. 

Itämaiset seksiasiat kirjallisuuslajina

Ne miehet, joilla suhde omaan seksuaalisuuteen on haasteessa ja terveydestä huolehtiminen on jossain välissä unohtunut, voivat hakea tukea mm. hyvästä kirjallisuudesta. Tätä kirjallisuutta on monta tyylilajia ja sieltä löytyvään ns. tietoon on järkevää suhtautua terveen kriittisesti. Eräs vähän tunnettu tyylilaji on itämaiset seksiharjoitukset ja niihin liittyvät toimintamallit ja uskomukset. Tunnetuin niistä on tantra, vaikka siitäkään ei moni tiedä paljoakaan. Taojooga on toinen itämainen seksuaalisuusharjoittelun laji. 

Nyt Jukka-Pekka Lilja on kirjoittanut laaja-alaisen miehen seksuaalisuutta käsittelevän kirjan, Elinvoimaa: miehen kokonaisvaltainen seksuaalisuus ja sen ravitseminen. Kirjan tulokulma on pitkälti itämainen ja perustuu Mantak Chia -nimisen taolaista seksuaalisuutta opettavan taojoogagurun opeille, mutta paljon muutakin kirjassa on. Luin siis tämän kirjan ja voin sanoa, että se on erikoinen ja lukemisen arvoinen, vaikka kaikkea siinä olevaa en itse viitsikään ruveta tekemään. Esim. peniksen lypsämisharjoitusta jää minulta kyllä väliin. Mutta lypsäköön ne, joita sellainen kiinnostaa, näin huumorilla sanottuna.

Kirjailija Liljan taustasta

Kirjailija Jukka-Pekka Liljan kiinnostus ihmisen seksuaalisuuteen on johdattanut hänet omien sanojensa mukaan ”omien kokemusten sekä länsimaisen ja itämaisen seksologisen tiedon viitoittamana” tutkimaan aihetta. Lilja on tehnyt työuransa isolta osin shiatsun ja taojoogan parissa ja opettanut vuosia kehittämäänsä Vitaali shiatsua, jota Suomen shiatsu-piireissä arvostetaan hyvin korkealle. 

Lilja on aikaisemmin kääntänyt itämaisen lääketieteen ja astrologian kirjallisuutta suomeksi, esim. suomentamansa Mantak Chian kirjan Moniorgasminen mies (2010), sekä Michio Kushin kirjan Makrobiotiikka: terveyden, onnen ja rauhan tie (1989). Lilja on myös kirjoittanut kirjan Yhdeksän tähden Ki-astrologia: elementtiluonteemme ymmärtäminen (2016). 

Nyt ilmestyneessä kirjassa miehen seksi on keskiössä

Uudessa kirjassaan Elinvoimaa: miehen kokonaisvaltainen seksuaalisuus ja sen ravitseminen kirjailija Jukka-Pekka Lilja keskittyy melko korostuneesti miehen seksuaalisuuden olemukseen ja toteutumiseen (ja myös toteutumattomuuteen). Muu elinvoimaan liittyväkin on esillä, mutta hiukan vähemmän painotettuna. Samalla Lilja tulee oleellisesti käsitelleeksi ihmisen hyvinvoinnin muitakin ulottuvuuksia. Lilja itse ilmaisee asian seuraavasti: ”Kirja käsittelee merkittävää seksuaalisuuden itsehoitoperinnettä, joka on Suomessa jäänyt lähes tyystin varjoon. Vaikka seksistä on kirjoitettu paljon, suomeksi on vaikea löytää vastaavaa teosta, joka puhuu seksuaalisuudesta yhtä peittelemättömästi. ”

Kirja käsittelee pitkälti itämaista seksuaalisuuden itsehoitoperinnettä, joka on Suomessa edelleen melko tuntematon juttu. Vaikka seksistä on kirjoitettu paljon, suomeksi on ollut vaikea löytää vastaavaa teosta, joka puhuu miehen seksuaalisuudesta yhtä suoraan. Sisällön mielipiteistä vastaa tietysti kirjailija Lilja. Kirjan harjoitukset ovat monelle miehelle melko yllättäviä. On kiveshengitystä, masturbaatiota peilikuvan kanssa, peniksen lypsämistä, kivesten kylmäkylpyä, eturauhasen hierontaa peräaukon kautta jne. 

Kirjassa katsotaan, että henkisyys liittyy seksuaalisuuteen. Tämä on usein länsimaiselle ihmiselle aika vahva väite, sillä esim. luterilainen kulttuurikristillisyys on usein kovinkin problematisoitunut seksuaalisuuden suhteen. Liljan kirjan mainosmateriaalin mukaan ”kirja lähestyy miehen seksuaalisuutta terveyden, elinvoiman ja henkisyyden näkökulmista”. Kirjailijan mukaan henkisyys on siis seksiin kiinnittyvä juttu. Lilja suhtautuu aiheeseen täysin vakavasti ja uskoo esittämiinsä oppeihin. Kirjan tiedotteen mukaan kirja ”tarjoaa mm. luonnollisia ja käytännön tapoja ravita mieshormonituotantoa sekä kasvattaa seksuaalista herkkyyttä ja itsetuntemusta, miehen ”feminiinistä” puolta unohtamatta”.

Kirjassa yhdistyy harjoitusneuvoissa seksijutut, elintavat ja myös ravitsemus. Lilja on omien sanojensa mukaan ”pääosin kasvissyöjä” ja kirjassa suositellaan runsasta hiilihydraattien syöntiä. Liljan ajattelu tulee vastaan kirjan ravintoa käsittelevissä jutuissa. Esim. proteiineja kirjan mukaan tarvitsee olla vain 5-10% ruoasta. Tämä aiheuttaa länsimaisen tieteen kannalta hämmennystä ja jännitteisyyttä, sillä tällä hetkellä tieteellisessä konsensuksessa on olemassa ajatus, että voiman, lihasmassan ja sitä kautta miehen hormonituotannon kannalta proteiinin saannin pitäisi olla huomattavasti korkeampi kuin tuo kirjassa mainittu 5-10% proteiinia. 

Kirjan sisältö yllättää

Paatuneempikin aikuinen mies saattaa säpsähtää kirjan sisältöä ja siinä opetettavista asioita. Kun vanhempi herramies menee urologille, tutkitaan eturauhanen usein peräaukon kautta ns. käsikopelolla. Tässä ei sinällään ole mitään lääketieteellisesti ihmeellistä, niin se vaan menee. Mutta kun Lilja opettaa kirjassaan, että eturauhasta voi hoitaa hieromalla sitä itse peräaukon kautta, alkaa kummastus, hämmästys ja muut tunteet nousta pintaan. Muitakin oudompia juttuja kirjassa on.

Kirjassa on paljon tietoa ja toimintaohjeita miesten hormonitasapainon lisäämiseen, kymmenen heteropiirroskuvaa parittelevista ihmisistä, useampi piirroskuva sukuelimistä, sekä muun muassa ne jo aikaisemmin mainitsemani erikoiset harjoitukset, kuten kiveshengitystä, masturbaatiota peilikuvan kanssa, peniksen lypsämistä, kivesten kylmäkylpyä, lantiopohjan lihasten harjoittelua ja eturauhasen hierontaa peräaukon kautta. Kirjassa on toki muutakin kuin peniksen lypsämistä. Sieltä löytää ohjeet mm. inkiväärihauteen tekoon, istumakylpyyn, jalkakylpyyn, kieliharjoitus, ääniharjoituksia, tiedostavan läsnäolon harjoituksia ja varsisellerimehun juomista.

Kirjan kritiikki

Kuten jo totesin, peniksen lypsäminen ei ole minun juttu. En kuitenkaan ota kantaa kirjan sisältöön paljoakaan, sillä kirjan asiat ovat niin vahvasti suhteellisia ja monella tavalla suomalaisessa kulttuurissa tabuja. Monelle ahtaamman maailmankuvan omaavalle miehelle tämän kirjan lukeminen voi olla hyvinkin tervettä ja ne, joilla ei ole ”kireä pipo” kirja sopii oikein hyvin luettavaksi; tuoreeksi miehen elinvoiman tutkiskelun tulokulmaksi ja yleissivistyksen lisäämiseksi. Lopuksi kommentti suoraan kirjasta, Jukka-Pekka Liljan omin sanoin: ”Kirjan sisältö perustuu ensi sijassa henkilökohtaisesti hyväksi kokemiini ja testaamiini asioihin, menetelmiin ja harjoituksiin”Kirjailijan mukaan tämä kaikki on kokemusperäisesti eli empiirisesti tutkittua.

Kirjan tiedot: 

Kirjan nimi: Elinvoimaa: miehen kokonaisvaltainen seksuaalisuus ja sen ravitseminen 

Kirjoittaja: Jukka-Pekka Lilja

Kustantaja: Basam Books Oy

Julkaisuvuosi: 2020

ISBN: 9789527240595 

Kieli: suomi

Ulkoasu: 207 sivua, sidottu, kuvitettu, 22 cm 

Kuvitus: Naty Ezequiela Gómez 

https://basambooks.fi/sivu/tuote/elinvoimaa/2455912

 

« Takaisin